“Yükseköğretim kanunu düzenlenmeli”

Ülkemizde 2014-2015 yıllarında 2547 sayılı kanunun (Yükseköğretim Kanunu) düzenlenmesi ile beraber yükseköğretim kurumlarının eğitim-öğretim politikasında büyük değişiklikler yaşandı.

GÜNDEM 26.04.2024, 04:35
“Yükseköğretim kanunu düzenlenmeli”
Yükseköğretim Kanunu’nun içeriğinde bulunan azami sürede öğrenim maddesi, ön lisans kaydı olan öğrencilerin 2 sene sürecek öğrenim süresini 4 senede, lisans kaydı olan öğrencilerin 4 sene sürecek öğrenim sürelerini 7 senede, tıp vb. bölümlerde kayıtlı öğrencilerin ise öğrenim süresi olan 6 senenin 9 senede bitirmek zorunda olduğunu düzenliyor. Ayrıca yüksek lisans ve doktora alanında öğrenim alan öğrencileri de kapsayan azami süre maddesi, lisansüstü tezlerini yetiştiremedikleri veyahut öğrenim sürelerini doldurdukları takdirde öğrencilerin kayıtlarının silinmesine sebep olarak öğrenip hayatlarını bitiriyor.

Yakın zamanda tüm dünyanın yaşadığı korona virüs salgınından kaynaklı pandemi süreci ve ülkemizde yaşanan asrın felaketi Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen birçok yükseköğretim kurumu öğrencisi, azami süre maddesine takıldıkları için af talep ediyor. 2022 yılında Cumhurbaşkanı’nın çıkardığı öğrenci affından 206 bin öğrenci yararlanırken, çıkartılan aftan çeşitli nedenlerden ötürü yararlanamayan 487 bin öğrenci genel öğrenci affından hemen sonra okullarından atıldı. Bu sayının bu seneki süreçte kesin olmayan verilerle beraber 650 binin üzerine çıkacağı tahmin ediliyor. Ayrıca bir genel öğrenci affı gelmediği takdirde ülkemizde ilk defa tıp ve diş hekimi alanında öğrenciler okullarından atılacak. Bu durumun mağduriyetini yaşayan öğrenciler, yetkili kişi ve kurumlardan kapsamlı bir genel öğrenci affı talep ediyor.

Yükseköğretim Kanunu’nun azami süre maddesi mağdurlarından tıp öğrencisi Naz M, “2022 yılında Cumhurbaşkanlığı talebi ile gelen genel öğrenci affından çeşitli sebeplerden dolayı birçok öğrenci yararlanamadı. O süreç içerisinde azami süre maddesine takılacak birçok öğrenci bulunuyordu. Bir tıp öğrencisi 4’üncü sınıftayken 8’inci senesini okuyorsa azami süre maddesine takılıp okuldan atılacağı kesinleşen öğrenci oluyor. 2022 yılında gelen afta bu öğrenciler atılacakları kesin olduğu halde bu affın içine dâhil edilmediler. Salgın ve deprem çok büyük bir problemken bu problemleri geçiyorum, birçok öğrenci maddi yetersizlik sebebi ile çalışarak öğrenimlerini devam ettirmeye çalışıyor. Ülkemizin tarihinde ilk defa tıp fakültesi ve diş hekimliği fakültesi öğrencileri okullarından atılacak. Biz yetkili kişi ve kurumlardan kapsamlı bir genel af talebinde bulunuyoruz” şeklinde konuştu.

Kardeşi tıp fakültesinde öğrenci olan Emrah D., kardeşinin yaşadığı durumla ilgili, “Tıp fakültesi öğrencileri özellikle asrın felaketi Kahramanmaraş merkezli deprem ve pandemi sürecinde eğitim alamadılar. Tıp fakültelerinde uzaktan eğitim olmadığı için o süreçlerde ders vermesi gereken akademisyenler halkın yaralarını sarmak için hastanelerde canla başla mücadele ediyorlardı. Bu sebepten kaynaklı, kardeşimin de içinde bulunduğu öğrenciler tam anlamı ile alamadıkları derslerin sınavlarına girerek mağdur oldular. Yükseköğretim Kanunu’nda azami süre maddesine gelen değişiklikler sonrasında ilk defa tıp fakültesi öğrencileri okullarından atılacak. Sayın Cumhurbaşkanımızdan, yetkililerden ve vekillerimizden seslerimizi duymalarını istiyoruz. Yükseköğretim Kanunu’na gerekli düzenlemeler gelsin, bu mağduriyetler ortadan kalksın istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Haber: Muhammed Ali GÖKMEN

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 05 Mayıs 2024
İmsak 04:01
Güneş 05:33
Öğle 12:40
İkindi 16:27
Akşam 19:38
Yatsı 21:04
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı