Üç ayların manevi atmosferinde Müslümanlar ibadet, taat, ve Allah yolunda daha da büyük büyük bir gayretin içinde olmak için çaba sarf ediyor. Bu üç ayların ikincisi olan Şaban ayında büyük bir kurtuluşa vesile kılacak Berat Kandili gecesi vardır. Bu Berat Kandilinde kelime-i tevhid, kelime-i şehadet, zikir, dua, istiğfar çekmek, salavatı şerif okumak ve namaz kılmanın büyük ecir ve sevabı vardır. Peki Berat Kandilinde hangi namazlar kılınır? Detaylar haberimizde...
Günahlardan kurtuluş, kötülüklerden ve cehennemden kurtuluş ve bağışlanma anlamına gelen Berat Kandilinde beş vakit namazın dışında nafile ve hacet namazlarını kılmak çok sevaptır. Vakit namazları dışında bu gece akşam ile yatsı arasında veya yatsıdan sonra imsak vaktine kadar namaz kılınıyor. Gece kılınacak 100 rekat namaz, 14 rekat namaz, 12 rekat namaz ve 6 rekat namaz vardır.
Kurtuluş ve bağışlanmanın anlam bulduğu Berat gecesi, namaz kılmak için çok faziletlidir. Kaza namazı borcu olanlar, mübarek gecelerin bereketiyle bu günahları için özellikle af dilemeli ve kılabildikleri kadar kaza namazı kılmalıdır. 100, 14, 12 ve 6 rekattan oluşan namazlar vardır. Bu namazların kılınışları ve vakitleri değişiklik göstermektedir.
İki rekat halinde toplam 6 rekat olarak kılınan namaz, akşam namazı ile yatsı namazı arasında kılınır. Berat kandili 6 rekat namazı, akşam namazından sonra her rekatta 1 Fatiha ve 6 İhlas Suresi okunarak altı rekat olarak kılınır. İki rekat selam verdikten sonra her rekatta bir yasin-i şerif okunur. İlk iki rekat namaz kılarken, ikinci iki rekat namaz kılarken kişi hayatına şükretmelidir.
Ömrün bereketli olması ve günahların affı için tavsiye edilen 12 rekatlık Berat Kandil namazı da çok sevaptır. 1 Fatiha ve 50 İhlas okunur ve kişi iki rekat namaz kılmanın faziletinden yararlanır. Zünnun-u Mısri Hazretleri’nden rivayet olunduğuna göre: “Berat gecesi her kim on iki rekat kılar da, Fatiha’dan sonra 50 kere İhlas suresi okursa 100 rekatın sevabını alır.” (Muhammed ibni Hatîrüddîn, el-Cevâhiru’l-hams, sh:58-59)
Berat Kandilinde gecesinde namaz kılmak en faziletli amellerdendir. Bu gece kılınacak namazların en önemlisi Hazreti Ali (r.a.) tarafından rivayet edilen ve Salatul Hayr olarak adlandırılan 100 rekatlık namazdır. Peki, berat kandili 100 rekat namaz kılınmasının sevabı nedir? Peygamber Efendimiz (S.A.V) buyurmuştur: “Ey Ali, her kim Şaban ayının 15. Gecesinde 100 rekat kılar her rekatta 1 Fatiha ve 10 İhlas (Kul hüvellahü ehad) suresi okursa; Ey Ali hangi bir kul bu namazları kılarsa Allah-u Teala onun için o gece istediği her haceti yerine getirir.” Niyet edilmesi ve tekbir getirilmesiyle başlayan namazda Fatiha ve ardından okunacak 10 İhlas suresinin ardından normal namaz gibi rüku ve secde yapılır. İkinci rekatta ise oturulur. Ettahiyyatü, Allahümmesalli, Allahümmebarik ve Rabbena dualarının okunmasının ardından selam verilerek namaz tamamlanır.
Hacet namazı nafile bir namazdır. Dünya ve ahiret isteklerini yerine getirmek için Allah rızası için kılınan namaza hacet namazı denir. Resulullah (SAV) şöyle buyurmuştur: "Bir kimse Allah'tan veya bir kimseden bir şey istemek isterse, önce güzelce abdest alsın, sonra iki rekat namaz kılsın. “Kişi, ihtiyacı olan bir şeyi Allah'tan veya bir insandan isteyeceği zaman önce güzelce abdest alsın, sonra iki rekât namaz kılsın. Sonra Allah'ı (c.c) anıp Resûlullah'a salavat getirsin ve şöyle desin;
“Hilim ve kerem sahibi Allah'tan (c.c) başka ilah yoktur. Ulu arşın Rabbi Allah'ı (c.c) noksan sıfatlardan tenzih ederim. Her türlü övgü âlemlerin Rabbi Allah'a (c.c) mahsustur. Ey merhametlilerin en merhametlisi olan Allahım! (c.c) Rahmetine vesile olacak amelleri, mağfiretini kazandıracak sebepleri, her çeşit iyiliği elde etmeyi ve her türlü günahtan kurtulmayı senden niyaz ediyorum. Affetmediğin hiçbir günahımı, kaldırmadığın hiçbir sıkıntımı bırakma! Rızana uygun olan her türlü dileğimi kabul buyur!” (Tirmizî, Salât, 236; İbn Mâce, İkâmet'u-Salat, 189)
Hâcet namazı iki veya dört rekât olarak kılınabilir. On iki rekât kılınabileceği şeklinde de rivayet vardır. Bu namazı dört rekât kılacak olan kişi, birinci rekâtında Fâtiha sûresinden sonra üç defa Ayet-el-Kürsi, diğer üç rekâtında da birer Fatiha ile birer İhlas, Felak ve Nâs surelerini okur. (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, II, 472-473).