Son Dakika

Mevsimlik tarım işçileri dikkat! Yeni düzenlemeler Resmi Gazete'de yayımlandı

Mevsimlik tarım işçilerinin haklarını ve yaşam koşullarını iyileştirmeye yönelik yeni bir genelge Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu genelge ile işçilerin barınma, sağlık ve eğitim gibi temel ihtiyaçlarının karşılanması ve daha insanca koşullarda yaşamaları sağlanacak.

GÜNDEM 27.04.2024, 09:45
Mevsimlik tarım işçileri dikkat! Yeni düzenlemeler Resmi Gazete'de yayımlandı
Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile mevsimlik tarım işçileri ve ailelerinin yaşadıkları barınma, sağlık ve eğitim gibi temel ihtiyaçların giderilmesine yönelik önemli bir adım atıldı. Bu genelge ile birlikte Valiliklerin koordinesinde, farklı illere çalışmaya giden mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin bu süreçte daha rahat ve insanca koşullarda yaşamaları sağlanacak.
Genelgede, mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerin sağlık hizmetleri için yapılan yeni düzenlemede işçilerin ve ailelerinin aşılamalarının takibi, bulaşıcı hastalık, kanser, verem taramaları ile kronik hastalık tarama ve izlemlerine yönlendirmeye ilişkin faaliyetler periyodik olarak yürütülecek.
Ayrıca mevsimlik tarım işçiliğinin yoğun olduğu bölgelerde ise yeterli sayıda sağlık personelinin istihdam edileceği belirtildi.

Eğitim imkanlarına erişimi kolaylaştırmak ve özel eğitim ihtiyaçlı çocukların gelişimini desteklemek için önemli bir adımlarında atıldığı açıklamada, Rehberlik Araştırma Merkezleri müdürlükleri tarafından özel eğitim imkanlarından faydalandırılacak çocuklar için yeni düzenlemeler hayata geçirildi.
Buna göre, il milli eğitim müdürlüklerince, çocukların daimi ikametgahlarındaki okullarına döndüklerinde öğrenme kayıplarına yönelik telafi eğitimlerinin yapılacağı ve geçici yerleşim alanlarında eğitim ve sosyal faaliyetler için oluşturulan merkezlerin, çocuklar için etkin bir eğitim merkezi olarak kullanılmasının sağlanacağı belirtildi.
Eğitim çağındaki çocukların eğitimlerini devam ettirmek üzere Milli Eğitim Bakanlığı'nın ilgili yönerge-genelge hükümleri uygulanırken, ayrıca çocukların okul kıyafetleri ve malzemelerinin sağlanmasının valiliklerce sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları aracılığıyla temin edilecek.

Mevsimlik tarım işçilerinin göç dönemlerinde daha güvenli ve sağlıklı koşullarda seyahat edebilmeleri için Resmi Gazete'de yayımlanan genelgede, işçileri taşıyan karayolu araçlarının 00.00-06.00 saatleri içinde şehirler arası yolculuk yapmamaları sağlanacak ve göç alan ve göç veren illerde trafik denetimleri artırılacak.
İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından mevsimlik tarım işçilerinin göç dönemlerinde yolculuklarının güvenli ve sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi amacıyla göç alan ve göç veren yerler arasında trafik denetimleri artırılacak.

Resmi Gazete'de yayımlanan genelgede, her il ve ilçede mevsimlik tarım işçilerinin iş koşullarını takip edecek ve izleme çalışmaları yürütecek "İl/İlçe Mevsimlik Tarım İşçileri İzleme Kurulu" oluşturulacağı ve bu kurulların her dönem başında mevsimlik tarım işçilerinin iş koşullarına ilişkin çalışmalar yapacağı bildirildi.
Öte yandan bu kurullar, aracılar ile işverenler veya doğrudan işçiler ile işverenler arasında sözleşme yapılması için gerekli tedbirleri alacağı ve ortaya çıkan uyuşmazlıkların çözülmesini temin edecek.

İlgili bakan yardımcılarından oluşan "Mevsimlik Tarım İşçiliği İzleme ve Değerlendirme Kurulu" oluşturulacak olan kurulda gerek görülmesi halinde, mevsimlik tarım işçilerinin daimi ikamet illerinin ve yoğun olarak çalıştıkları illerin valileri ile ilgili taraflar ve akademisyenler Kurul'a davet edilecek.
Yılda en az bir kez toplanacak olan kurul, mevsimlik tarım işçiliği ile ilgili ulusal politikanın belirlenmesi, kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonun sağlanması, valiliklerce bu Genelge kapsamında yürütülen faaliyetlerin izlenmesi ve sorunlara çözüm üretilmesi hakkında çalışmalar yürütecek.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 08 Mayıs 2024
İmsak 03:57
Güneş 05:30
Öğle 12:40
İkindi 16:28
Akşam 19:41
Yatsı 21:07
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı