İbrahim Kahveci, 'dolar kuru düşmeden o sorun çözülmez' dedi!

İbrahim Kahveci, dolar kuru düşmeden elektrik sorunun çözülmeyeceğini belirtti.

EKONOMİ 20.10.2021, 09:50
14
İbrahim Kahveci, 'dolar kuru düşmeden o sorun çözülmez' dedi!
Tüm dünyada bir enerji sorunu yaşanıyor. Avrupa'da elektrik fiyatlarının yüzde 150 arttığı ancak Türkiye'de yüzde 75'de kaldığı Anadolu Ajansı tarafından yazıldı.
Karar gazetesi yazarı İbrahim Kahveci elektrik ile ilgili yaşanabilecek sorunları bugünkü yazısında ele aldı. Elektrik üreten ve onlardan bu elektiriği alıp dağıtan iki ayrı yapı olduğunu belirten Kahveci şunları yazdı;
Elektrik üreticilerinin fiyatlara %93,5 oranında zam yaptığını aktaran Kahveci buna karşılık 15 Ekim'de üretici fiyatları 81,80 kuruşa çıkarken 19 Ekim'de de 76,16 kuruştan satıldığını belirtti. Fiyatların 70-80 kuruş bandında olduğunu ancak EPDK'nun Ekim başında "zam yok" açıklaması yaptığını da hatırlatan Kahveci, dağıtıcı firmaların zorluklar yaşayacağını ve hatta iflas edebileceklerini belirtti.
Elektrik fiyatlarındaki artışın döviz kurunda düşüş olmadan düzelemeyeceğini belirten Kahveci bunun başka yolunun bulunmadığını da ifade etti:
"Elektrik üreten firmaların geçen sene ekim ayında satış fiyatları 32,40 kuruş düzeyindeydi. Bir yıl sonra firmalar artık elektriği yüzde 93,5 oranında daha pahalı satıyorlar.
Aracı-dağıtıcı firmalar işte bu artan fiyattan elektriği alıyorlar. Ve bu fiyatın üzerine 1-iletim bedeli 2- dağıtım bedeli 3- kayıp/kaçak maliyetini 4- vergileri ekleyerek satış yapıyorlar.
İşte bu dört maliyet eklenerek üreticiden alınan elektrik tüketicilere iki katı aşan bir farkla satılmış oluyor.
İşin özü şu: Üreticide artan fiyatlar mecburen tüketiciye yansıtılıyor. Yoksa arada aracı dediğimiz sistem çökmüş olacak."
"Kurlar düşmeden enerji ithalatında imkanlarımız artmayacak. Maaşımızı değil ama enerjiyi dolarla alıyoruz. O zaman tek çıkış yolumuz doları düşürmek..."

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 04:13
Güneş 05:42
Öğle 12:41
İkindi 16:26
Akşam 19:31
Yatsı 20:54
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı