Biberiye ne işe yarar? Biberiyenin faydaları nelerdir?

Akdeniz bölgesinde yetişen lavanta, fesleğen ve ada çayı ailesine ait olan biberiye otu ya da bir diğer adıyla bilinen kuş dili otu hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık.

SAĞLIK 23.03.2024, 02:00
2
Biberiye ne işe yarar? Biberiyenin faydaları nelerdir?
Özellikle sinir sistemini olumlu etkilediğinden beyinin fonksiyonlarını güçlendirir. Güçlü maddeler içeren biberiyeden elde edilen yağ da selülit gibi cilt sorunlarına doğal ilaçtır.

Ballıbabagiller bitkisine ait olan biberiye otu bir diğer adıyla kuş dili otu ince yapraklı yeşil daha sonra suladıkça çiçek açar. Mor çiçek açan bu bitkinin içerisindeki yağı, yaraları hızla iyileştirmeye yaradığından alternatif tıpta kullanılır. Aynı zamanda kuş dili otu, özellikle böcek ve sivrisinek ısırıklarına ve haşeralara birebir yarar sağlar. Kozmetik sanayide kullanılan otun ispirtosu ve kolonyası yapılır. Cilt yüzeyindeki deformasyonlara da fayda sağlayan biberiye otunun çayı ise sindirim sistemine iyi gelir.
Ayrıca biberiye otu bazı yörelerde kurutularak kırmızı eti marine etmede kullanılır. Ancak biberiye yağında yüksek esans bulunduğundan kronik hastalığı olanların bir uzmana başvurmasında fayda var. Bilimsel literatürde hippomaratrumlibanotis olarak geçer. Çiçekte açan bu bitkinin her yerinden ayrı fayda vardır. Ilıman iklim seven bu bitki türü Akdeniz'de kolaylıkla yetişir. İçeriğinde A ve C vitaminleri ile demir, magnezyum, fosfor, çinko, bakır, tiamin ve riboflavin gibi maddeler barındırır. Açıcı maddeler bakımından zengin olduğundan sinir hücrelerini yeniler. Bu bakımdan da beyin sorunlarına fayda sağlar.

Taze biberiye bitkisinden 6 dalı soğuk su ile iyice yıkayınız. Bir tavaya birer kaşık sırayla zeytin, jojoba yağı ve tatlı badem yağlarını ekleyiniz. Daha sonra yıkadığınız biberiyeleri bu yağa atarak karıştırınız. 10 dakika sonra bir süzgeç kaşıkla biberiye bitkilerini tavadan alınız. Kalan yağı küçük bir cam kutuya boşaltarak kullanabilirsiniz.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 04:13
Güneş 05:42
Öğle 12:41
İkindi 16:26
Akşam 19:31
Yatsı 20:54
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı