Mengen'de doğal felaket: Çöp yığınları dereyi kirletiyor!

Bolu'nun Mengen ilçesinde yaşanan çöp felaketi, doğaya ve çevreye büyük zarar veriyor. Yıllardır belediyenin eski çöp döküm alanında biriken çöp yığınları, sel felaketi sonucu yeniden ortaya çıkarak Mengen deresine ve Filyos çayına karıştı. Bu durum, bölgedeki doğal yaşamın kirlenmesine ve tahrip olmasına neden oluyor.

GÜNDEM 28.03.2024, 14:10
Mengen'de doğal felaket: Çöp yığınları dereyi kirletiyor!
Bolu'nun Mengen ilçesinde yaşanan çöp felaketi, bölgenin doğal güzelliğini ve doğal yaşam dengesini tehdit ediyor.
Yıllardır belediyenin eski çöp döküm alanında biriken ve kontrol altına alınmayan çöp yığınları, sel felaketleri sonucunda yeniden ortaya çıkarak Mengen deresine ve Filyos çayına karıştı. Bu durum, bölgedeki doğal yaşamın kirlenmesine ve tahrip olmasına yol açıyor.

Bolu'nun Mengen ilçesinde bulunan Mengen Çayı'nın yanında yer alan ve 2018 yılına kadar Mengen Belediyesi tarafından çöp döküm alanı olarak kullanılan bölge, doğa ve gelecek için büyük bir tehdit oluşturuyor. 
Alınan bilgilere göre, ilçe çöplüğü olarak kullanılan alanın taşınmasından sonra, üzeri toprak ve kumla kapatılan atıklar, son iki yıldır yaşanan sel felaketleri ile yeniden ortaya çıktı. Dere kenarını kaplayan çöp yığınları, son yağmurlarla birlikte Mengen Çayı'na karışarak doğaya büyük zarar verdi.
Oluşan kirlilik dronla görüntülendi.

Çöplerin bulunduğu alana otlamaya gelen büyükbaş hayvanların içtikleri sudan ve çöpün etrafından otlamasıyla hastalandığını aktaran ilçe sakini İsmail Durmaz, şu ifadelerde bulundu:

Konu ile ilgili açıklama yapan Mengen Belediye Başkanı Turhan Bulut ise “Hazineden yer kiraladık ve çöp alanını oradan kaldırdık. O bölge belediye sınırları dışında kalan Sazlar köyüne ait bir arazi. Biz orayı boşalttık ve orasının kullanımı Sazlar köyüne ait. Biz oranın dozerle üzerini kapatmıştık fakat 2 kez yaşanan sel ile sular o alana kadar ulaştı. Uzman ekipler ise gaz sıkışması nedeniyle alanın üzerinin kalıcı olarak kapatılmaması gerektiği konusunda uyardılar. Bizim de hoşumuza giden bir durum değil” şeklinde konuştu.
“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan uyarılar gelmesine rağmen bu çöplük buradan kaldırılmıyor. 2 kez sel oldu ve çöplerin bir kısmı sel suyu ile ilçe merkezine yayıldı. Köylerde hayvanlarımız var mera olarak buraya geliyorlar ve çöplerin arasına giriyorlar. Hayvanları hasta olanlar, ölenler oluyor. Bu çöpler dere suları ile birlikte 13 kilometre uzaklıktaki Gökçesu beldesine kadar yayılmış durumda. Kötü görüntü ayrı sıkıntı, sağlığı tehdit etmesi açısından da bambaşka bir sıkıntı var. Belediye ile de ilçe kaymakamlığı ile de görüştük. ‘Çöplük kaldırıldı’ deniliyor ama halen kaldırılmadı. Bunun kaldırılmasını yetkililerden rica ediyoruz.”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 04:13
Güneş 05:42
Öğle 12:41
İkindi 16:26
Akşam 19:31
Yatsı 20:54
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı