Son Dakika

Van Gölü'nde sevindirici haber: Yağışlar su seviyesini yükseltiyor!

Sonbahar ve kış aylarındaki kuraklık endişelerini geride bırakan Van Gölü, şubat ve mart aylarındaki yoğun kar yağışı ve nisan ayındaki yağmurların bereketiyle şifa buldu. Bu mucizevi yağışlar, dünyanın en büyük sodalı gölü olan Van Gölü'nün susuz kalan bedenine adeta can suyu oluyor ve su seviyesinde gözle görülür bir yükselme yaşandı.

GÜNDEM 18.04.2024, 10:40
2
Van Gölü'nde sevindirici haber: Yağışlar su seviyesini yükseltiyor!
Sonbahar ve kış aylarındaki yoğun kar yağışı ve nisan ayındaki yağmurlar, Türkiye'nin en büyük sodalı gölü olan Van Gölü'nde su seviyesinin yükselmesine neden oldu.
Dünyanın en büyük sodalı gölü olan Van Gölü, 2019 yılından bu yana küresel ısınmanın etkisiyle su seviyesinde önemli bir düşüş yaşıyordu. Bu durum, göldeki canlı çeşitliliğini ve bölgenin su kaynaklarını tehdit ediyordu.
Ancak son aylardaki yoğun yağışlar, Van Gölü'nün su seviyesinde kademeli bir yükseliş sağladı. 2024 yılının ilk 4 ayı, son 30 yılın en bereketli dönemi olarak kayıtlara geçti. Yoğun yağışlar, Van Gölü Havzası'nı adeta suyla doldurdu. Dağlardaki karlar eriyerek akarsulara karıştı ve göle bol miktarda su taşındı. Nisan ayında da yağmur şeklinde gelen yağışlar, göl seviyesinin yükselmeye başlamasını sağladı.

Van Gölü'nün su seviyesindeki yükseliş, sadece göl için değil, bölge için de hayati önem taşıyor. Göl, bölgenin önemli bir su kaynağı ve tarımsal sulamada kullanılıyor. Ayrıca, göldeki canlı çeşitliliği ve turizm için de büyük önem taşıyor.
Uzmanlar, bu yükselişin göldeki su dengesini yeniden kurmaya yardımcı olacağını ve bölgenin su kaynakları için önemli bir canlanma anlamına geleceğini belirtiyorlar.

Van Gölü‘nün 90’lı yıllarda düşen yağışlarla ciddi bir iyileşmeye gittiğini, 2000’li yıllarda da seviyenin yavaş yavaş düştüğünü ve son 5 yılda da önemli ölçüde alan kaybettiğini aktaran YYÜ Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, konuşmasının devamında şunları kaydetti:

Bu yıl yağış miktarı açısından iyi olduğunu ancak bir sonraki yılların kurak geçme ihtimaline karşı havza için bir su yönetimine ihtiyaç olduğunun altını çizen Alaeddinoğlu, “Yani bu yağışlar bundan sonraki süreçte de devam edecek anlamına gelmiyor. Evet, bu yağışlar pozitif anlamda bir katkı sunabilir. Ancak geleceğe ilişkin iklim değişikliğinde herhangi bir değişiklik yok. Dünya her geçen yıl ve her geçen ay daha fazla ısınıyor. Havza bundan nasibini alacak. 2024-2025 yılı için öngörülerimiz pozitif anlamda havzanın lehine gerçekleşebilir. Ancak 2026-2028 yılları belki yaz ayları boyunca yaşanacak bir sıcaklıktaki artış ve şiddetli buharlaşma bu düşen yağışların belli ölçüde kaybolmasına neden olabilir. Dolayısıyla biz Van Gölü Havzası’ndaki bütün taraflar olarak havzanın suyunu yönetmek zorundayız” ifadelerini kullandı.

Havzaya düşen yağışların son yıllarda kaydedilmiş son 30 yılın en yüksek değerleri olduğuna dikkat çeken Alaeddinoğlu, şunları söyledi:

Kaynak: İHA
 
"2024 yılı ile birlikte şubat ve nisan aylarında yağışların zirve yapmasının havzaya pozitif bir katkı sunduğunu söyleyerek, düşen yağışların önemli bir kısmı özellikle mart ayında kar şeklinde gerçekleşti. Nisanda ise bu yağışlar yağmur şeklinde gerçekleşti. Dolayısıyla havza 2024 yılı için ihtiyaç duyduğu yağışın önemli bir kısmını kazanmış oldu. Bu bize şunu gösteriyor; düşen yağışlar özellikle Van Gölü’nde bir iyileşmeye neden olacak. Bu iyileşme de Haziran ve Temmuz aylarına kadar da devam edecek."
“Tabii diğer taraftan yüksek dağlık kesimlere düşen karların erimesiyle birlikte önümüzdeki günlerde muhtemel sağanak yağışların aslında başka türlü sonuçlar doğurması mümkün olabilir. Özellikle bu geçiş mevsiminde havaların ısınmasıyla birlikte atmosferin daha fazla su tutma kapasitesine sahip olduğunu düşünürsek, sellerin ve taşkınların ortaya çıkacağı bir tablo da ortaya koyabilir. Dolayısıyla sadece havzaya düşen yağışın içme, kullanma ve sulama suyu açısından düşünmemek lazım. Muhtemel yüksek düzeyde gerçekleşecek olan yağışların da bir şekilde yönetilmesi, yani o yağışların muhtemelen etkileyeceği alanların doğru tespit edilmesi ve önceden o alanların bilgilendirilmesi ya da gerekiyorsa birtakım adımların atılması gerekiyor.”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 01 Mayıs 2024
İmsak 04:07
Güneş 05:37
Öğle 12:41
İkindi 16:26
Akşam 19:34
Yatsı 20:59
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı