Son Dakika

Dolar kuru fiyatı sıkıştı! Merkez Bankası acele etmezse...

Beklentiler karşısında dolar kuru fiyatı hangi yönde hareketlerde bulunacağı yatırımcısı tarafından yakından takip ediliyor. Teknik analiz uzmanı için dolar kuru fiyatı için direnç seviyesi verdi.

EKONOMİ 14.09.2021, 20:10
13
Dolar kuru fiyatı sıkıştı! Merkez Bankası acele etmezse...
Dolar kuru fiyatı güne yatay seyirden başladı. Serbest piyasada dolar kuru şu an 8.44 TL’den işlem görüyor. Euro kuru ise 9,98 TL seviyesinde işlemlerini sürdürüyor. Bugün dolar yatırımcıları ABD ağustos ayı enflasyon rakamlarını takip ediyor. Gelecek veriler sonrası dolar kuru yeni fiyatlarını sergilemesi bekleniyor. Oktay Teknik Analiz kanalında dolar kuru için teknik detaylar üzerinden öngörüler paylaşıldı. İşte dolar kuru fiyatı için yeni tahmin…
Dolar kuru için günlük değerlendirme bulunduktan sonra dolar fiyatı için direnç seviyesi veren analist, 8,22 ile 8,56 arasında sıkışıp kalan doların olduğu söyledi. Merkez Bankası’nın 23 Eylül’deki Para Politikası Kurulu Toplantısına değinen analist, Merkez Bankası acil faiz indirimi peşinde olmadığı müddetçe bu aralıktan zor çıkılacağı yorumunda bulundu.
TCMB kararı öncesinde Amerikan Merkez Bankası FED’in kararını olduğunu hatırlatan Oktay Teknik Analiz, “FED'in bir aksiyon alması durumunda dolarda yeni bir 8,55’ler yapabilir ama bununda getirisi uzun vadeli olmaz.” dedi.
Dolar kuru için direnç seviyesinin 8,55 olduğunu ifade eden analist, “Burayı geçebilmesi için biraz daha zaman olduğunu düşünüyorum. Yani baktığımızda sıkışma yaratabilir. Alttaki 8,22 desteğini önümüzdeki süreçlerde yine gelip burayı kırmayı deneyebilir ki daha önce yaklaştı ama halen bu aralığın dışına çıkması için bir sebep olduğunu düşünmüyorum.” değerlendirmesinde bulundu.
Merkez Bankası ve FED öncesi dolar kuru için  yapılan teknik analiz değerlendirmesi şöyle:
“Dolarda 8,47 ile 8,42 arasında bir gün yaşadık. Dün ve çok büyük bir hamlede yok. Çok büyük bir baskı da yoktu ve aşağı yönlü hareketin devamını gördü. Tabii ki siyasi demeçlerde olmayınca sonuç itibarıyla düştüğü yerden çok fazla yukarı yönde tepki de yapmıyor. Aslına bakarsanız haftalık grafik olarak size anlattığım grafik var. Orada çok net belli 8,22 ile 8,56 arasında bir harekete hatta 8,53’de diyebiliriz. İkisinin arasında sıkıştığımız bir  hareketin içerisindeyiz. Ne zamana kadar? Merkez Bankası'nın faiz kararı var. Faiz kararında merkez acil bir indirim peşinde olmadığı müddetçe biz bu aralıktan zor çıkarız olarak gözüküyor.
Aslında 7,93 beklentisini yaratacak olanda bizim 8,22 altındaki haftalık kapanışlarımızdı onu da şu anda siyasi demeçlerden ötürü engellenmiş olarak görüyoruz. Yani yukarı yönlü hareketi daha çok isteyen bir piyasa aşağı yöne geldiğinde yüzde 22,5 aralığında bir oyun alanı var. Bu oldukça dar bir oyun alanı. Yani burada bir trade yapma peşinde olanlar için tabiki bir kazanç var ama olmak mantıklı mı dersiniz? Bana pek de mantıklı gelmiyor ama yukarı yön içinde bir basınç lazım. Nasıl bir basınç? Özellikle dolarda 6,80’de sabit kaldığı dönem ki gibi bir basınç yani dolara bir talep olmalı ve bunu karşılayan bir taraf olmalı ve karşılığı anladığında da sert bir hamle gelebilme. Şu anda durum öyle bir durum değil. Piyasada dolara çok büyük bir sert talep yok ve baktığımızda herkes kendi oyun alanı içerisinde duruyor. Özellikle dolar mevduatı taşıyanlar aynı şekilde duruyor ya da dolar almak isteyenler de belli bir fiyat aralığını bekliyor. Aşağı geldiğinde yukarıya çabuk çıkmasının sebeplerinden bir tanesi de bu.
Merkez Bankası’ndan önce FED var. FED'in bir aksiyon alması durumunda dolarda yeni bir 8,55’ler yapabilir ama bununda getirisi uzun vadeli olmaz. Yani devamı gelmez anlamında söylüyorum. Çünkü bu basınç dediğimiz olay yani bir baskı.
Şu anda doların üzerinde o kadar etkili değil sadece siyasi demeçler Merkez Bankası Başkanı'ndan gelecek açıklamaların etkilediği bir piyasa halindeyiz. Bu da çok büyük bir etki haline değil. Bunun ana sebebi olarak karşımıza çıkıyor.
Dolarda 8,42’ye kadar geldik ama tabiki buradaki hareket bizzat bir aşağı yönlü hareketin sinyali olarak gözükmüyor. Hatta burada bir formasyon çalışması yapıyorlarmış gibi gözüküyor. Yani baktığınızda yukarı yön açısından bir avantaj yön olduğunu gösteriyor. Ama burada Merkez Bankası'nın özellikle FED'in daha öncesinde FED'in daha sonra Merkez Bankası'nın açıklamasından kaynaklı biraz daha kuvvetli kalacaktır.
Önümüzdeki birkaç gün ama genel beklentim aşağı yönlü olmaya devam edecek. 8,40 üstünde kalması tabiki oyuncular açısından şöyle bir oyun tarzı getirir. Diyelim 8,42’den 41’den pozisyon açtıysanız 8,40’ın altı stop loss olacak şekilde yukarı yönlü bir oyun planı denenebilir ama bunun için bir aralık var mı? Benim açımdan önemli olan. Haftalık grafikte bunun için şu an bir aralık 12 gözükmüyor. Yani yukarı yöne gitmek istese karşısında bir direnç var o da yaklaşık 8,53 civarlarına yuvarlayalım 8,55 diyelim 8,55 civarında bir direncimiz var. Burayı geçebilmesi için biraz daha zaman olduğunu düşünüyorum. Yani baktığımızda sıkışma yaratabilir. Alttaki 8,22 desteğini önümüzdeki süreçlerde yine gelip burayı kırmayı deneyebilir ki daha önce yaklaştı ama halen bu aralığın dışına çıkması için bir sebep olduğunu düşünmüyorum ama ülkede tabiki bir açıklamayla her şey bir anda tersine dönebiliyor ya da bir kararnameyle bu işler tersine dönebiliyor. Onuda unutmuyorum elbette ama genel oyun planı normal koşullar içerisinde şu anda biz 8,55’te 8,22 arasındaki bu aralıktayız. Aslında ki gerçek oyun planıysa 7,93 doğru hamlenin tamamlanması ama bir şekilde önüne her seferinde engel çıktığında gördük.
Gelmesi gereken yer 8,90 the rakam yükseliyor 8 95 oldu. Yani beklentiler biraz daha aşağı yönlü olarak devam ediyor ama biz de burada sağlıklı bir şekilde sabretmeye devam etmemiz lazım. Ta ki 10,01’iin aşılmadığı müddetçe. Oda tabiki sabrederek göreceğimiz bir durum olarak karşımıza çıkıyor.”
Editörün Notu: Haberde yer alan ifadeler yorumcunun kendi görüşlerini yansıtır. Haber, yatırım tavsiyesi veya yönlendirmesi amacı taşımaz.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:15
Güneş 05:43
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:30
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı