İsrail mi değişti biz mi değiştik!

İsrail de zulmü de durduğu yerde durmuyor, daha da ileri gidiyor ama Türkiye’nin tutumu sürekli değişiyor. Siyasi konjonktüre göre atılan adımların sonu gelmiyor.

GÜNDEM 13.11.2022, 02:30
1
İsrail mi değişti biz mi değiştik!
Ankara’nın Tel Aviv rejimiyle ilişkilerini normalleştirmesinin ardından beklenen adım geldi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan karara göre, İsrail nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliğine Dış Politika Dayanışma Kurulu Üyesi Şakir Özkan Torunlar atandı. Torunlar, 2010-2014 yılları arasında Kudüs Başkonsolosluğu görevini üstlenmişti. Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin ardından Ankara ile Tel Aviv arasında varılan mutabakat sonucu büyükelçi atama kararı alınmıştı. Kararın ardından 19 Eylül tarihinde İsrail rejimi hükümeti, Ankara Büyükelçiliği görevine Irit Lillian’ı atamıştı.

Türkiye ile İsrail rejimi arasında Mavi Marmara davasının düşürülmesi karşılığında anlaşma imzalanmış ve 2016 yılında Ankara, Tel Aviv’e büyükelçi atamıştı.
Ancak 2017 yılında dönemin ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması ve Tel Aviv’de bulunan büyükelçiliğin Kudüs’e taşınması neticesinde İsrail askerlerinin Gazze’de 60’a yakın Filistinliyi şehit etmesi sonrasında 2018’de Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçisi yeniden merkeze çağrılmıştı. Son süreçte İsrail ile yaşanan yakınlaşma neticesinde Tel Aviv’e yeniden büyükelçi atanmış oldu.

* Türkiye’nin İsrail rejimi büyükelçiliği görevine getirilen Şakir Özkan Torunlar, TED Ankara Kolejini bitirip Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinden 1982 yılında mezun oldu. Dışişleri Bakanlığına 1983 yılında giren Torunlar, çeşitli dış görevlerde bulundu. Torunlar, 2008-2010 yıllarında Bangladeş Büyükelçisi olmuş, 2010-2014 yılları arasında Kudüs Başkonsolosu olarak Filistin Büyükelçiliği görevini üstlenmişti.

Ankara ile Tel Aviv arasındaki ilişkilerin normalleştiği her süreçte Filistinlilerin daha rahat şartlarda yaşaması vaat edilse de bu durum mümkün olmuyor. İsrail rejimi ile normalleşme anlaşmasına varılmasından en fazla Filistinliler zararlı çıkıyor.
* İsrail, İslam ülkeleriyle normalleştiği için katliamlarını daha rahat bir şekilde gerçekleştirirken, Filistin’e ait doğal gazın gasbedilmesi başta olmak üzere stratejik konularda da rahatça hareket edebiliyor. Kısacası Türkiye ile İsrail rejimi arasındaki bu normalleşmenin de Filistinlilerin zararına olacağı düşünülüyor.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 04:13
Güneş 05:42
Öğle 12:41
İkindi 16:26
Akşam 19:31
Yatsı 20:54
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı