Babacan Fatih Altaylı'ya konuştu: Erdoğan'ın 6 sıfırdan haberi yoktu

Gazeteci Fatih Altaylı'nın programında konuşan DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, "Paradan 6 sıfır atılması konusunda Tayyip Bey'in haberi yoktu." dedi.

GÜNDEM 03.01.2023, 21:55
Babacan Fatih Altaylı'ya konuştu: Erdoğan'ın 6 sıfırdan haberi yoktu
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan Habertürk TV'de Fatih Altaylı'nın sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili sözleri gündem olan Babacan, "Paradan 6 sıfır atılması konusunda Tayyip Bey'in haberi yoktu. 'Bunları açıklamışsın ama keşke bana söyleseydin ben açıklasaydım' dedi. Ben de 'efendim soruya verdiğim cevaptı bu' dedim." ifadelerini kullandı.
Ali Babacan'ın açıklamalarından satır başları:

"İyi bir şey yapmak için kimseden izin almama gerek yok. Bizim ilişkimiz patron-işçi, amir-memur şeklinde olmadı. Ben masaya AK Parti'nin kurucusu olarak oturdum. 'Benim bakanım, benim valim' yeni terminoloji, benim dönemimde yoktu. Paradan 6 sıfır atılması konusunda, bir soru sordu, cevap verdim. İlk defa orada duyulmuş oldu. Başlattığımda Tayyip Bey'in haberi yoktu. 'Bunları açıklamışsın ama keşke bana söyleseydin ben açıklasaydım' dedi. Ben de 'efendim soruya verdiğim cevaptı bu' dedi.
Sayın Erdoğan'da Ali babacan kompleksi seziyorum. Bugünkü açıklaması da çok enteresan. Zorunlu tasarrufla ilgili konu. Uzun yıllar çalışanların maaşından kesildi ve devlet harcadı.
Tarih 13 Aralık 2002. 18 Kasım'da hükümet kurulmuş. Herkes bize 'nemamız nerede' diye soruyor. Hazine Bakanı olmuşum. İnsanlar 20-25 yıl alacağını istiyor. 4 Şubat'ta 6 büyük sendika temsilcisi ile oturup müzakereler yapmışız. 4 Şubat saat 03.00 civarında basın huzurunda anlaştığımızı açıklamışız. Sendikalarla tam mutabık kaldık. Ödeme planı, işletecek faiz, uygulanacak rakamlar, taksit sayısı.

Sayın Erdoğan'ın kaçırdığı bir şey var. Geçmişi hatırlamakta güçlük çekiyor olabilir. O gün genel başkan, Başbakan değil. O gün Abdullah Gül Başbakan. Açıklamayı da KESK Başkanı Sami Evren anlaşma metnine imza atmak istememişti. Sabah Abdullah Bey aradı, 'bitirmişsiniz, açıklamışsınız, nasıl anlaştınız' dedi. Anlattım 'hayırlı olsun' dedi. Bu anlaşmalar için ne sayın Erdoğan'dan ne Gül'den talimat aldım. Zaten devletin borcu. 'Borcumuzu ödeyebilir miyim' diye izin mi alacağım?
AK Parti Sözcüsü'nün kimi hedeflediğini bilmiyorum. Eğer beni hedefliyorsa şunu kaçırıyorlar, ben ülkenin ilk AK Parti'de AB Baş müzakerecisiyim. Bütün reform sürecinin baş müzakerecisi olunca sürecin dışında olmak mümkün değil.Türkiye'de bir demokrasi mücadelesi verilmişse, AK Parti'nin iyi günlerinde Türkiye insan haklarında başarılı olduysa o dönemin sözcüsü, Dışişleri Bakanı, baş müzakereci olarak bendim. İşin insan hakları boyutuyla ilgili başka bakanlar da devredeydi. Bu işlerden sorumlu İçişleri Bakanları, Adalet Bakanları oldu dönem dönem.
Ben AB Bakanlığı kurmadım. 'AB işi her bakanlığın kendi işi olmalı' dedim. Tarım Bakanlığı'nı devreye soktuk, hukuk adalet konusunda Adalet Bakanlığı sahip oldu. Koordinasyonu biz yaptık ama içerideki iç iletişimin işin sahibi bakanlar tarafından gitmesini uygun gördüm. Konu sağlık ise Sağlık Bakanlığı'nı dahil ettim.
Dışişleri Bakanı iken yaptığım konuşmaları inceleyin. AB Bakanı iken yaptığım konuşmalarını inceleyin. O dönemde ilgili bakanların işi sahiplenmesini sağladım. 33 faslın 10 tanesini müzakereye açtık. Şu anda iktidarın içine düştüğü durum zor durum. Ruh hallerinde hep şu var 'Biz bir zamanlar hep başarılı olduk.'

2018'de bütün partilere oy veren kimseler gelmişler DEVA Partisi'ni kurmuşlar. Yaklaşık 180 bin üyemiz var. Üyelerimizi tanıyoruz, oylarımızı 2023'de göreceğiz. Yüzde 30 AK Parti, yüzde 20 CHP, yüzde 10 HDP, yüzde 10 MHP'ye vermişlerdi geçmişte. Eşit vatandaşlığına inanan bir örgüt ağımız var bizim. İnsanların etnisitesine, dinine, mezhebine, inanıp, inanmamasına bakmıyoruz, yaşam tarzına bakmıyoruz. Herkes için özgürlük, adalet, refah ve zenginlik diye yürüyoruz. 81 ilde örgütümüz var bizim.
Mesela Yozgat'ta miting yaptı. 10 bin kişilik meydan doldu, üstelik bayrağımızı sallayan, bize tezahürat yapan insanlarla doluydu. Siirt'te yaptık. Trabzon'da yaptık. İki şehirde de ana meydan doldu. Anketlere baksanız DEVA Partisi'nin hiçbir yerde miting yapamaması lazım.
İktidarla bu tür yapılar arasında bir pazarlık bir al-ver ilişkisi olmuş. Sizin mensuplarınız bize oy versin biz de size şunu verelim. Verilen imtiyazdır, mahkemeye işi düşünce müsamaha göstermektir, şudur budur.
İnanın 6'lı Masa gerçek demokrasiyi önce kendi içinde işletmeye çalışıyor şu anda. 6 Masa'da ne ezen var ne ezilen var. Herkes kendi önerilerini koyuyor. 6'da 6 mutabakat oluşunca yürüyoruz. 28 Kasım'da biz bunu açıkladık ya, 26 Kasım'da değişiklik önerisi geldi. Baktık ısrarcılar, 'hay hay' dedik; çünkü mutabakat metni bu. Ama bu demek değildir ki, iddialarımızın sonuna kadar arkasında duruyoruz. Türkiye olarak bu kültür çok yeni.
6 partiden kurduğumuz ortak çalışma grubu eğitim, sağlık, yargı, dış politika, güvenlik aklınıza gelen herşey buraya girdi. Tarımda 56 madde yazmışız, buraya 10 tanesi girmiş. 10 tanesini yapalım Türkiye kanatlanır. Seçim öncesi şartlarla sonrası şartları çok farklı oluyor. Seçimden sonraki 90 gün çok önemli.
İlk 90 günde yapacaklarınızı dördüncü aya sarkıtınca olmuyor. İlk 90 dakikada Türkiye'de basın özgürlüğünü getirmek mümkündür. İnanın çok basit. Hukuk içinde kalacağım deyince iş bitiyor. Değerli gazetecilerimiz, basın mensupları, köşe yazarlarımız, yeni hükümetimiz kurulmuştur, bundan sonra hiçbir siyasi, medya patronuna telefon açıp hiç kimseyi işten attırmayacaktır. İnanın bu savcılara ve hakimlere de nefes aldırır. Bunların hepsi ilk 90 dakikada düzelecek işler.Yargıdaki insan kaynağıyla ilgili objektif gözden geçirme. Bununla ilgili Doğu Avrupa'da iyi örnekler var. Orada yargıyla ilgili köklü adımlar atılmış. Yargı eylem planında bunun izleri var. İnsan kaynağına dönük teknik çalışma yapılıyor. Bunu yapacaksınız ki yargı bağımsız ve tarafsız olsun. Hepsinin hazırlığını yapıyoruz. Çok hassas ve dikkatli bir çalışma gerektiriyor. Hazırlığı yapıp, seçimden sonra diğer partilerle nihai istişaresini yaptıktan sonra devreye sokacağız.
Şu anda 6 genel başkanla biraraya oturduğumuzda bu ülkenin yarınlarıyla ilgili büyük umut, cesaret ve sağlam duruş görüyorum Allah için. 6 başkan olarak konularda tavizsiz, sağlam durursak, inanın kimse kıpırdayamaz. 6'lı Masa'yla ilgili en çok tartışılan konu aday meselesi.
Halbuki alttan alta yürüyen bir sürü iş var. Bunların tamamı uygulama süzgecinden geçmişler. Çalışma ekibinde, partilerde uygulama tecrübesi olan arkadaşlar var. Çalışma ekibinin içindeki arkadaşlar hep uygulamanın içinden gelen kişiler. Bunlar çok sıkı ekip. Faik Öztrak, Ümit Özlale, Feridun Bey var. Çok geniş toplum kesimlere hitap eden bir şey çıkacak buradan. 6'lı Masa'nın dibinde dalga falan yok, istikrarlı bir akım var.
Baştan şöyle bir karar aldık, geçiş sürecinin yol haritası çalışması var. Bu bitmeden adayla ilgili görüşmeyeceğiz dedik. Şimdi artık bitme aşamasına geldik. Perşembe günü saat 12.00'de toplantı var.Ön aşama olarak ilan ettiğimiz iki önemli konu bitmek üzere. Ocak ayının ikinci yarısından itibaren adayla alakalı partiler arasında bir trafiğin başlamasını düşünüyorum. Genel merkezdeki görevli tüm arkadaşlarımızla 15 dakika baş başa görüşmeler yapıyorum.
Güzel bir görüşme formu hazırladık, A4. Bütün arkadaşlarımızın görüşlerini tek tek alıyorum ilk etapta. Daha sonra ikinci etabını yapacağız. Tek tek baş başa herkes samimi olarak düşündüklerini söylüyor. Parti içi, baş başa görüşmeler yapıyoruz.Anketlerde insanlar konuşmuyor. 100 kişiye soruyorsunuz, 2 kişi cevap veriyor. 2 kişi konuşunca da onun söylediklerinden bir kanaate varmak çok zor. Biz adayımızı belirlediğimiz noktada, 6 parti sapasağlam o adayın arkasında durduktan sonra işler çok değişecek.
Adayımız seçildiği zaman bütün yetkiyi adayımız alacak ama bu yetkiyi kullanırken 6 partiyle istişareler nasıl yürüyecek. Bunu kamuoyuna ilan edeceğiz."

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 04:13
Güneş 05:42
Öğle 12:41
İkindi 16:26
Akşam 19:31
Yatsı 20:54
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı