Son Dakika

Çinli şirketler Kanal İstanbul ihalesi için kolları sıvadı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Kanal İstanbul'a başlıyoruz ve yapacağız" açıklamasının ardından Çinli şirketlerin ihale hazırlığında olduğu iddia edildi.

EKONOMİ 09.04.2021, 21:55
11
Çinli şirketler Kanal İstanbul ihalesi için kolları sıvadı
Kanal İstanbul projesiyle ilgili iktidar geri adım atmıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, "Milletimize bir müjde vermek istiyorum. İsteseniz de istemeseniz de Kanal İstanbul'a başlıyoruz ve yapacağız" dedi.
Erdoğan’ın Kanal İstanbul ısrarının ardındaki ranta ilişkin bir yazı kaleme alan Cumhuriyet gazetesi yazarı Jale Özgentürk,Çinli firmaların ihale hazırlığında olduğunu ifade ediyor:

“….Çünkü projeyi kendi çizen AKP’liler, Katarlılar, Suudiler bölgeyi kapatmış, rant bekliyor. Türkiye’nin önemli müteahhitlerinden birinin sözleriyle buradan devşirilecek kaynak 500 milyar doları bulacak. 
Türkiye ekonomisinin açıkça bir kriz yaşadığı bu ortamda Kanal İstanbul’un finansman bulunamayacağı için sadece bir seçim vaadi olarak kalacağı umudu, ihalenin yapılacağı açıklamasıyla sona eriyor. Çünkü aranan finansal destek Çin’den geliyor. Aldığım bilgilere göre Ankara’da yoğun bir çalışma var. Kısa süre içinde yapılacak ihale için şu anda 4 teklif gündemde ve bu şirketlerin hepsi de Çinli.
Ankara’da toplantılar, pazarlıklar sürüyor. 
Çin’in projeye ilgisi tabii ki yeni değil, iki yıldır konuşuluyor. Salgından sonra dünyanın yeni bir döneme gireceği ortada. ABD, Rusya, Çin, Avrupa Birliği yeni döneme hazırlanmaya çalışıyor. Çin’in yatırım yapma iştahı da Türkiye’nin coğrafi pozisyonundan geliyor. Çin, yeni alternatif yollar oluşturuyor. Kuşak-Yol projesi kapsamında Türkiye önemli bir ayağı oluşturuyor. İstanbul’daki bu yatırımlar Süveyş Kanalı’nın kapanması ile gündeme gelen Orta Koridor’un da bir parçası olacak.  
Üçüncü köprüye yatırım yapan Çin’in orada kalmayacağı belliydi. İstanbul Havalimanı, liman gibi diğer projelerle ilgilenen Çin, tam gücüyle Türkiye’ye yerleşmeye başladı bile. Çin, Kanal İstanbul’u sadece finanse etmeyecek tabii ki. Müteahhitlik sektörünün devlerine sahip Çin, inşaatı da üstlenecek. 
Bakalım AKP’nin yıldızı “beş müteahhide” buradan nasıl bir piyango vuracak?”
“Konda’nın yaptığı araştırmaya göre 15-30 yaş arasındaki kesimin yüzde 98’i Kanal İstanbul projesini desteklemiyor. Yani gençler geleceklerini karartacak bu projeye karşı!” diyen Özgentürk, Kanal İstanbul’un kente vereceği zararları bir kez daha hatırlatıyor:
"Bu proje gerçekleşirse İstanbul’un sonu gelecek. 
- 13 bin 400 hektar orman arazisi yok olacak. 394 bin ağaç kesilecek. 
- Birçok hayvan türünün yaşam alanı zarar görecek. 
- İstanbul’un üçte birinin su ihtiyacını karşılayan kaynaklar yok olacak. 
Haliç’i temizleyen bilim adamı Prof. Dr. Cemal Saydam’ın dediği gibi İstanbul “çürük yumurta” kokacak. 
Çevre Bakanı Murat Kurum, imar planlarının bile onaylandığını söylüyor. Müjde açıklamasının ardından projenin kimin hangi verilerle hazırladığı belli olmayan çevre etki değerlemesi raporları askıya çıkarılıyor. 24 Nisan’a kadar itiraz için süre veriliyor. Yağmur altında kuyruklarda verilen itiraz dilekçelerinin hiçbir anlamı yok çünkü...
Bu da projenin ihalesinin kısa sürede yapılabileceğinin göstergesi. Erdoğan’a göre inşaat bu yaz başlayacak…”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 04:13
Güneş 05:42
Öğle 12:41
İkindi 16:26
Akşam 19:31
Yatsı 20:54
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı