Dişleri güçlendiren besinler

Sağlıklı beslenmenin önemi tartışılamaz. Metabolizmamızın sorunsuz bir şekilde çalışması ve hücresel bazda ihtiyaç duyulan vitaminlerin ve minerallerin alınması için kritik derecede önemli olan beslenme seçimleri, ağız ve diş sağlığımız üzerinde de büyük bir öneme sahip. Doğru beslenerek hem ağız sağlığını, hem de dişlerimizi koruyabiliriz.

SAĞLIK 26.03.2024, 02:45
Dişleri güçlendiren besinler
Ağız ve diş sağlığının korunması ve sürdürülebilmesi adına doğru beslenmek büyük bir önem taşıyor. Gerek diş ve diş eti hastalıklarının engellenebilmesi, gerekse dişlerin korunması için tercih edilebilecek, besleyici özelliğe sahip birçok leziz yiyecek bulunuyor.
Hem lezzetli hem de sağlıklı yağ asitleri bakımından oldukça zengin bir meyve olan avokado dişleri güçlendiren besinler arasında yer alıyor. Barındırdığı prebiyotik lifler hem sağlıklı sindirimi destekliyor hem de ağız içerisindeki probiyotik bakterileri besleyerek zararlı olanların etkilerini azaltıyor. Avokado içerisinde, diş eti iltihaplanma riskini azaltan folik asit ve kemiklerin güçlü kalmasını sağlayan potasyum da bulunuyor. Potasyum dişleri güçlendiren ve çürüme riskini azaltan önemli bir mineral olarak ön plana çıkıyor.
En sağlıklı yeşil yapraklı sebzelerden olan ıspanak mineral ve vitaminler bakımından oldukça zengindir. Mükemmel bir demir kaynağı olmasının yanı sıra folik asit, C ve A vitamini barındırır. Bu vitaminler dişlerin güçlenmesinde ve diş sağlığının sürdürülebilmesinde önemli görevlere sahiptir. Ispanakta serbest radikallerle savaşan antioksidanlar da bulunduğu için diş ve diş eti sağlığını desteklemek isteyenler, ıspanağı beslenme düzenlerine eklemelidir.
Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden olan sarımsağın birçok faydaya sahip olduğunu biliyoruz. Antibakteriyel özelliğe sahip olan sarımsak ağız florasındaki bakteri dengesinin korunmasına yardımcı oluyor. Kötü bakterileri kontrol altında tutarak diş ve diş eti hastalıklarının önlenmesine katkıda bulunuyor. Dişleri güçlendirme etkisine sahip prebiyotik lifler bakımından da zengin olduğu için sarımsağın düzenli tüketilmesi öneriliyor.
Süt, yoğurt, kefir ve peynir gibi besinlerin genel sağlık için birçok faydası bulunuyor. Ancak genellikle diş sağlığı için sundukları katkılar pek bilinmiyor. Süt ve süt ürünleri içerisinde bulunan kalsiyum ve fosfat gibi mineraller dişlerdeki mineral eksikliğini gidermede ve aynı zamanda diş minesinin yenilenmesinde görev yapıyor.
Detoks yapanların gözdesi olan yeşil çay dişlerini güçlendirmek isteyenlerin de tercih edebileceği bir içecektir. Yüksek oranda antioksidan içeriği sayesinde dişlerin korunmasında oldukça etkili olan bu çay türünün dişlerde çürüme oluşma ihtimalini azalttığı ve diş minesinin güçlendirilmesine yardımcı olduğu da bilinmektedir.
Lezzetli bir meyve olmasının yanı sıra içerdiği C vitamini sayesinde güçlü bir antioksidan kaynağı olarak karşımıza çıkan kivi, diş ve diş eti hastalıklarının önlenmesinde oldukça etkili bir meyvedir. Dişleri güçlendiren ve diş sağlığını tehdit eden serbest radikallerle savaşmak için kivinin tercih edilmesi oldukça lezzetli bir seçenek olacaktır.
Yüksek oranda lif barındıran aynı zamanda sahip olduğu vitaminlerle en sağlıklı meyveler arasında yer alan elma, dişleri de güçlendiriyor! Lifli bir yapıya sahip olması ısırılarak tüketildiğinde dişlerin temizlenmesini ve diş etlerine masaj yaparak kan dolaşımının hızlanmasını mümkün kılıyor.
Diş sağlığını desteklemek için önerilen besinler kadar kaçınılması gereken besinler de var. Örneğin; yapışkan gıdalar, şekerli besinler, nişastalı gıdalar, asitli içecekler çürüklere neden olabildiği için tüketimleri mümkün olduğunca az olmalıdır. Tüketilecekse bile hemen sonrası diş fırçalama, diş fırçalamanın o an mümkün olmadığı durumlarda ise su tüketimi önerilebilir.
Genel olarak baktığımızda ise ağız ve diş sağlığını korumada beslenme büyük önem taşısa da hijyene dikkat edilmesi; dişlerin düzenli fırçalanması, diş ipi kullanılması, dil temizleyicilerinin kullanılması, ağız bakımının iyi yapılması ağız ve diş sağlığını korumada en önemli faktördür.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 04:13
Güneş 05:42
Öğle 12:41
İkindi 16:26
Akşam 19:31
Yatsı 20:54
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı