Son Dakika

Tunç Şatıroğlu'ndan dolar uyarısı... Yeni sistem doları nasıl etkiler?

Dövize endeksli Türk Lirası mevduat sistemi devreye alındı. Peki yeni sistem dolar kurunun daha artmasına neden olur mu? Teknik Analiz Uzmanı Tunç Şatıroğlu değerlendirmede bulunup dolar için uyardı.

EKONOMİ 21.12.2021, 17:25
17
Tunç Şatıroğlu'ndan dolar uyarısı... Yeni sistem doları nasıl etkiler?
Dövize endeksli Türk lirası mevduatları sistemi sonrası dolar kuru bir miktar geri çekildi. Dolar kuru şu dakikalarda 13 TL seviyelerinde işlem görüyor. Sistemin detayları bugün Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklandı. Dün kabine toplantısı sonrası Erdoğan tarafından açıklanan dövize endeksli TL mevduatı açıklaması dolar kurunun 18 TL seviyelerinde geri çekilmesine neden oldu. Vatandaşlar ise bir anda dolar kuru nede düşüyor diye merak etmeye başladı. Dolar kuru yeninden gün içinde en yüksek 14,37 TL’yi gördü. Ekonomistler ve teknik analiz uzmanları ise dolar kuru için bundan sonra beklenilen süreci değerlendirmeye devam ediyor. Teknik Analiz Uzmanı Tunç Şatıroğlu ‘dövize endeksli TL mevduatı’ için ilk yorumda bulundu. Şatıroğlu, bu sistemde doların artmasıyla Hazine’ye daha fazla yük bineceğine işaret etti. Borçlanmaya dikkat çeken Şatıroğlu, “derin bir girdaba gidildiği anlaşılırsa bu işten vaz geçilir. Tekrar başa döneriz. Ama daha çok var oraya. Şimdilik işe yarar.” dedi.

Tunç Şatıroğlu, sosyal medya platformu Twitter hesabından, dolar kurunun artmasıyla yeni mevduat sisteminin nasıl etkilenebileceğine dair yorumu şöyle oldu:

“Elbette dolar artarsa bu hazineye yük bindirir, ve daha fazla borçlanmak gerekir. Bu borcu TCMB satın alır ve bu da para arzını arttırır. Ama üretim aynı hızda artmadıysa o zaman bu enflasyon olarak geri döner. Bu da dolar kurunun daha da artmasına ve hazineye daha fazla yük binmesine neden olur. O da daha fazla borçlanma gerektirir ve derin bir girdaba gidildiği anlaşılırsa bu işten vaz geçilir. Tekrar başa döneriz. Ama daha çok var oraya. Şimdilik işe yarar.
Bakınız bu çözüm hoşunuza gitmeyebilir, siz buna paranızı yatırmak istemeyebilirsiniz. Ben de zaten paranızı götürün yatırın demiyorum. Kimseyi ikna etmek gibi bir niyetim yoktur. O yüzden bu konudaki eleştirilerinizin muhatabı ben değilim.”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 30 Nisan 2024
İmsak 04:08
Güneş 05:38
Öğle 12:41
İkindi 16:26
Akşam 19:33
Yatsı 20:57
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı