Peygamberimiz nasıl uyurdu? Peygamberimizin yatağı nasıldı?

Peygamberimiz (SAV)'in oturma adabı ve uyuma şekli ile ilgili bilinmesi gerekenler. Peygamberimizin yatağı nasıldı? Peygamberimizin nasıl ve kaç saat uyurlardı..

GÜNDEM 12.05.2021, 12:00
27
Peygamberimiz nasıl uyurdu? Peygamberimizin yatağı nasıldı?
 Peygamber Efendimiz (SAV), gündelik hayatımız içerisinde örnek almamız gereken ilk insandır. Sözleri ve davranışlarıyla bizlere rehber olan Peygamberimiz (SAV)'in sünnetleri, her Müslüman kişi tarafından bilinmeli ve uygulamaya geçirilmelidir. Dua etme şekli, yemek yeme adabı, oturup kalkması, uyku pozisyonu, ibadet etme şekli ve insanlara hoşgörülü yaklaşımı ile benzememiz gereken birçok yön vardır
Efendimiz'in en çok merak edilen hasletlerinden biri de uyku düzeni ve uyuma şekliyli?
Peygamberimiz (asm), yüz üstü ve karın üstü yatılmasını hoş görmez, önce sağ tarafına uzanır, sonra da genellikle sırt üstü uyurdu. 

Âişe radıyallahu anhâ şöyle dedi:
Resûlullah’ın sallallahu aleyhi ve sellem yatağının yüzü tabaklanmış deriden, içi de yumuşak hurma lifindendi.

Peygamber Efendimiz SAV öğleden sonra istirahat ederlerdi...
Hz. Peygamber (asm) öğle namazını kıldıktan sonra, bir miktar uyur, "kaylule" yapardı.
Kaylûleden, "güzel bir âdet" diye söz eder, zaman zaman süt teyzesi Ümmü Haram veya Enes'in annesi Ümmü Süleym gibi yakınlarının evinde kaylûle yapardı.
Ayrıca gecenin bir bölümünü ibadet için ayıranların gündüz kaylûle yaparak geceye zinde girmelerini tavsiye ederdi.
Yatsı namazından sonra yatar, gece kalkıp vitir namazını kılardı.
“Gecenin sonuna doğru namaza kalkamayacağından endişe eden kimse vitir namazını gecenin baş tarafında kılsın" buyurur,. gecenin sonunda kalkacağına güvenen kimse de vitir namazını gecenin sonunda kılsın derdi.
Peygamberimiz SAV yatsı namazını mescidde kıldıktan sonra evine döner istirahate çekilirlerdi. Uyumadan önce odasına çekilir, Kur'ân okurdu.
Genellikle de İsrâ, Zümer, Hadîd, Haşr, Tegâbün, Cum'a sûrelerinden birini okurdu.

Hz. Peygamber (asm) uyumadan önce "Allah'ım! Senin isminle ölür, senin isminle yaşarım!" der, uyandığı zaman "Bizi öldürdükten sonra yaşatan Allah'a hamd olsun. Hepimiz ona döneceğiz." derdi.
Gecenin üçte ikisi geçtikten sonra uyanır, yastığına yakın bir yerde bulundurduğu misvakla dişlerini ovar, sonra abdest alarak Allah'a ibadet ederdi.
Teheccüd namazı, Hz. Peygamber (asm)'e vacip olduğu için hiç terk etmemiştir. Bu ibadet ve zikirleri yaparken ümmetine de yapmalarını tavsiye etmiştir.
Nitekim bir hadis-i şerifte şöyle buyurmuştur:
"Sizden biri uyurken, şeytan kafasına üç düğüm atar. Her düğümün üzerine; ‘Uzun bir geceye sahipsin uyu!’ diyerek elini vurur. O kişi uyanıp da Allah-u Zülcelal'i zikrederse bir düğüm, abdest alırsa bir düğüm, namaz da kılarsa bütün düğümler çözülür. Artık o kimse neşeli ve hareketli olur. Aksi halde neşesiz ve tembel olur." (Buhari, Teheccüd, 12)
Diğer bir hadis-i şerifte ise şöyle buyurmuştur;
"Gece bir saat vardır ki, bu saatte Allah'dan dünya ve ahiret işiyle ilgili bir hayır isteyen Müslüman kul ona rastlarsa, mutlaka istediği kendisine verilir. Bu, her gece olur." (bk. Riyazü's-sâlihîn, 1175)
Hz. Peygamber (asm) teheccüd namazını kıldıktan sonra sabah namazı için hazırlık yapardı, sabah namazının sünnetini odasında kılar ve cemâatle farzı edâ etmek üzere mescide giderdi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 04:13
Güneş 05:42
Öğle 12:41
İkindi 16:26
Akşam 19:31
Yatsı 20:54
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı