Son Dakika

Kömür fiyatları 3,5 kat arttı! İşte güncel kömür fiyat listesi

Kömür fiyatları, doğalgaz, LNG ve petrol fiyatlarındaki artış ile birlikte 3,5 kat arttı. Kışın daha da artması bekleniyor. Peki şimdi kömür ne kadar? İşte güncel fiyat listesi...

EKONOMİ 17.10.2021, 11:20
36
Kömür fiyatları 3,5 kat arttı! İşte güncel kömür fiyat listesi
Kömür fiyatları, doğalgaz, LNG ve petrol fiyatlarındaki artış ile birlikte yükselişini sürdürüyor. Yıl başında küresel piyasalarda ton fiyatı 80 dolar olan ICE Newcastle vadeli kömür fiyatları içinde bulunduğumuz Ekim ayının ilk haftasında 269,5 dolar/ton seviyesine kadar yükseldi. Önümüzdeki kış mevsiminde kömür fiyatlarının da artış trendini koruyarak uzmanlar 300 doların üzerini göreceğini belirtiyor.
Öte yandan uluslararası piyasalarda oluşan kömür fiyatlarındaki bu artış Türkiye’de ithal kömüre dayalı santrallerin üretim maliyetlerini de arttırıyor. Gün Öncesi Piyasasında oluşan Piyasa Takas Fiyatlarının ithal kömür santrallerinin maliyetlerinin altında kalması bu santrallerin yeni kömür tedarik edememe riskiyle karşı karşıya kalmalarına ve üretimlerinin azalmasına neden oluyor. Yaşanan bu gelişmelere bir artan dolar kuru eklenince vatandaşı kara bir kış bekliyor.
Dövize endeksli artan kömür fiyatları kış öncesi vatandaşları üşütmeye başladı. Geçen yıl bin 200 liraya satılan kömürün tonu bu yıl 3 bin lira oldu.
Bayburt'ta mahrukatçılık yapan esnaf, son bir yıl içerisinde her alanda olduğu gibi yakıt fiyatlarının da artış yaşadığını belirterek, "Bunun en basit örneği kömür fiyatlarındaki anormal artış oldu. Geçtiğimiz yıl bin 200 lira bandında sattığımız kömürü bu yıl neredeyse 3 bin liradan satmak zorunda kalacağız" dedi.
Kömürün dövize endeksli olduğunu ve dolardaki her artışın ister istemez kömür fiyatlarına da yansıdığını dile getiren mahrukatçı esnaf, "Peşin parayla kömür almak zaten zor, bu yüzden borçlanarak alan vatandaşlarımıza mecburen dolar üzerinden satışı yapılıyor. Çünkü biz kömürün geri ödemesini dolar üzerinden yapıyoruz" diye konuştu.
Kömür fiyatları, Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) kurumu tarafından belirlenmektedir. TKİ, kendi bünyesindeki maden sahalarından üretilip satılan kömürlerin KDV hariç Fob Satış Fiyatları’nı belirlemektedir. İşte güncel kömür fiyat listesi...
Piyasadaki kömür fiyatları kalorifik değerine (turba, linyit, taş kömürü, antrasit) göre, ithal – yerli olma durumuna göre ve boyutlarına (karpuz kömür, portakal kömür, ceviz kömür, fındık kömür, toz kömür) göre farklılıklar göstermektedir.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 04:13
Güneş 05:42
Öğle 12:41
İkindi 16:26
Akşam 19:31
Yatsı 20:54
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı