Boyun fıtığı için hangi bölüme, doktora gidilir?

Boyun ağrılarının altında yatan ve en karşılaşılan sağlık sorunlarından biri boyun fıtığıdır. Boyun bölgesinde meydana gelen fıtık hem ağrıya hem de hareketlerin kısıtlanmasına neden olur.

SAĞLIK 07.04.2024, 16:15
2
Boyun fıtığı için hangi bölüme, doktora gidilir?
Birçok kişinin karşılaştığı sağlık sorunlarından biri boyun fıtığıdır. Boyun omurları arasında yer alan disklerin özellikle travma ve yaşın ilerlemesine bağlı olarak yırtılması neticesinde omurilik ve sinir köklerine baskı yapması meydana gelir. Yaşanan bu durum ise boyun fıtığı olarak tanımlanır.
Boyun fıtığının en yaygın belirtisi kola doğru yayılan ağrılardır. Bu ağrının şiddeti oldukça fazla olabilir. Aynı zamanda kolda uyuşma ve kuvvet kaybı da boyun fıtığı nedeni ile meydana gelen semptomlar arasında yer alır. Çoğu zaman fizik tedavi ile boyun fıtığı çözüme kavuşturulabilmektedir. Ancak bazı durumlarda cerrahi müdahalelerde gerekli olabilmektedir. Dinlenme ve fizik tedavi ile geçmeyen boyun fıtıkları için kişilerin başvurması gereken bölüm, beyin ve sinir cerrahisidir.

Boyun fıtığı genel olarak yaşa bağlı bir şekilde gelişebilir. Aynı zamanda travmalar ve omurga bölgesindeki deformasyonlar da boyun fıtığına neden olabilir. Sigara tüketimi ve bazı meslekler de bu sağlık sorununa neden olmaktadır. Genel olarak boyun fıtığına neden olan durumlar şu şekilde sıralanabilir;

Boyun fıtığının ilk belirtisi boyunda meydana gelen ağrılardır. Sonrasında ise boyun bölgesindeki ağrı kola doğru yayılmaya başlar. Zaman içerisinde koldaki ağrı parmaklara ulaşır ve uyuşma ile karıncalanma hissi meydana gelir. Boyun fıtığının bilinen ve en sık karşılaşılan diğer belirtileri arasında ise şunlar yer alır;

Boyun fıtığından şüphelenildiği an, vakit kaybetmeden kişilerin beyin ve sinir cerrahisi bölümünden randevu olması gerekir. Yapılan fiziki muayenenin ardından uzman hekimler kişilerden farklı görüntüleme tetkikleri talep eder. Bunlar arasında sinir elektrosu ve boyun MR’ı yer alır alır. Yapılan muayene ile sinir tahribatına ait bulgular bulunmaz ise kişiye istirahat önerilir. Bunun yanı sıra ağrı kesici kullanımı ve fizik tedavi de önerilmektedir.
Ancak sinir tahribatına rastlanılması halinde diğer tedavi yöntemleri devreye girer. Bu da kişilerin boyun fıtığına cerrahi operasyon ile müdahale edilmesidir.

Boyun fıtığının semptomlarının rahatlatılması için evde uygulanabilecek bazı teknikler vardır. Bu teknikler genel olarak doktorların önerisi ile uygulanmalıdır. Ameliyatın gerekli olamadığı durumlarda kişiler, boyun fıtığından dolayı meydana gelen ağrıların giderilmesi için ağrı kesici kullanabilir. Aynı zamanda boyun bölgesine buz ya da ısı terapisi yapılabilir. Uzman kişilerin boyun bölgesine yapacağı masaj da kişinin rahatlamasına imkan sunar.
Ağrı kesici ilaçlar ve kremler ağrının azaltılmasını sağlar. Öte yandan evde yapılabilecek boyun egzersizleri de yine boyun fıtığından kaynaklanan semptomların hafifletilmesini sağlar.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 09 Mayıs 2024
İmsak 03:55
Güneş 05:29
Öğle 12:40
İkindi 16:28
Akşam 19:41
Yatsı 21:08
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı