Küresel krizler altın fiyatını zirveye taşıdı!

Altın fiyatlarındaki yukarı yönlü yükseliş aralıksız devam ederken; Gümüş gibi kendine yakın değerli metallerin fiyatlarını da yukarıya çekiyor. Peki altın fiyatlarına yönelik analist ve ekonomistler ne düşünüyor? Altın fiyatlarındaki yükseliş sürecek mi? Fed kararı ne olacak? İşte detaylar..

EKONOMİ 13.04.2024, 08:05
1
Küresel krizler altın fiyatını zirveye taşıdı!
Ortadoğu'da savaş çanlarının çalması, ABD'de üretici enflasyonunun artması ve merkez bankalarının altın alımlarını durdurması, yatırımcıları "güvenli liman" arayışına itti ve altını yeniden zirveye taşıdı.
Son altı haftada yüzde 17 değer kazanan ons altın, dün erken saatlerde 2.400 doları görerek rekor kırdı ve artan gerilimle 2.448,75 dolar/ons'a kadar yükseldi. Altınla birlikte gümüş, platin ve paladyum da değer kazandı.

Öte yandan uzmanlar, altının yükselişinde jeopolitik riskler ve bazı ekonomik faktörlerin etkili olduğunu öne sürüyor. Wall Street Journal'da yer alan İsrail'in Suriye'ye misilleme yapacağına dair haberler ve Rusya-Ukrayna geriliminin artması, altında yükseliş eğilimini destekledi.
Bunun yanında, ABD enflasyonu ve Çin gibi bazı merkez bankalarının altın alımlarını artırması da yatırımcıları altına yöneltiyor. Vietnam merkez bankasının piyasayı istikrara kavuşturmak için altın arzını artıracağını açıklaması ve Çin merkez bankasının Mart ayında rezervlerine altın eklemesi de bu gelişmeyi destekledi.
Analistler ise Çin ekonomisine ve küresel büyümeye ilişkin endişelerin, insanlar tarafından güvenli liman varlıklarına olan ilgiyi artırdığını belirtti.

Ayrıca altındaki yükseliş gümüşü de etkiledi.
Spot gümüş yüzde 2 artarak ons başına 29,90 dolara yükseldi ve 2021 başından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.
Analistler, altının gücünün gümüş fiyatlarını desteklediğini ve endüstriyel üretim rakamlarının gümüşe yönelik talebe dair olumlu sinyaller verdiğini ifade etti. Platin yüzde 1,7 artışla 996,36 dolara, paladyum ise yüzde 0,5 artışla 1.051,50 dolara yükselerek değer kazandı.

Öte yandan beklenenden yüksek gelen ABD tüketici enflasyonuna karşın geride kalan üretici fiyatlarındaki artışın yatırımcıların enflasyona dair endişelerini hafifletmesiyle Fed'in faiz indirim planları piyasaları etkiliyor. New York Fed Başkanı John Williams yakın vadede faiz indirimine gerek olmadığını, Boston Fed Başkanı Susan Collins ise bu yıl daha az faiz indirimi yapılabileceğini belirtiyor.
Ayrıca Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin ise son verilerin ekonomi genelinde fiyat baskılarının hafiflediğine dair net bir sinyal vermediğinin altını çiziyor.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 30 Nisan 2024
İmsak 04:08
Güneş 05:38
Öğle 12:41
İkindi 16:26
Akşam 19:33
Yatsı 20:57
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı