Benmerkezci düşünce yayılıyor! Çocuklarda narsisizm tehlikesi!

Narsist birey sayısı toplumda giderek artıyor. Benmerkezci düşünceyle hem kendilerine hem de çevresindekilere zarar veren narsistlerin bu özelliği küçük yaşlarda kazandığı biliniyor.

GÜNDEM 29.04.2024, 04:35
Benmerkezci düşünce yayılıyor! Çocuklarda narsisizm tehlikesi!
Son yıllarda teknolojinin gelişmesiyle hayatımızda daha büyük etkiye sahip olan sosyal medyanın da etkisiyle gençler ve çocukların narsist bireyler olma yolunda olduğu görülüyor. Konuyla alakalı Millî Gazete’ye açıklamalarda bulunan Uzman Pedagog İnci Aydın, “Özellikle de gençler ve çocuklar sosyal medyadaki içeriklerden etkilenerek ‘ben neden böyle değilim?’ yanılgısına kapılabiliyorlar. İzlediği içeriklerdeki yansımaya kapılan gençlerimiz ve çocuklarımız ‘benmerkezci’ bir düşünceye kapılıyorlar” dedi.
Toplumumuza narsistlik giderek yayılıyor. Anlayışsız, ilgi odağında olmaya çalışan, 'ben merkezli' bireylerin sayısı giderek artıyor. Toplumsal çürüme ve ahlaki yozlaşmayı da beraberinde getiren benmerkezci düşünce özellikle de küçük yaşlarda ortaya çıkabiliyor. Ebeveynlerin çocuklarını yetiştirme tarzı ile ilgili olan narsisizm günümüzde de sosyal medyanın da etkisiyle toplumumuzda önemli bir sorun haline geldi. Sosyal medyadaki gerçeği yansıtmayan yaşam tarzlarının etkisine kapılan gençlerin ve çocukların narsist olma yolunda ilerlediğine görülüyor. Yapılan araştırmalarla da ortaya çıkan gerçeğe göre özellikle de yeni nesilde yaygın olarak karşımıza çıkan narsisizm konusuyla ilgili olarak Uzman Pedagog İnci Aydın ile konuştuk. Teknolojinin gençler ve çocuklar üstündeki etkisi, ebeveynlerin çocuk yetiştirirken yaptıkları hatalara dikkat çeken İnci Aydın, narsist bireylerin çevresindeki insanlara da zarar verdiğini belirtti.

Narsist bireyin özelliklerini anlatan Uzman Pedagog İnci Aydın, ebeveynlerin çocuk yetiştirme tarzına dikkat çekerek, “Sadece kendisini düşünen, kendi istedikleri doğrultusunda etrafındaki insanları yönlendiren, hep ilgi odağında olmak isteyen ve her zaman kendi istediklerini dikta eden kişiler narsistir. Narsist bireylerin geçmişine baktığımızda anne ve babanın yaklaşımı dikkat çekiyor. Çocuğunun her istediğini yapan, her istediğine ‘tamam’ diyen anne ve baba tarafından yetiştirilen çocuklar ben merkezli bir birey haline gelir. Bilinçaltına çocukluktan ben merkezli bir düşünce yerleşen bireyin yetişkinlikte de insanlarla iletişiminde bazı olumsuzluklar yaşaması mümkün. Narsist bireylerin kurduğu arkadaşlık, aile ve diğer tüm ilişkilerinde birçok problem yaşanıyor. Narsist bireylerin hayatındaki insanların tükenmişlik sendromu yaşaması söz konusu oluyor” diye konuştu.

İnci Aydın, “Teknolojinin gelişmesiyle özellikle de sosyal medya artık hayatımızı çok etkiliyor. Sosyal medya da bu noktada narsisizmi tetikleyebiliyor. Sosyal medyadaki içeriklerdeki sahte pozlar ve sahte hayat kalitesi kullanıcıları etkileyebiliyor. Sosyal medyada içerik üretenlerin hayatın kendi etraflarında döndüğüne yönelik verdikleri yanıltıcı mesaj maalesef birey üstünde etkili oluyor. Özellikle de gençler ve çocuklar sosyal medyadaki içeriklerden etkilenerek ‘ben neden böyle değilim?’ yanılgısına kapılabiliyorlar. İzlediği içeriklerdeki yansıma kapılan gençlerimiz ve çocuklarımız ‘benmerkezci’ bir düşünceye kapılıyorlar. Bu da narsist bireylerin yetişmesine sebep oluyor ” diyerek sosyal medyanın da narsisizmi etkilediğini belirtti.
 

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 14 Mayıs 2024
İmsak 03:49
Güneş 05:24
Öğle 12:40
İkindi 16:29
Akşam 19:46
Yatsı 21:15
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı