Göz hakkında 13 ilginç bilgi

Göz, en hassas ve en çok çalışan organlarımız arasında yer almaktadır. Bu makalede, gözlerimiz ile ilgili en ilginç detayları listeledik.

SAĞLIK 25.03.2024, 02:50
Göz hakkında 13 ilginç bilgi
Göz, en ilginç organlarımızdan biridir. Görüntüyü alması, odaklanması ve 107 milyon hücreye sahip olması ile gözlerimiz, pek çok ilgi çekici yeteneğe ve detaya sahiptir. Bu yazıda, göz hakkındaki en ilgi çekici bilgileri bir araya getirdik. Hazırsanız, gözlerimizi bir kez daha inceleyelim!
Tüm bebekler, aslında doğduklarında renk körüdür. Renk algısı, yaklaşık bir aylıkken başlar ve üç aylıkken kırmızı dahil olmak üzere pek çok ana rengi görmeye başlarlar. Tam renk görüşü ise dört ay civarında gelişir.
Sağlıklı bir insan gözü, yaklaşık 10 milyon farklı rengi ayırt edebilir. İnsan gözü, yaklaşık olarak 107 milyon hücreye sahiptir ve hepsi ışığa duyarlıdır. Bu hücreler arasında yedi milyon koni hücresi renkleri ve detayları algılarken, 100 milyon çubuk hücre ise siyah-beyaz ayrımını sağlar. Gözünüzdeki hücrelerin sadece 10'da birinden azı renkleri algılar.
Eğer gözleriniz mavi ise, dünya üzerindeki diğer mavi gözlü insanlar ile ortak bir ataya sahip olabilirsiniz. İlk mavi gözlü insanın yaklaşık 6.000 ila 10.000 yıl önce yaşadığı düşünülüyor. Bu zamandan önce, insanların çoğunluğu kahverengi gözlüydü.
İnsanlar yılda ortalama 4.200.000 kez göz kırparlar. Dakikada, ortalama 17 kez göz kırparız. Göz kırpmak, göz yaşını gözün yüzeyine dağıtarak kiri temizlemeye yardımcı olur. Gözyaşı ayrıca; gözü nemlendirir, kayganlaştırır ve anti-bakteriyel özelliklere sahiptir.
Yeni doğan bir bebek ağladığında gözyaşı dökmez çünkü gözyaşı üretimi, doğumdan sonra bir ay içerisinde başlar ve tam kapasiteye yaklaşık üç ay sonra ulaşır.
Yeni doğan bebekler, 20-40 cm uzaktaki nesneleri en net şekilde görebilirler. Göz teması üç aylıkken başlar ve altı ayda göz kasları tam olarak gelişir.
Şehir efsanesine rağmen, kontakt lensler gözün arkasına kaybolmaz. Bunun nedeni, göz küresinin yapısıdır ve lenslerin gözün içine gitme şansı yoktur. Üst kapak altına sıkışmış olabilir, bu yüzden dikkatli bir şekilde kontrol edilmelidir.
Göz lensleri, herhangi bir kameranın lensinden çok daha hızlıdır. Gözbebeğinin arkasında bulunan lens, odaklanmak istediğiniz nesneye anında odaklanır. Bu sayede, gözlerinizin anlık olarak odaklandığı çeşitli mesafeler arasında hızlı bir geçiş yapabilirsiniz.
Işık, göz bebeğinden geçerek merceğe ulaşır ve sonra ağ tabakadaki görme noktasına düşer. Beyinde ters bir görüntü oluşturulur ve görme merkezinde düzeltilir. Bu karmaşık işlem sayesinde düzgün bir görüntü algılarız.
Göz, vücudun en hızlı kaslarından biridir. Bu nedenle bir şey hızlıca gerçekleştiğinde, "göz açıp kapayıncaya kadar" deriz. Gözde, retina adı verilen arka kısmındaki dokuda, ışığı algılayan hücreler bulunur. Bu hücreler ışığa maruz kaldıklarında elektrik sinyalleri üretirler. Retinadaki ışık algılayıcı hücreler tarafından üretilen elektrik sinyalleri, göz sinirleri boyunca hızla iletilir.
İnsan gözü, hiç dinlenmeye ihtiyaç duymadan yüzde yüz çalışabilir. Tam olarak işlevsel olması için gözlerimiz, iki milyondan fazla çalışan kısımdan oluşmuştur. Bu karmaşık yapı, gözlerimizin inanılmaz derecede hassas ve etkili olmasını sağlar.
Mavi ya da yeşil pigmentler iriste ya da göz sıvısında bulunmaz. Göz renginiz, gelen ışığın etkisi ile değişebilir. Göz renginiz, ilerleyen yaşlarda dahi değişebilir.
İnsan gözüne en yakın gözlerden biri, köpekbalığı gözüdür. Bu nedenle, göz ameliyatlarında protez olarak kullanılabilmektedir.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 04:13
Güneş 05:42
Öğle 12:41
İkindi 16:26
Akşam 19:31
Yatsı 20:54
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı