Son Dakika

Haşlama Tavuğun Lezzetli Olması İçin Neler Yapabilirsiniz?

Kırmızı etin yüksek fiyatları birçok kişinin tavuk eti tercih etmesine sebebiyet vermektedir. Tavuk etindeki yüksek protein, insan vücudu için oldukça sağlıklıdır. Üstelik tavuğun haşlandığı suda birçok yemekte kullanılabilir.

AİLE 23.03.2024, 09:50
Haşlama Tavuğun Lezzetli Olması İçin Neler Yapabilirsiniz?
Tavuk eti, kırmızı ete göre daha ekonomik bir seçenektir. Aynı zamanda yüksek oranda protein içermesi nedeni ile sıklıkla tercih edilmektedir. Tek başına bütün tavuk haşlanarak tüketilebildiği gibi haşlanan tavuğun didiklenmesi ile tavuklu pilavda elde edilebilir.
Oldukça lezzetli ve bir o kadarda doyurucu olan tavuk etinin afiyetle tüketilmesi için yumuşacık bir yapıya sahip olması gerekir. Aksi halde tavuk tüketimi o pek keyifli olmayacaktır. Bu yazımızda sizlere tavuk eti haşlanırken dikkat edilmesi gereken püf noktalarını aktaracağız. Aynı zamanda dondurulmuş tavuğun haşlanmasında da nelere dikkat edilmesi gerektiğini ve bu tavuğun nasıl yumuşacık bir yapıya sahip olacağını anlatacağız.

Tavuk haşlamadan önce ilk olarak üzerinde herhangi bir kalıntının olmamasına dikkat edilmelidir. Toz, kir ya da kan kalıntıları tavuğun lezzetini bozacaktır. Bu nedenle ilk olarak tavuğun güzelce yıkanması gerekir. Ardından haşlanacak olan tavuğun bütün olarak mı yoksa parçalar halinde mi haşlanacağına karar verilmelidir. Bütün olarak haşlanacak ise düdüklü tencere kullanımı tercih edilmelidir.
Düdüklü tencere aktarılan bütün tavuğun üzerini iki, üç parmak geçecek kadar su ilave edilir. İçerisine damak tadına göre soğan, sarımsak, havuç dilimleri ve defne yaprağı eklenerek daha lezzetli bir tat elde edilebilir. Tüm malzemeler eklendikten sonra düdüklü tencerenin kapağı kapatılır ve orta ateşte pişirilmeye başlanır. Ardından kısık ateşe geçirilir ve ortalama olarak kırk ila elli dakika arasında tavuk haşlanmış olur. Ancak bu süre tercih edilen tavuğun etine ve cinsine göre değişiklik gösterebilir.

Birçok kişi tavukları buzlukta muhafaza etmeyi tercih etmektedir. Bu sayede ihtiyaç halinde hemen tavuk kullanımı ile yemekler hazırlanabilir. Dondurulmuş tavuğu haşlarken de dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar bulunur. Bunlar şu şekilde sıralanabilir;
* Donuk haldeki tavuk kesinlikle direkt olarak haşlanmaya başlanmamalıdır. Bu nedenle haşlanacak tavuğun çözülmesi için önceden buzluktan çıkartılması ve oda sıcaklığında çözülmesi beklenmelidir
* Dondurulmuş tavuk, bir gece önceden buzdolabına alınabilir. Ertesi gün ise oda sıcaklığında bekletilebilir
* Tavuğun çözülmesi için kesinlikle kaynar suya konulmaması gerekir. Aynı şekilde petek üstünde de bekletilmemesi gerekir
* Oda sıcaklığında çözülen tavuk, az önce ifade ettiğimiz haşlama tekniği ile hazır hale getirilebilir

Bütün tavuk haşlamak için yine ilk önce tavuğun güzel bir şekilde yıkanması gerekir. Ardından uygun bir tencerenin içerisine alınan tavuğun üzerine su ilave edilir. Suyun üç parmak tavuğun üzerine çıkması gerekir. Haşlama suyuna iki tatlı kaşığı tuz ilave edilir. Bu sayede tavuk etinin ve tavuk suyunun daha lezzetli olması sağlanır.
Pişirme işlemi boyunca tencerenin kapağı kapalı kalmalıdır. Ancak bu aşamada taşma ihtimali de göz önüne alınarak kontrollü bir şekilde pişirme işlemine devam edilmelidir. Kontrol sırasında çatal yardımı ile tavuğun çevrilmesi ve her tarafının eşit bir şekilde pişmesi sağlanır.
Kaynama aşamasından bir süre sonra suyun üzerinde köpüklenme meydana gelecektir. Bu köpükler bir tahta kaşık yardımı ile temizlenmelidir.
Bütün tavuğun haşlanma süresi normal bir tencere kullanıldığında ortalama olarak bir saati bulacaktır. Ancak bu süre daha önce de belirttiğimiz gibi tavuğun cinsine göre değişecektir. Bu nedenle bir buçuk saatte pişecekmiş gibi düşünülmesi ve kontrol edilerek pişirilmesi tavsiye edilir.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 04:13
Güneş 05:42
Öğle 12:41
İkindi 16:26
Akşam 19:31
Yatsı 20:54
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı