Bakan Özhaseki: İstanbul'da 600 bin konut dönüştürülecek

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, 22. Uluslararası İklim Değişikliği Konferansı salonunda sektör temsilcileriyle bir araya geldiği toplantıda Türkiye'nin deprem sorununa değindi.

GÜNDEM 24.03.2024, 16:30
Bakan Özhaseki: İstanbul'da 600 bin konut dönüştürülecek
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Trabzon'daki DSİ 22. Bölge Müdürlüğü Salonu'nda sektör temsilcileriyle bir araya geldiği toplantıda Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunun altını çizdi.

Türkiye çok sayıda yıkıcı depremin yaşandığını dile getiren Özhaseki, "Son yüzyıllarda gerek ana kara ve denizlerimizde meydana gelen 6 ve üzeri şiddette yıkıcı diye tarif edebileceğimiz deprem sayısı 231. Yani her sene 2 veya 3 tane yıkıcı deprem var bu memlekette. Ana karamızda sadece meydana gelen deprem sayısı ise 60'ın üzerinde. Ölen insan sayımız 130 bin. Böyle bir coğrafyada yaşıyoruz" dedi.

Tedbiri elden bırakmamak gerektiğini kaydeden Özhaseki, "Şu anda Türkiye'de 500'e yakın hareketli fay hattı var. Nerede, hangi tarihte, nasıl bir şiddette kırılacağını kimse tahmin edemiyor. Başımıza büyük felaketler gelebilir. Elbette Allah'a tevekkül ederiz, dua ederiz ama tedbiri elden bırakamayız" diye konuştu.

2 milyon 250 bin konutu değiştirdiklerini, 450 bin de inşaatının ise sürdüğünü belirten Özhaseki, "Bu bizi kesmediği için yeni yasalar çıkardık. İnşallah çok hızlı bir vaziyette ülkemizi depreme dirençli bir hale getireceğiz zaten. Bu işin üç ayağı var. Birisi bakanlıksa birisi belediyeler, birisi de vatandaş. Bu üçlü bir araya geldiğinde bu iş mükemmel yapılır" ifadelerini kullandı.

Özhaseki, İstanbul da dahil olmak üzere tüm şehirlerin yavaş yavaş kentsel dönüşüme girmesi gerektiğini ve bu konuda seferberlik ilan ettiklerini ve çalıştıklarını anlattı.
Özhaseki, şu şekilde konuştu:

 "Önümüzdeki yıllarda İstanbul'da 600 bin kadar konutu değiştireceğiz. Sonra Anadolu'nun birçok ilinde, her ilde 10 bin, 30 bin, 50 bin, 100 bin konut değiştirmek durumundayız. Depreme karşı hazırlıklı olacaksak böyle oluruz, başka olamayız. Belki şu anda inşaat sektörü finansmana erişmekte zorluk çekiyor olabilir. Bu bizim günümüzün ekonomik koşullarından kaynaklanıyor ama bir sene sonraya kalmaz Allah izin verirse büyük bir şekilde önümüz açılır ve bizler hızla da zaten hep birlikte özellikle müteahhitlik gurubundaki arkadaşlarımızla birlikte Türkiye'yi ayağa kaldırabiliriz. Ama yapmamız gereken tek şey de sıfır toleransla inşaatlarımızı yapmak."

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 04:13
Güneş 05:42
Öğle 12:41
İkindi 16:26
Akşam 19:31
Yatsı 20:54
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı