Altında rekor geliyor mu? İslam Memiş'ten altın fiyatları için tahmin

Merkez Bankası dünkü toplantısında faizi sabit bıraktı. TCMB'nin kararı sonrası altın fiyatlarında yükseliş gözlemleniyor. Altın fiyatları için İslam Memiş yükselişlerin devam edeceğini söyledi.

EKONOMİ 15.07.2021, 15:00
8
Altında rekor geliyor mu? İslam Memiş'ten altın fiyatları için tahmin
Dün, Şahap Kavcıoğlu başkanlığında dördüncü kez bir araya gelen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizini yüzde 19'da sabit bıraktı. Kararda, yükselen küresel enflasyon vurgusu yapıldı.
MB’nin faiz kararı sonrası bugün değerlendirmede bulunan Para Piyasaları ve Altın Uzmanı İslam Memiş, sonbaharda yüksek enflasyonu görme olasılığımızın yüksek olduğunun altını çizdi.
Gram altın veya genel itibarıyla altın fiyatı artacak mı konusuna da değinen Memiş, enflasyonun olduğu her yerde değerli metallerin artışına dikkat çekti. İslam Memiş altın fiyatları için öngörüsünü paylaşarak tahminde bulundu. MB’nin kararının ardından altın fiyatı ve gümüş fiyatında artışın gözlemlendiğini söyleyen Memiş, “Altın ons fiyatı, 1830 $ seviyesinin üzerini test etti. Gram altın TL fiyatı tekrar 507 lira seviyesine kadar yükseldi. Bu yükselişlerin yine devam edeceğini tahmin ediyoruz. Yılsonuna kadar ara ara mutlaka kendi satışları gelebilir ama dolar endeksinin zayıf seyri emtia fiyatlarını güçlendirmeye devam ediyor.” dedi.  
İslam Memiş’in enflasyon ve altın fiyatları üzerine değerlendirmesi şöyle:

“Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz kararı piyasalar tarafından fiyatlanmıştı. Piyasalarda sürpriz olmadı, pas geçildi. Enflasyon noktasındaki kafa karışıklığı halen devam ediyor. Burada bir oynaklık, bir dalgalanma olabilir mesajı önemliydi. Ben enflasyon rakamlarını tekrar yükseliş yönündeki trendin devam edeceğini tahmin ediyorum. Özellikle yılsonuna kadar yüksek bir enflasyon kalmaya devam edebilir. Bu süreçte tabiki alım gücü azaldığı için işte Merkez Bankası yılsonu tahmin nasıl tutturacak veya döviz tarafındaki gelişmeler nasıl olacak? Buradaki belirsizlikler halen devam ediyor ama görünen o ki dünyada bir enflasyon sıkıntısı var. Bu da gelişen ülkelerde de aynı şekilde devam ediyor.

Yılsonunda daha yüksek bir enflasyon görme olasılığımız yüksek. Merkez Bankası sıkı duruştan sık sık bahsediyor ama politikalara ve araçlara baktığımız zaman çok da geniş bir alanda kalmadığında gözlemliyoruz. Sonbaharda yine yüksek bir enflasyonla yolumuza devam edeceğiz gibi görünüyor. Amerika Merkez Bankası’ndan da gelen açıklamalar piyasaları çok tatmin etmiyor. Powell’ın sunumları ve açıklamalarında yine birçok emare bakıyoruz ve enflasyon her ne kadar yüksek gelecek olsa da Amerika tarafında biz bunun geçici olduğuna inanıyoruz diyor ama daha temkinli bir konuşma yaptı. Daha gerçek bir konuşma yaptı. Tabiki bu enflasyon endişesi piyasalarda fiyatlandı.

Enflasyonun olduğu her yerde değerli metaller değer artışlarına devam ettirir. O yüzden altın ve gümüş fiyatlarında bugün yükselişlerin olduğunu gözlemliyoruz. Altın ons fiyatı, 1830 $ seviyesinin üzerini test etti. Gram altın TL fiyatı tekrar 507 lira seviyesine kadar yükseldi. Bu yükselişlerin yine devam edeceğini tahmin ediyoruz. Yılsonuna kadar ara ara mutlaka kendi satışları gelebilir ama dolar endeksinin zayıf seyri emtia fiyatlarını güçlendirmeye devam ediyor.

Bugün 15 Temmuz resmi tatil dolayısıyla bankalar kapalı ve bayram öncesinde de ciddi anlamda bir TL sıkışıklığı da yaşanabilir. Son birkaç gün vatandaşlarımız bu tele ihtiyacını görmesi gerektiğini şahsen düşünüyorum.

Merkez bankalarının odağında enflasyon var, enflasyonun arttığı her ortamda ülke milleti de mağdur olmaya devam ediyor. Bu mağduriyet büyük ihtimalle birkaç ay daha sürecek. Faizler noktasındaki özellikle konut sektörü nasıl bu fiyatlardan etkilenecek noktasındaki soru işaretleri de çok malum ama konu piyasalarında fiyatların düşmediğini gözlemliyoruz. Konut faizlerinde bir aşağı yönlü trend olmadığında gözlemliyoruz ama konut satışlarında baktığımız zaman da geçen yıla kıyasla yabancıların ciddi anlamda konut piyasalarında alım yaptığını gözlemliyoruz. Geçen yılla bu yılın mukayese ettiğimiz zamanda yüzde 43 civarında yabancıların emlak alımlarında ciddi bir artış olduğunu gözlemliyoruz. Tabiki bu yabancı para birimlerindeki değer artışları, yani dolar ve euronun değer artışlarından aslında Türkiye’de konut sektörünü daha onlara maliyet açısından ucuz geldiği için bu kadar ciddi bir talep artışı olduğunu da söyleyebilirim.”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 04:13
Güneş 05:42
Öğle 12:41
İkindi 16:26
Akşam 19:31
Yatsı 20:54
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı