Son Dakika

Zencefilin faydaları nelerdir, neye iyi gelir? Zencefilin yan etkileri var mıdır?

Zencefil, çeşitli faydaları ile bilinen, güçlü bir aromatik, bir baharattır. İşte Zencefilin faydaları nelerdir, neye iyi gelir? ve Zencefilin yan etkileri var mıdır? sorularının cevapları...

SAĞLIK 05.05.2024, 06:45
Zencefilin faydaları nelerdir, neye iyi gelir? Zencefilin yan etkileri var mıdır?
Zencefil, şahsına münhasır aroması ile bilinen, sağlık için pek çok faydası bulunan bir gıdadır. Bu makalede, zencefil ile yakından tanışacaksınız... Faydaları, nasıl tüketildiği, olası yan etkileri, besin değerleri gibi konular için buyurunuz yazımıza!
Zencefil, keskin ve güçlü aroması ile tanınan, Asya'nın tropik iklim kuşağı altındaki bölgelerinde yetişen, Zingiberaceae bitki ailesine ait bir bitkinin kökünden elde edilen bir baharattır. Bilimsel adı Zingiber officinale olan zencefil, sindirimi kolaylaştırma ve mide bulantısını hafifletme gibi özellikleri ile ünlüdür.
Zencefilin bazı faydaları şöyle sıralanmıştır:
Zencefil şu durumlara iyi gelen bir gıdadır:
Zencefilin farklı formları taze ya da kurutulmuş olarak, toz haline getirilmiş ya da öğütülmüş olarak bulunabilir ve çeşitli şekillerde tüketilebilir.
Zencefil; ana yemeklerde, salata soslarında, çorbalarda, tavuk ve sebze yemeklerinde, içeceklerde ve keklerde kullanılabilir. Özellikle zencefil çayı, iltihaplı hastalıkların tedavisinde ve mide bulantısını hafifletmede sıkça tercih edilir. Taze zencefil, dondurucuda saklanabilir ve ihtiyaç duyulduğunda çeşitli tariflere kolaylık ile eklenir.
Zencefil, çiğ olarak tüketilebilir. Ama; bazıları için bu keskin tat oldukça yoğun olabilir. Eğer çiğ zencefilin tadını doğrudan çıkarmak istiyorsanız, rendelenmiş zencefili bir bardak su ile karıştırarak daha yumuşak bir içecek elde edebilirsiniz.
Zencefil, günlük 4 grama kadar alındığında güvenli kabul edilir. Ancak; daha yüksek dozlarda zencefil kullanımı bazı olumsuz etkilere neden olabilir. Yüksek doz zencefil; alerjik reaksiyonlar, sindirim sistemi rahatsızlıkları, kalp ritmi bozuklukları, uzun süreli kanama ve depresyon riskini artırabilir.
Daha yüksek dozlarda zencefil alınması durumunda sindirim sistemi rahatsızlıkları görülebilir. Böyle durumlarda, özellikle; reflü, mide ekşimesi ve ishal gibi semptomlar şiddetlenebilir. Zencefil, kan sulandırıcı ilaçlar ile birlikte kullanıldığında, kanın pıhtılaşma özelliğini artırarak potansiyel kanamalara yol açabilir.
Aşırı doz zencefil kullanımı, safra asidi salınımını artırabilir ve bu da safra taşı oluşumu riskini artırabilir. Bu nedenle, zencefilin yan etkilerinden korunmak için önerilen dozlarda tüketilmesi gerekir.
1 çay kaşığı kurutulmuş zencefilin kalorisi ve besin değerleri şöyle:
Çeyrek fincan, dilimlenmiş taze zencefilin kalorisi ve besin değerleri ise şöyle:

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 18 Mayıs 2024
İmsak 03:44
Güneş 05:21
Öğle 12:40
İkindi 16:29
Akşam 19:49
Yatsı 21:19
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı