Beyaz et fiyatları cep yakıyor! Kanat aldı başını gidiyor

Beyaz et fiyatları yem ile elektriğe gelen zammın ardından cep yakıyor. Kanata talep atarken fiyatı da uçuşa geçti. Vatandaşlar "Artık ne kırmızı et tüketebiliyoruz ne de tavuk" diye tepki gösterdi.

EKONOMİ 04.08.2021, 13:15
6
Beyaz et fiyatları cep yakıyor! Kanat aldı başını gidiyor
Mersin’de 35 yıldır tavukçuluk sektöründe satıcılık yapan Serdar Tatar, son dönemlerde artan tavuk fiyatları ve tüketicinin alım gücü hakkında açıklamalarda bulundu. Satıcılar olarak fiyatların pahalı olduğunu kabullendiklerini söyleyen Tatar, “Ekonomik sıkıntılarımız var, fiyatların da artmasıyla tavuk tüketimi neredeyse yüzde 50 düşmüş durumda. Fiyat artışlarının sebeplerinden bir tanesi de üreticilerin sektörden uzaklaşmış olmasıdır. Bu geriye kalan üreticiler ise gelen talebi karşılayamıyor, karşılayamayınca da ve maliyetlerin de yüksek olmasıyla beraber sıkıntılar fiyatlara yansıyor” dedi.

Mersin'de yerel olarak yayın yapan Mersin Hakimiyet gazetesinden Gizem Konucu'nun haberine açıklamalarda bulunan Tatar, yaz aylarında tavuğun fiyatının diğer aylara nazaran daha da yüksek olduğunu söyleyerek, “Havalar sıcak olduğundan dolayı kümesteki ölme oranları yükselir, klimalar çalıştırıldığı için kümeslerde ya da soğutma depolarında ve elektriğe en son yapılan yüzde 20’lik bir zam oranıyla beraber bunlarında maliyeti tavuğa yansımış olur. Bu sefer üreticinin fiyatları yükseltmesiyle beraber daha da zarar etmiş oluyor, çünkü artan fiyat karşısında tüketicinin alım gücü azalmış oluyor. Artan fiyatlarla beraber tüketici genel olarak aldığı malın, tavuğun yarısını almak zorunda kalıyor. Bu üreticinin elinde mallarının kalması demek. Bununla beraber yem fiyatları da almış başını gidiyor ve hal böyle olunca maliyet adı altında fiyat listelerine yansıtılmak zorunda kalıyor. Bu da dediğim gibi mallarımın satılamamasına sebebiyet veriyor. Hükümetin bu fiyat artışları ile ilgili vatandaşlara yardımcı olmasından yanayız” ifadelerini kullandı.
"KANAT FİYATI ALMIŞ BAŞINI GİDİYOR"
Özellikle kanat fiyatının yükselme sebeplerinden bir tanesinin de yoğun arz ve talep olduğunu söyleyen Tatar, “Her tavukta sadece iki adet kanadın bulunması diğer tavuk bölgelerine oranla daha az bulunması fiyatın artma sebeplerinden bir tanesi. Vatandaşlar özellikle kanadı tercih ediyor ve hal böyle olunca talep karşılanamıyor. Talep karşılanamadığı için de kanadın fiyatı başını almış gidiyor. Tercih meselesi olabilir ama halkımızın ızgaranın sadece kanattan yapılmadığını bilmesi lazım, tavuğun diğer bölgeleri de ızgara için yeterince lezzetli olabiliyor. Kaldı ki ızgaralık olarak diğer tavuk bölgelerinin de fiyatı daha uygun ve daha düşük. Biz müşteriye ayrıca istedikleri takdirde ızgaralık halini getirip sosunu da ayarlıyoruz. Daha önce de dediğim gibi balık pazarının girişindeki yerimize uğradıkları takdirde biz de her türlü yönlendirme ve hizmete açığız. Biz gerekli yönlendirmeleri yaparız. Vatandaş tavukları uygun fiyata almak istiyorsa alışveriş merkezlerinde değil de biz tavukçulardan almaları gerek. AVM’lerdeki ve bizdeki fiyat listesi arasında en az 5-6 lira fark vardır. Tavuğu tavukçudan alsınlar, onlar bizden sonra gelen alt firmalar klasında ve bizdeki sirkülasyon onlarda yok” şeklinde konuştu.

Vatandaşın uzun süre boyunca pandemiden dolayı evde kaldığını ve bu yaz ayında pandemi yasaklarının kalkmasıyla beraber yazlık yerlerine ve piknik bölgelerine gidebilen vatandaşlar ızgaralık tavuğa ilgi göstermeye başladığını belirten Tatar, “Bu yıl yaz aylarında pandemi yoktu, hal böyle olunca da karşılanamayan tavuk talebiyle beraber fiyatlar da pahalılaştı. Pandemiden önce tavuğa talep daha fazlaydı ve talep olmasına rağmen fiyatları gayet uygundu. Pandemide de tavuğa talep vardı ama alım gücü yoktu, alınan ürünün yarısını almaya başladılar pahalı olduğu için. Pandemi sürecinde sırf alım gücü olmadığı için de birçok üretici de bu sektörden uzaklaşmak zorunda kaldı ve bu yüzden de talebi karşılamakta artık güçlük çekmekle beraber fiyatlar artmış durumda. Asgari ücret ile ilgili geçinen birisi artık tavuk almakta bile zorlanır hale geliyor. Pandemiden önce en azından pandemi sürecine nazaran daha iyiydi. Gelen vatandaşlar kırmızı etle yarışır hale gelmiş tavuk diye şikayet ediyor. Fiyatı sormakla beraber almadan çıkıp giden de var. Bizler satıcı olarak da fiyatların pahalı olduğunu itiraf ediyoruz ama maliyetler karşısında verilen tepkilerdir bunlar” diyerek konuşmalarını sonlandırdı.

Tavuk fiyatlarındaki zamlardan sonra tavuktaki pahalılıktan dolayı artık evine tavuk almakta zorlandığını söyleyen müşteri Metin Gidiş, “Ben bir tavuk tüketicisi olarak tavuk fiyatlarından hiç memnun değilim. Baya zamlar gelmiş durumda tavuklara. Şu anda emin olun tavuk yiyemiyoruz. Tavuğun kilosu 35-40 lira olmuş, tavuk alacağımıza daha önce hiç alamadığımız kırmızı eti almayı tercih ederiz çünkü neredeyse aynı fiyata denk gelmiş durumda. Eskiden haftanın 2-3 günü tavuk tüketiyorken alım gücünün de azalmasıyla bazen de ayda bir defa tavuk tüketebiliyoruz, fiyatlar fahiş şekilde artmış. Fiyatların artması alım gücünün azalmasına sebebiyet veriyor, yiyemiyoruz tavukları. Tavuk sektöründe fiyatları takip eden, denetleyen kimse yok, herkes kendi kafasına göre fiyat biçiyor. Tavukçuluk yapan kişi de maliyetlerini düşünerek fiyat biçmek zorunda kalıyor ve hal böyle olunca artık tavuk yiyemez hale geldik, tek isteğimiz denetleme. Tavuk fiyatlarının düşmesini isteriz, çünkü herkesin gücü yetmez gidip kırmızı et alsın. Tavuğu herkes tüketebiliyordu eskiden ama şimdi öyle bir durum söz konusu değil. Eskiden evimize tavuk alıyorduk, et alamıyorduk ama şimdi tavuğa gelen zamlarla beraber artık ne kırmızı et tüketebiliyoruz ne de tavuk” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 30 Nisan 2024
İmsak 04:08
Güneş 05:38
Öğle 12:41
İkindi 16:26
Akşam 19:33
Yatsı 20:57
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı