Son Dakika

Bir insanın günde ne kadar demire ihtiyacı var? Prof. Müftüoğlu uyardı

Hürriyet gazetesi yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, bugünkü yazısında, 'Bir insanın günde ne kadar demire ihtiyacı var?' sorusunu yanıtladı.

SAĞLIK 24.04.2021, 07:55
40
Bir insanın günde ne kadar demire ihtiyacı var? Prof. Müftüoğlu uyardı
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, Hürriyet'teki bugünkü yazısında 'Bir insanın günde ne kadar demire ihtiyacı var?' sorusuna cevap aradı. İşte, Prof. Dr. Müftüoğlu'nun dikkat çeken o yazısı:
"Demir bedenimizin temel elementlerinden biri. Olmazsa olmazı, vazgeçilmezi. Besinlerle vücudumuza düzenli olarak demir kazandırmamız hepimiz için özellikle âdet gören kadınlarımız, anne adayları ve emziren kadınlar için vazgeçilmez bir görev. Minimum günlük demir ihtiyacı erkekler için 1 mg, kadınlar için 1.5-2 mg civarında. Bu rakam hamilelik ve emzirme dönemindeki hanımlarda üçe, dörde katlanıyor. Besinlerle demir kazanmanın en kolay yolu kırmızı ete, dalak, karaciğer gibi iç organ ürünleriyle yumurtaya ağırlık vermekten geçiyor. Tabii ki bitkisel kaynaklı demirleri de ihmal etmemek şart. Pazı, karalahana, pancar, kuru fasulye, mercimek, ıspanak, avokado, börülce, kuru erik, kuru üzüm, hurma demir zengini sebze ve meyveler.
Doğru olanı bitkisel ve hayvansal demir zengini besinleri birlikte kazanmak: Mesela kıymalı, etli kuru fasulye, nohut veya mercimek.
Hemen uyaralım: “Madem ihtiyacım var, demir destekleri yutmam iyi olur” diye de düşünmeyin. Çünkü demirin vücutta fazlaca birikmesi karaciğer ve pankreas hastalanmasına yol açabiliyor."

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 04:13
Güneş 05:42
Öğle 12:41
İkindi 16:26
Akşam 19:31
Yatsı 20:54
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı