Türkiye İMSAD: Bileşik Endeks ağustos ayında 71,39 puana geriledi

Türkiye İMSAD inşaat malzemeleri sanayi bileşik endeksi ağustos ayı sonuçları açıklandı.

EKONOMİ 16.09.2022, 17:25
Türkiye İMSAD: Bileşik Endeks ağustos ayında 71,39 puana geriledi
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) verilerine göre; inşaat malzemeleri sanayi bileşik endeksi sektör açısından yüksek iş dönemi olan ağustos ayında beklenmedik şekilde düşüşe geçerek 0,81 puanlık kayıpla 71,39 puana geriledi. Böylece bileşik endeks, pandemi sonrası yaşadığı toparlanmayı son dört ayda önemli ölçüde geri verdi.         
Türkiye İMSAD’ın verileri şöyle:
“İÇ VE ÖZELLİKLE DIŞ TALEPTEKİ YAVAŞLAMANIN ETKİLERİ BELİRGİNLEŞTİ: Bileşik endeks, yüksek iş mevsimi olan ağustos ayında erken bir durağanlaşmaya girdi. Temmuz ayında çalışma gün sayısındaki azalma ile sert düşüş yaşayan faaliyetler tarafında, ağustos ayında sınırlı bir toparlanma izlendi. İç ve özellikle dış talepteki yavaşlamanın etkileri bu ayda belirginleşti. Bileşik endeks, sektör açısından yüksek iş dönemi olan ağustos ayında beklenmedik şekilde düşüşe geçerek 0,81 puanlık kayıpla 71,39 puana geriledi. Böylece bileşik endeks pandemi sonrası yaşadığı toparlanmayı son dört ayda önemli ölçüde geri verdi.          
FAALİYET ENDEKSİ’NDE BEKLENEN TOPARLANMA GERÇEKLEŞMEDİ: Haziran ayında sıçrama gösteren, temmuz ayında yönünü sert düşüşe çeviren faaliyetler, ağustos ayında sınırlı artışla toparlanma çabasına girdi. Yüksek mevsime rağmen iç ve dış talepteki yavaşlamaya bağlı olarak iç ve dış satışlar ile üretimdeki artışlar ağustos ayında sınırlı kaldı. Faaliyetler tarafında yüksek sezonda erken bir durağanlaşma başladı. Faaliyet endeksi ağustos ayında bir önceki aya göre 0,5 puan artarken alt faaliyet gruplarında da sınırlı artışlar görüldü. Finansman sıkıntıları, yüksek maliyetler ve enflasyon, faaliyetler üzerinde baskı oluşturuyor.
GÜVEN SEVİYESİ AĞUSTOS AYINDA BİR ÖNCEKİ AYA GÖRE 0,62 PUAN DÜŞTÜ: Güven endeksi kırılgan yapısı ile yeni yılın ikinci yarısında kademeli olarak zayıflama eğilimi gösteriyor. Ağustos ayında güven endeksindeki düşüş devam ederken faaliyetlerdeki durağanlaşma güven kaybındaki önemli etkenlerden biri oldu. Dış pazarlardaki yavaşlama ile içerdeki ekonomik unsurlar düşüş hareketinde etkili oldu. Türkiye ekonomisine ilişkin güven seviyesi ağustosta sınırlı ölçüde geriledi. Özellikle ihracat pazarlarında yavaşlamanın hissedilmeye başlaması güveni sınırladı. Güven seviyesi ağustos ayında bir önceki aya göre 0,62 puan düştü.
TÜRKİYE’NİN RİSKLERİ GÜVENİ AZALTIYOR: İnşaat sektöründe ve inşaat malzemeleri sanayisinde güven sınırlı düşüşler kaydetti. Yurtiçi pazarlarda ve ihracatta da güven seviyesi geriledi. Yeni ekonomik modelin sıkılaştırıcı uygulamaları, finansmana erişimde yaşanan sıkıntılar, pazarlardaki enerji krizi, yavaşlama endişeleri ve Türkiye’nin riskleri güveni azaltıyor.   
YÜKSEK SEZON BEKLENTİLERİ DESTEKLEYEMEDİ: Beklenti endeksi de ağustos ayında düşüşüne devam etti bir önceki aya göre 1,5 puan geriledi. Böylece endeks son dört aydır düşerken yüksek sezonun beklentileri destekleyemediği görüldü.
ÖNÜMÜZDEKİ ÜÇ AYA YÖNELİK ÜRETİM BEKLENTİSİ DÜŞTÜ: Özellikle iç ve dış talepteki düşüş önümüzdeki üç aya yönelik üretim beklentisinin zayıflattı. Yılın geri kalan bölümünde ihracat pazarlarında ve iç pazarda yavaşlamanın sürmesiyle birlikte bileşik endeksin zayıf kalması bekleniyor.”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 04:13
Güneş 05:42
Öğle 12:41
İkindi 16:26
Akşam 19:31
Yatsı 20:54
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı