“Kazanımımız, bugün ne oldu da engelleniyor?”

Memur-Sen, Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde gerçekleştirdiği eylem ile 2012 yılından itibaren toplu sözleşmeyle hüküm altına alınarak kesintisiz uygulanan koruyucu giyim yardımı kazanımının hukuksuz bir biçimde engellenmeye çalışılmasını protesto etti.

GÜNDEM 26.04.2024, 04:35
“Kazanımımız, bugün ne oldu da engelleniyor?”
Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, engellenen kazanıma dikkat çekerek, “Kamu işveren temsilcilerinin hiçbir şerhi olmadan 6 dönem boyunca sıkıntısız uygulanan koruyucu giyim kazanımımız, bugün ne oldu da engelleniyor?” dedi.
Memur-Sen ve bağlı sendikalar, bugün Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde ‘Koruyucu giyim engellenemez’ sloganıyla eylem gerçekleştirdi. Eylemde konuşan Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından alınan kararı eleştirerek, kazanımın engellenmemesi için bakanlık önünden çağrıda bulundu.

Koruyucu giyimin 2012 yılında elde edilen ilk toplu sözleşme kazanımı olduğunun altını çizen Tonbul, uygulamanın sonlandırılmasına tepki göstererek, “İlk toplu sözleşmede; gerek genel gerekse de hizmet kolları hakem kurulu kararıyla sonuçlandı ve koruyucu giyim burada kazanıldı. Bu kararın altında sayıştay başkanının da imzası bulunuyordu. Maliye temsilcilerinin yer aldığı gerek masada gerekse de komisyonlarda bu hüküm diğer hizmet kollarına yaygınlaştırıldı. 3 dönem uygulanan ve istikrar kazanan bu uygulamadan; Maliye bürokratları ‘bizim bu komisyonlarda bulunmamızı gerektirecek bir şey yok’ diyerek kendi istekleriyle 4’üncü Dönem Toplu Sözleşmede komisyondan çıktılar. Soruyoruz. Kamu İşveren temsilcilerinin hiçbir şerhi olmadan 6 dönem boyunca sıkıntısız uygulanan koruyucu giyim kazanımımız, bugün ne oldu da engelleniyor?” dedi.

Koruyucu giyim kazanımının normal giyim yardımıyla eş değer tutulduğunu ifade eden Tonbul, usulsüz bir karar olduğunun altını çizerek, “Kamu görevlilerine verilen giyim yardımıyla hiçbir ilgisi ve ilişkisi olmayan, yetkili sendika ile ilgili kurum arasında belirlenecek usule göre verilmesi öngörülen
koruyucu giyim hakkımız, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından engelleniyor. 2 gün önce Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından koruyucu giyim kazanımının engellenmediği, uygulama hatalarının düzelttiği yönünde basın açıklaması yapıldı. Toplu sözleşme maddemizde diyor ki; ‘Kime verileceğine, nasıl verileceğine, ne zaman verileceğine, nasıl muhafaza edileceğine ilişkin usul ve esaslar yetkili sendika ve ilgili kurum tarafından belirlenir.’ Toplu sözleşme masasında Maliye Bakanlığı’na uygulama hatalarını düzeltme yetkisi verdik mi? Yazdıkları yazı da, yaptıkları açıklama da her yönüyle, her ifadesiyle, her açıdan yanlış ve tutarsızdır” ifadelerini kullandı.

Giyecek yardımı genelgesinin yayımlandığını hatırlatan Tonbul, açıklanan rakamın komik olduğunu belirterek, “Genelgeye göre; takım elbise 677 TL, pantolon 143 TL, ayakkabı 191 TL, önlük 68 TL gibi komik rakamlar açıklandı. Toplam 38 ürün için belirlenen tutarların hepsi bu şekilde piyasada karşılığı olmayan komik rakamlardır. Biz buradan Sayın Bakan’a 191 TL ile alınabilecek ayakkabıyı göstermek için ayağımıza giyerek geldik. Ayağımızdaki kara lastiklerin fiyatı bile 191 TL’den yüksek. Varın gerisini siz düşünün. Buradan giderken lastik ayakkabıları bakanlığın önünde bırakarak gideceğiz ki; kamu görevlilerine reva gördükleri ayakkabıları buyursun kendileri giysinler. Ayakkabı fiyatını 191 ₺ olarak gören Maliye Bakanlığı yöneticilerinin; enflasyondan, piyasadaki fiyatlardan, mağazadaki ürünlerden haberinin olmadığını açıkça görüyoruz” diye konuştu.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 05 Mayıs 2024
İmsak 04:01
Güneş 05:33
Öğle 12:40
İkindi 16:27
Akşam 19:38
Yatsı 21:04
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı