Son Dakika

Mustafa Kasadar: Aşı zorunluluğu İslam'a uygun değil, siyasi bir karar

Suudi Arabistan yönetimi Umre ziyareti ile ilgili olarak aşı zorunluluğu kararı aldı. Suudi Arabistan'ın bu kararını ilahiyatçı-yazar Mustafa Kasadar, Milli Gazete'ye değerlendirdi.

GÜNDEM 27.07.2021, 21:15
28
Mustafa Kasadar: Aşı zorunluluğu İslam'a uygun değil, siyasi bir karar

Öncelikler şunu belirtelim ki biz bu hastalığın boyutunu da tam olarak bilmiyoruz, aşıların da etkinliğini de bilmiyoruz. Suudi Arabistan’ın bugün aldığı bu karar dini bir karar olamaz bu siyasi bir karardır.

Suudi Arabistan yönetiminin aldığı bir karar bir fetvaya dayanan bir karar değildir, siyasi bir karardır. Zira bugün İslam dünyasının bir başı halifesi olmadığı için İslam ülemasınında bir meclisi olmadığı için ortak ittifak edilmiş bir karar yok. Ve durum böyle olunca tüm alimlerin konu üzerinde birleşmiş değil.
Aşı yaptırmadı diye kişilerin umreden men edilmesi yanlış bir karardır. Bir zorlamanın yapılması dini açıdan yanlıştır. Eğer faydalı ise teşvik edilebilir hastalığın yayılmasının önüne geçmesi için. Devletler tıbbi olarak bir karar alabilirler ancak aşı nedeniyle ibadetlerin engellenmesi ile ilgili bir karar asla alamazlar böyle bir hakları yoktur.

                                               (İlahiyatçı-yazar Mustafa Kasadar)

Bugün hastalık ve aşılarla ilgili, aşılarda nelerin kullanıldığı ile ilgili çok sayıda bilgi dolaşıyor. Bugün dini açıdan kimse ‘’aşı yaptır’’ ya da ‘’aşı yaptırma’’ diye net bir şey söyleyemez. Bu tıbbi bir durumdur, kişiler ferdi olarak güvendiği itimat ettiği sağlam kaynaklara başvurmalıdır. Ancak yine ifade ediyorum bir kişi aşı yaptırmıyor diye onu dini ibadetten men etmek dorğu bir şey değildir.

                                               (Kabe-i Muazzama)

Bilindiği üzere bizde de geçtiğimiz dönemde pandemi nedeniyle camiler kapatıldı, açıldıktan sonra Ramazan’da teravih kılınmasına izin verilmedi. Yine bunlarda dini açıdan doğru olmayan, siyasi bir karardı.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:15
Güneş 05:43
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:30
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı