Gübre fiyatları fırlamıştı! Sektör allak bullak oldu firmalar iflas ediyor

Üreticiye zor günler geçiren gübre fiyatları, firmaları da tatmin etmiyor. tarımdanhaber yazarı Kadir Yiğit sektörde yaşananları ele aldı.

EKONOMİ 04.05.2024, 10:25
1
Gübre fiyatları fırlamıştı! Sektör allak bullak oldu firmalar iflas ediyor
Çiftçiye zorluklar yaşatan gübre fiyatlarına ilişkin dikkat çeken bir analiz yayınlandı. Yiğit, "Organomineral, NP, NPK gübre üreticileri, depo, Antrepo kirası ödeyen ithalatçılar bugünlerde satışların düşük üretim maliyetlerinin yüksek olmasından kaynaklı zararına satışların yapıldığından, hatta talep azlığı nedeniyle satışların da yapılamadığından muzdarip durumdalar." ifadelerini kullandı.

"Sektör iki gündür yüksek faizli kredi çekip kısa vadede ödeyemeyen bazı firmaların Konkordato ilan ettiğini konuşuyor. Ucuz gübre alma niyetiyle faturalı dolandırıcı tüccarlara ciddi paralar kaptıran ithalatçılar da mevcut." diyen Yiğit, "Para kaptıran, zarar eden, satışları düşüp ticaretlerini devam ettiremeyecek duruma kadar gelen firmalar madalyonun bir tarafında." sektörde yaşanan iflasları özetledi.
İşte tarımdanhaber yazarı Kadir Yiğit'in o yazısı: 
Gübre sektöründe madalyonun iki yüzü!
"Sektörün Üretici, ithalatcı, dağıtıcı ayağı madalyonun 'ARZ'; çiftçi ,tüketici ayağı madalyonun talep yüzünü oluşturmakta.
Bu makalemiz madalyonun 'ARZ' yüzü için olacak.
Organomineral, NP, NPK gübre üreticileri, depo, Antrepo kirası ödeyen ithalatçılar bugünlerde satışların düşük üretim maliyetlerinin yüksek olmasından kaynaklı zararına satışların yapıldığından, hatta talep azlığı nedeniyle satışların da yapılamadığından muzdarip durumdalar.
Sektör iki gündür yüksek faizli kredi çekip kısa vadede ödeyemeyen bazı firmaların Konkordato ilan ettiğini konuşuyor. Ucuz gübre alma niyetiyle faturalı dolandırıcı tüccarlara ciddi paralar kaptıran ithalatçılar da mevcut. Para kaptıran, zarar eden, satışları düşüp ticaretlerini devam ettiremeyecek duruma kadar gelen firmalar madalyonun bir tarafında.
Peki neden satışlar azaldı?
Global piyasada son beş ayda yaşanan bazı gelişmeler yurt içi piyasasına direk etki etti. Dünya piyasasındaki Doğalgaz fiyatların düşüşe devam etmesi, Hindistan'ın kendi üretimini artırmak suretiyle ithalatı düşürmesi gübre piyasasındaki talep-arz dengesini bozması bu gelişmelerinin en başında geliyor.  
Yurt dışı piyasasının düşüş trendinde olması gübre ticaretinde ki kar marjının azalmasını hatta zarar riskini de beraberinde getirdi.
Sektörde  sermaye sahiplerinin mal ticaretinden çıkıp vadeli mevduata geçmeleri, bayilerin stoklu mal alımı yerine çiftçiye sattığı ürünü tedarik edip vermesi, sezonun kurak geçmesi, piyasadaki talep - arz  dengesini bozan satışların düşmesine sebep  başlıca nedenler oldu. 
Ödemeleri yoğun olan ithalatcı firmalar bu hafta 11.500 tl /ton fot depo teslim rakamlarından Üre satışı yaptılar. Nakit parasını farklı alanlarda virman yapan spotcular da bu fiyatların biraz daha düşüğüne satışlarını yapmaya çalıştılar.
Üreticiler, ithalatcıların neşesi yerinde mi?
Kredi faizlerinin, personel, enerj ve nakliye maliyetlerinin çok yüksek olduğunu dile getiren üreticilerin son dönemde  bırakın neşelerinin olduğu burunlarını sıksan canları çıkacak."

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 18 Mayıs 2024
İmsak 03:44
Güneş 05:21
Öğle 12:40
İkindi 16:29
Akşam 19:49
Yatsı 21:19
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı