Sağlık-Sen’den sevk zinciri çağrısı

Son zamanlarda Merkezi Hekim Randevu Sistemi’nde (MHRS) yaşanan aksaklıklar sık sık gündeme gelirken, Sağlık-Sen Stratejik Araştırmalar Merkezi (SASAM) Hekim Koordinatörü Ali Ramazan Benli, MHRS sistemi ile ilgili yaşanan sorunlara dikkat çekerek çözüm için adım atılması çağrısında bulundu.

GÜNDEM 10.05.2024, 04:35
1
Sağlık-Sen’den sevk zinciri çağrısı
Sağlık-Sen Stratejik Araştırmalar Merkezi (SASAM) Hekim Koordinatörü Doç. Dr. Ali Ramazan Benli, Sağlık Bakanlığı’nın Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) ile ilgili yeni hazırladığı düzenlemeye ilişkin Sağlık-Sen’in hazırladığı raporu paylaştı. Kademeli sevk zincirine dikkat çekilen raporda, sistemin işleyişi için birçok konuya da vurgu yapıldı.

MHRS’nin daha işlevsel hale gelmesi için kademeli sevk zincirinin oluşturulması gerektiğine dikkat çeken Benli, Aile Hekimliği sisteminin dünya üzerindeki uygulamalarında sevk zincirinin vazgeçilmez bir durum olduğunun altını çizerek, “Kişi acil olmayan bir şikâyetinde önce aile hekimine gider ve aile hekimi gerekli muayene ve tetkikleri yapar, tedavisini düzenler veya ilgili branşa sevk eder. Sevk zincirinin kurgulanması, hastane başvurularını azaltacak, hastanelerde uzman hizmet kalitesini artıracak ve sağlık maliyetlerini düşürecektir. Bu sebeple kademeli olarak sevk zincirine geçilmelidir” diye konuştu.

Kademeli sevk sistemi ile birçok sorunun önüne geçileceği ve sağlık hizmet kalitesinin daha da artacağına vurgu yapan Benli, kademeli sevk zinciri uygulaması ile hem aile hekimlerine hem de hastanelere gidilebileceğini belirterek, “Hekim değerlendirmesinden geçen hastada sevk gerekliliği oluştu ise bu durum öncelikli sayılmalıdır. Bunun da ilk basamağı MHRS üzerinden planlanabilir. MHRS’nin belirli bir oranı, ilk etapta yüzde 20’si aile hekimlerine tahsis edilmeli. MHRS, Aile Hekimliği Bilgi Sistemi (AHBS) ve Hastane Bilgi Yönetim Sistemi (HBYS) ile entegredir. Aynı şekilde AHBS ve HBYS de birbirleri ile entegre olmalıdır. Aile hekimi hastasını sevk edeceği zaman kullanmış olduğu AHBS sisteminin ekranından sevk edebilmeli ve ne için sevk ettiğini sisteme yazabilmelidir” dedi.

Aile hekimlerinin sevk zincirine dâhil edilmesiyle aile hekimliği sisteminde aksaklıklar yaşanabileceğine, bununda önüne geçmek için mevcut aile hekimi sayısının iki katına çıkarılması gerektiğini vurgulayan Benli, OECD ortalamasına dikkat çekerek, “Sevk zincirini kurabilmek, davranış değişikliği gerektirdiğinden zamana yayılarak yapılmalıdır. Ayrıca sistemi de bu duruma hazırlamakta zaman alacaktır. Sistemin hazırlanmasında aile hekimi başına düşen kişi sayısını OECD ortalaması olan 2 bin rakamlarına çekebilmek önemli bir aşamadır. Hali hazırda ülkemizde bir aile hekimi 4000 kişiye kadar bakabilmektedir. Bu durum aile hekimlerinin iş yüklerini artırmaktadır. Bunun için 28 bin olan aile hekimi sayısının 50 binin üzerine çıkarılması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 20 Mayıs 2024
İmsak 03:42
Güneş 05:20
Öğle 12:40
İkindi 16:30
Akşam 19:51
Yatsı 21:22
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı