Son Dakika

Uteka namazı nedir? Şevval ayı namazı nasıl kılınır? Uteka (azatlılar) namazının faziletleri neler

Hicri Takvime göre Ramazan-ı Serif ayından sonra Şevval ayı gelmektedir. Peygamberimiz Hz. Muhammed (SAV) Efendimiz, bu ayda 8 rekatlık 'Uteka' yani 'Azatlılar Namazı' kılmanın büyük mükafatı olduğunu buyurmuştur. İşte Uteka Namazında dair detaylar haberimizde....

GÜNDEM 17.04.2024, 19:35
1
Uteka namazı nedir? Şevval ayı namazı nasıl kılınır? Uteka (azatlılar) namazının faziletleri neler
Ramazan-ı Şerif ayında oruç ve ibadetlerini hakkıyla yerine getirme gayreti gösteren Müslümanlar için Cenab-ı Hak Bayram mükafatını vermiştir. Ramazan ayı sonrasında Şevval ayında da Peygamberimiz Hz. Muhammed (SAV) Efendimiz yine Müslümanlar için bazı müjdeleri haber vermiştir. Bu müjdelerin başında ise Şevval ayındaki 8 rekatlık 'Uteka' yani 'Azatlılar namazı' gelmektedir. Ve alimlerimiz ve İslam büyükleri Şevval ayında bu namazın kılınmasını tavsiye etmişlerdir. İşte Uteka (azatlılar) namazında dair detaylar haberimizde....
Enes (Radıyallahu Anh)'dan rivayet edilen bir hadis-i şerifte Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur:
8 rekatlık uteka namazı gündüz kılındığında 4 rekatta bir selamla, gece kılındığında ise 2 rekatta bir selam verilerek kılınır.
Her rekatta Fatiha suresi ve 15 ihlas okunur.
Namaz bitince,
70 kere Sübhânellâh denir.  Sonra
70 kere de Salevât okunur.
Allahu Teala o kişi için kalbine hikmet pınarları akıtır ve dilini hikmetle konuşturur.
Allahu Teala ona dünyanın derdini ve devâsını gösterir.
Namazın son secdesinden başını kaldırmadan Allahu Tealâ onun günahlarını bağışlar, öldüğünde ise affedilmiş bir şehid olarak vefat eder.
Seferdeyken kılar da Allahu Teala ona istediği yere gidip gelmeyi kolay eder.
Borcu varsa Allahu Teala borcunu ödetir
Bir isteği varsa onu yerine getirir.
Her okuduğu ayeti kerimeye ve her harfine mukabil olarak Allahu Tealâ kendisine cennette bir mahrefe verir.
“Her kim Şevval ayı içerisinde gece veya gündüz 8 rekat kılar, her rekatında Fatiha Suresi'nden sonra 15 kere İhlas Suresi okur, namazını bitirince 70 kere 'Sübhânellâh' der, sonra 70 kere de bana salevât okursa (Allahümme Salli Ale Seyyidina Muhammedivveale Ali Seyyidina Muhammed), beni hak ile peygamber olarak gönderen Allah-u Te'ala adına yemin ederim ki Allah-u Te'ala o kişi için kalbine hikmet pınarları akıtır ve dilini hikmetle konuşturur, ayrıca Allah-u Te'ala ona dünyanın derdini ve devasını (başına gelen şeylerden nasıl kurtulacağını) gösterir. Yine beni hak ile peygamber olarak gönderen Allah-u Te'ala'ya yemin ederim ki, her kim bu namazı tarif edildiği üzere kılarsa namazın son secdesinden başını kaldırmadan Allah-u Te'ala onun günahlarını bağışlar, öldüğünde ise affedilmiş bir şehid olarak vefat eder. Hangi bir kul bu namazı seferdeyken kılarsa Allah-u Te'ala mutlaka ona istediği yere gidip gelmeyi kolay eder. Bu kulun borcu varsa Allah-u Te'ala borcunu ödettirir ve Allah-u Te'ala'dan bir isteği varsa onu yerine getirir. Beni hak ile peygamber olarak gönderen Allah-u Te'ala'ya yemin ederim ki, hangi bir kul bu namazı kılarsa okuduğu her ayet-i kerimeye ve her harfine mukabil olarak Allah-u Te'ala kendisine cennette bir mahrefe verir." Bunun üzerine: "Ya Rasulellah! Mahrefe de nedir?" diye sual edilince: "Cennetteki bahçelerdir ki, ağaçlarından bir ağacın altında atlı süvari 100 yıl dolaşır da o ağacı(n kapladığı alanı gezmeyi) bitiremez." 

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 30 Nisan 2024
İmsak 04:08
Güneş 05:38
Öğle 12:41
İkindi 16:26
Akşam 19:33
Yatsı 20:57
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı