Safranbolu, "sakin şehirler" ağına dahil oldu!

Karabük'ün UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan gözbebeği Safranbolu, sakin şehirler ağına dahil olma belgesini de alarak tarihi ve kültürel değerine yeni bir unvan ekledi.

KÜLTÜR SANAT 28.03.2024, 12:45
2
Safranbolu,
Karabük'ün tarihi ve kültürel açıdan zengin ilçesi Safranbolu, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer almanın ardından "sakin şehirler" ağına da dahil oldu.

Dünyanın en iyi korunan ilk 20 şehri arasında yer alan Safranbolu, tarihi hanları, hamamları, camileri, çeşmeleri ve köprüleri ile adeta bir açık hava müzesi gibi. Geleneksel konaklarıyla da dikkat çeken bu eşsiz şehir, 4 Mart 2023'te "sakin şehirler" hareketi Cittaslow'a dahil olmak için başvuruda bulundu. Geçtiğimiz günlerde kabul edilen bu başvuru ile Safranbolu, Cittaslow ağına dahil olan 25. şehir oldu.

Belçika’nın Damme kentindeki Uluslararası Komitesi toplantısında Cittaslow olarak da bilinen bu ağa katılım belgesi, düzenlenen törenle Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse'ye teslim edildi. Böylece Cittaslow’a dahil olan 25 kentten biri Safranbolu olmuş oldu.

Konu hakkında konuşan Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, şunları kaydetti:

1 buçuk yıldır devam eden çalışmaların sonucunda tarihi ilçeye bu unvanı kazandırdıklarını dile getiren Köse, "Değişen ve gelişen dünya düzeninde Safranbolu’nun ve Safranbolu gibi tarihi kimliği olan kentlerin var olan yerel kimliğine sahip çıkması çok kıymetli. Değişmemesi çok kıymetli ve aynı şekilde gelecek nesillere aktarılması çok kıymetli. Biz UNESCO ve Cittaslow’un şartlarını yerine getirerek kendimizi hem geleceğe hazırlıyoruz hem de var olan kimliğimize sahip çıkıyoruz" ifadelerinde bulundu.

Köse, "Sakin şehir unvanıyla özellikle pandemi sonrasında daha dingin, rahat, huzurlu kentlerin tercih edilmesi sebebiyle turizme çok büyük katkısı olacağını vurgulayarak, özellikle de Avrupa kentlerinden 33 Avrupa kentinin dahil olduğu bu ağda, Safranbolu’nun da bulunması turizmin olumlu yönde gelişmesi ve katma değerini yükseltmesi anlamına gelmektedir. Bunu önümüzdeki günlerde yaşayarak hep birlikte göreceğiz" şeklinde konuştu.

Cittaslow, 1999 yılında İtalya'da doğan ve "Sakin Şehir" anlamına gelen bir kavramdır. İtalyanca "Città" (Şehir) ve İngilizce "Slow" (Yavaş) kelimelerinin birleşimi olan bu terim, hızlı şehir hayatına karşı bir alternatif olarak ortaya çıkmıştır. Cittaslow, kentlerin kendi kimliklerine sahip çıkarak, yerel değerlerini korumalarını ve geliştirmelerini teşvik eder.
Birliğe üye olmak isteyen kentlerin üye olabilmeleri için birliğin belirlediği kriterler üzerinden değerlendirilmesi ve Cittaslow felsefesine uygunluğu denetlenmektedir. Birlik kurulduğu zaman 59 olan bu kriterler 2013 yılında Uluslararası Bilim Komitesi tarafında yapılan bir çalışmayla güncellenmiş ve sayısı 70'e çıkmıştır. 
Bu ağa üye olabilmek için şehirlerin belirli kriterleri karşılaması gerekir.  Bu kriterler arasında;

Kurulduğu ilk yıllarda İtalyan kentleri arasında yaygınlaşan hareket, günümüzde 28 ülkede 182 üyeye sahiptir.
Dünyanın ilk ve tek Cittaslow Metropolü 2021 yılında İzmir olmuştur.
"Bu belgenin Safranbolu’ya hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Geçtiğimiz günlerde Belçika’nın Damme kentinde Safranbolu’ya belgesi takdim edildi. Cittaslow kentlerin kendi kimliklerine sahip çıkması ve küreselleşmeyle birbirine benzeyen kentlerin olmaması adına kurulmuş böyle bir amacı olan yapı. Özellikle de şunun altını çizmek istiyorum. Safranbolu UNESCO Dünya Miras Listesinde. Şimdi bu ünvanının yanına bir de Cittaslow ağına dahil olarak bu ünvana sahip olmuş oldu. Safranbolu kendi kültürüne sahip çıkan, kent ölçeğinde korunan Türkiye’deki tek kent. Bu unvanı da dahil edilmeyi de en çok hak eden kentlerden biriydi."

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 04:13
Güneş 05:42
Öğle 12:41
İkindi 16:26
Akşam 19:31
Yatsı 20:54
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı