Son Dakika

Askerlikte Kilo Sınırı Nedir? 2024 Güncel

Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan erkek vatandaşlar zorunlu askerlik görevini yerine getirmek durumundadır. Asker alımı işleminde adayların şartları sağlayıp sağlamadığın görmek için bir dizi sağlık kontrolleri düzenlenir. Askerlik yapacak kişilerde bakılan kilo sınırının kaç olduğunu sizin için yazdık.

SAĞLIK 07.04.2024, 12:55
1
Askerlikte Kilo Sınırı Nedir? 2024 Güncel
Askerliğe alım işlemlerinde dikkat edilen hususlardan biri de kilodur. Asker adayları için belirlenen kilo sınırı boyları üzerinden ele alınır. Boy ve kilo oranı üzerinden yapılan bir hesaplama ile askerliğe uygun kilo sınırı tespit edilir. Bu nedenle askerlikte kilo sınırı her aday için farklı bir değere sahip olabilir. Boy ve kilosu arasında orantı olmayan kişiler doktor incelemesi için hastaneye sevk edilir.

Kilolu olan asker adaylarının sınırda olup olmadığını anlamak için bir hesaplama yapılır. Askerin boy ve kilo bilgileri ile yapılan matematik işleminden çıkan sonuca göre askere uygunluk tespit edilir. Askerlikte kilo sınırı şu hesaplama ile ortaya çıkar:

Asker adaylarına yapılan kilo sınırı hesaplamasına göre askerliğe uygun olmadığı tespit edilen kişiler için muafiyet durumu oluşur. Askerlikten muafiyet kararının verilmesi için aday hastaneye sevk edilir. Asker adayı hastanede belirli muayenelerden geçer. Bu sürecin tamamı alanında uzman doktorlar tarafından yönetilir. Boy ve kilo oranı askerli yapmaya elverişli olmayan adaylar için doktor imzalarının yer aldığı bir rapor düzenlenir. Kişisel bilgilerin yer aldığı bu raporda “askerlik yapmaya elverişli değildir” yazar.
Muayeneyi yazan doktorun böyle bir karar vermesi tek başına yeterli değildir. Asker adayı ile ilgili nihai kararı sağlık kurulu verir. Uzman hekim, asker adayının görevini yapmak için elverişsiz olduğuna dair bir rapor hazırlar. Ardından bu raporu sağlık kuruluna gönderir. Asker adayının belirlenen tarihte sağlık kuruluna çıkması gerekir. Sağlık kurulu yaptığı incelemede askerle ilgili karar verir. Boy ve kilo oranına bağlı olarak 1 yıl boyunca askerlikten tecil ya da askere uygunluk kararı uygulanır.
Sağlık kuruluna çıkan asker bir anda muafiyet kararı alamaz. Verilen 1 yıllık tecil kararı sonraki süreçte askerin gerekli kiloya ulaşıp ulaşmadığını kontrol etmek içindir. Sürenin ardından asker adayı tekrar sağlık kuruluna çıkar. Asker adayı bu işlemi 3 yıl boyunca yapmak durumundadır. Eğer süreç içinde asker adayının durumunda bir değişiklik tespit edilmezse muafiyet kararı verilir. Sağlık kurulunun hazırladığı “askerlikten muaftır” raporunun ardından kişinin askerlikle ilişiği tamamen kesilmiş olur.

Kilosu nedeniyle askerlik yapmaya uygun bulunmayan adaylar için 1 yıllık tecil süreci uygulanır. Bu süreç doğal olarak askerlikten sayılmaz. Tecil kararının verilmesi askerin kilosunu ideal seviyesine getirmesidir. Buna ek olarak bir hastalıktan dolayı kilo olma sorunu yaşayan askerlerin uygun bir şekilde tedavi olmasıdır. Sağlık kurulunun verdiği tecil süresinden sonra kilo sınırının altına düştüğü tespit edilen kişiler toplam 6 ay boyunca askerlik hizmetini yerine getirir.

Çeşitli nedenlerle askerlik görevini yerine getirmek istemeyen kişiler muafiyet almanın yollarını arar. Eğer askerlik yapmanın önünde bir engeli bulunmayan vatandaşların bir şekilde sahte muafiyet raporu aldığı tespit edilirse haklarında cezai işlem uygulanır. Sağlık durumu elverişli olduğu halde sahte rapor sunan kişiler sahtecilik suçundan tutuklanır. Aynı zamanda para cezası uygulanır. 

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 09 Mayıs 2024
İmsak 03:55
Güneş 05:29
Öğle 12:40
İkindi 16:28
Akşam 19:41
Yatsı 21:08
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı