İşgalci İsrail kimseyi dinlemiyor! BM kararı bağlayıcı değil mi?

Gazze’de ateşkes sağlanması kararının BM Güvenlik Konseyi’nde onaylanmasının üstünden iki gün geçmesine rağmen İsrail saldırılarını devam ettiriyor.

DÜNYA 27.03.2024, 13:15
1
İşgalci İsrail kimseyi dinlemiyor! BM kararı bağlayıcı değil mi?
Ateşkes yahut İsrail’i kınama görüşmelerinin tümünde veto hakkını kullanan ABD ise bu karar için çekimser oy kullanmıştı. ABD'nin BM daimi temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, ülkesinin ‘’bağlayıcı olmayan bu karardaki bazı kritik hedefleri’’ tamamen desteklediğini ancak metinde belirtilen ve Hamas'ı kınamayan tarafa katılmadığını söyledi.

Birleşmiş Milletlerin kuruluş tüzüğüne göre, ‘’Birleşmiş Milletler üyeleri, Güvenlik Konseyi kararlarını kabul etmeyi ve uygulamayı onaylarlar.’’ Nitekim pek çok üye devlet, Amerika temsilcisinin yorumuna yanıt olarak, 25. Maddede yer alan bu hususla cevap verdi. Ancak Linda Thomas-Greenfield'ın sözcüsü Nate Evans dün yaptığı açıklamada, kararın Konsey'in zorunlu yaptırımlar uyguladığında yaptığı gibi uluslararası hukuk kapsamında yeni yükümlülükler yaratmadığını ancak kararda bağlayıcı hükümler bulunmasa da Güvenlik Konseyi kararlarının tamamı büyük bir ağırlığa sahip olup uygulanması gerektiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, uluslararası barış ve güvenliği korumak veya yeniden tesis etmek için yaptırım uygulama ve askeri güç kullanımına izin verme yetkisine sahip, ancak böyle bir eylemin gerçekleştirilmesi, en az dokuz oyla onaylanması ve ABD, Rusya, Çin, Fransa veya İngiltere'nin vetosunun olmamasını gerektiren bir kararın yayınlanmasını gerektiriyor.
Haber: Hamza Korkmaz

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 04:13
Güneş 05:42
Öğle 12:41
İkindi 16:26
Akşam 19:31
Yatsı 20:54
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı