Son Dakika

Kekin Lezzetli Olması İçin Neler Yapabilirsiniz?

Farklı birçok şekilde hazırlanabilen kek, Türk mutfağının en sevilen atıştırmalıklarından birisidir. Çayın yanında afiyetle tüketilen keklerin lezzetli olabilmesi için dikkat edilmesi gereken püf noktalarını sizler için derledik.

AİLE 23.03.2024, 12:30
2
Kekin Lezzetli Olması İçin Neler Yapabilirsiniz?
Türk mutfağının en lezzetli ve en pratik atıştırmalıklarından biri olan kek, farklı birçok şekilde hazırlanabilir. Sade kekin seveni çok olduğu gibi çikolata parçacıklı, kakaolu, meyveli ya da fındıklı kek çeşitlerinin de seveni bir hayli fazladır. Bunların yanı sıra ıslak kekin hayranı da oldukça fazladır. Kadınların kendi aralarında yaptığı günlerin vazgeçilmez lezzeti olan kek, akşam yemekten sonra demlenen sıcacık ve tap taze çayın yanında da afiyetle tüketilir.
Misafirliğe giderken evde hazırlanan ya da misafir gelecek diye hazırlanan kekler kokusu ile tüm evi sarar. Yediden yetmişe herkesin severek tükettiği keklerin istenildiği gibi lezzetli ve yumuşacık olması için bazı püf noktalarına dikkat edilmesi gerekir. Birçok kişi yaptığı kekin kuru olmasından ya da istediği gibi kabarmamasından şikayet eder. Bu yazımızda sizlere kek yapmanın altın kurallarından bahsedeceğiz.

İlk olarak genel hatları ile lezzetli bir kekin elde edilmesi için dikkat edilmesi gereken unsurlardan bahsedelim. Bu unsurlar şu şekilde sıralanabilir;

Genel hatları ile lezzetli bir kekin nasıl yapılacağına değindikten sonra şimdi farklı kek çeşitlerinin püf noktalarına değinelim. Bu aşamada ilk olarak lezzetli bir sünger kekin nasıl yapılacağından bahsedelim. Sünger kek yapmak için ilk olarak yumurtanın beyazının güzelce çırpılması ve unun birkaç kez elendikten sonra tarifte kullanılması gerekir. Yumurta beyazlarının kar gibi olması ve ayrı bir kapta sarılarının da krema kıvamına gelene kadar çırpılması gerekir. Elde edilen bu iki karışımın dikkatli bir şekilde birbirine eklenmesi, sünger kekin lezzetli olmasının en önemli püf noktasıdır.
Bunun yanı sıra kekin pişirileceği sıcaklığın iyi bir şekilde ayarlanması gerekir. Yüksek sıcaklık tercih edilir ise kekin bir anda sönmesi kaçınılmaz olacaktır. Bu nedenle ideal sıcaklık ayarının tercih edilmesi gerekir. Aynı zamanda kek kalıbının güzel bir şekilde yağlanması ve ince bir tabaka halinde yağın kalıpta kalması da yapışma sorununun önüne geçecektir.


Yumuşacık kek yapmamın püf noktası doğru oranda süt, yoğurt ve yağ gibi ıslak malzeme kullanımıdır. Yağı az gelen kek kuru ve sert olacaktır. Bu nedenle uygulanacak tarifteki yağ ölçüsüne dikkat edilmesi gerekir. Malzemelerin ölçülerine dikkat ettikten sonra kekin sıcak fırına verilmesine de dikkat edilmelidir. Nitekim önceden ısıtılmamış olan soğuk fırında kek yapılır ise kek hamuru geç kabarır. Fırın konusunda dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da fırının fansız çalıştırılmasıdır. Fan, kekin yumuşak olmasını engelleyen önemli etmenlerden birisidir. Tüm bu püf noktalarına dikkat ederek siz de evinizde lezzetli ve yumuşacık kekler yapabilir, afiyetle tüketebilirsiniz.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 28 Nisan 2024
İmsak 04:11
Güneş 05:41
Öğle 12:41
İkindi 16:26
Akşam 19:32
Yatsı 20:55
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı