Ramazan’da Ağız Kokusu Olmaması İçin Neler Yapılmalı?

Müslümanlar için kutsal olan Ramazan ayında, oruç ibadeti yerine getirilir. Bu süreçte değişen sindirim sistemi ve beslenme düzeni ağız kokusuna neden olur. Peki rahatsızlık verici bu durumun önüne geçilebilir mi?

SAĞLIK 23.03.2024, 10:15
1
Ramazan’da Ağız Kokusu Olmaması İçin Neler Yapılmalı?
Ramazan ayı tüm Müslüman alemi için kutsal sayılmaktadır. Oruç ibadetinin yerine getirildiği Ramazan ayında insanların beslenme düzenlerinde büyük değişiklikler meydana gelir. Gün içerisinde üç kez tüketilen gıdalar, bu ay boyunca iftar ve sahur vakti olmak üzere ikiye düşer. Bu durumda vücut alışık olmadığı bir düzene başlamış olur.
Ramazan ayı boyunca, gün içerisinde tüketilen su miktarı azalır. Bunun yanı sıra gün boyunca hiçbir şeyin tüketilmemesi, sindirim sistemi ve metabolizmanın çalışma sistemini etkiler. Bunların yanı sıra kişilerin sahur vaktinde tükettiği gıdalar da gün boyu bazı sorunların meydana gelmesine neden olabilir. Ramazan ayında yerine getirilen ibadet, kişilerin en çok rahatsızlık duyduğu ağız kokusunu da beraberinde getirir. Tüm bu saydığımız değişimler, ağız kokusunun nedenleri arasında yer alır.
Ramazan ayında meydana gelen ağız kokusu, farklı birçok sebebin bir araya gelmesinden kaynaklanmaktadır. Gün içerisinde meydana gelen açlık ve susuzluk, tükürük salgısının azalmasına neden olur.  Tükürük, ağız içerisindeki bakterilerin temizlenmesini ve dilin nemli kalmasını sağlar. Ancak tükürük salgısının azalması, bu temizliğinde eksilmesine neden olur. Hal böyle olunca ağız kokusu meydana gelir.
Bunun yanı sıra iftar ve sahur arasındaki uzun süreli açlık, mide asidinin artmasına neden olur. Bu durum da sindirim sistemi sorunlarını beraberinde getirir. Sindirim sistemi sorunları ise ağız kokusuna neden olur. Aynı zamanda Ramazan ayında tüketilen gıdaların içerikleri de ağız kokusuna neden olur. Baharatlı gıdalar, kafein içerikli kahvenin çok tüketilmesi ya da ağrı gıdaların tüketilmesi gün boyu ağız kokusuna neden olacaktır.
Ramazan ayı boyunca insanları en rahatsız olduğu durumun ağız kokusu olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Özellikle aktif olarak iş hayatında yer alan kişiler, gün içerisinde gerçekleştirecekleri görüşmelerde bu durumdan oldukça rahatsızlık duymaktadır. Aynı şekilde toplu taşıma kullanımından da kişilerin ağız kokusuna sahip olması hem kendilerini hem de diğer insanları oldukça rahatsız etmektedir.
Ramazan ayında birçok kişinin sık sık yaşadığı ağız kokusu sorunun önüne geçmek için alınabilecek önlemler şunlardır;
Ramazan ayı boyunca birçok kişi diş ve diş eti bakımlarını aksatmaktadır. Bu da ağız kokusuna neden olan en önemli etmenlerden birini oluşturur. İftardan sonra dişlerin fırçalanması ve hatta mümkünse sahurda da yemek yenildikten sonra dişlerin fırçalanması, ağız kokusu oluşumunun önüne geçecektir.
Bunların yanı sıra bir bardak limon suyu ya da nane yaprağı ile hazırlanacak olan gargara da ağız içerisindeki bakterilerin öldürülmesini sağlar. Bu da kişilerin daha ferah bir nefese sahip olmasına imkan sunar. Aynı zamanda taze nane ya da maydanoz çiğnemekte ağız içerisindeki bakterileri ortadan kaldırarak, ağız kokusunu engelleyecektir.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 04:13
Güneş 05:42
Öğle 12:41
İkindi 16:26
Akşam 19:31
Yatsı 20:54
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı