Velilerden tavan zam itirazı

Özel okulların tavan zam oranı, enflasyon rakamları ile yaklaşık olarak belirlendi…

EĞİTİM 04.01.2023, 04:35
2
Velilerden tavan zam itirazı
Geçen sene Millî Eğitim Bakanlığı tarafından özel okullara ilişkin getirilen yüzde 36’lık tavan zam sınırı, açıklanan enflasyon rakamları ile daha da yükseldi. Dün açıklanan enflasyon rakamlarına göre uygulanan formülde özel okullarda uygulanacak tavan zam oranı yüzde 105 oranında gerçekleşecek. Veliler ise bu orana tepki göstererek, artışların TÜFE oranlarında yapılması için çağrıda bulundu.
Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), geçen yıl aldığı karar ile özel okulların fiyatlarına yapacağı zam oranlarına ilişkin değişikliği yürürlüğe sokmuştu. Uygulama ile 2022-2023 eğitim-öğretim yılı için eğitim ücretlerine yapılabilecek tavan zam oranı yüzde 36 olarak belirlenmişti. Zam oranlarının hesaplanmasını sağlayan formülde yıllık enflasyonun ortalamasının alındığına dikkat çeken Özel Okul Velileri Platformu Başkanı Özgür Özkan, dün açıklanan enflasyon verileri ile tavan zam oranının yüzde 105 olacağını belirtti.

TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verisi Aralık 2022’de yıllık bazda yüzde 64,27 olurken, aylık olarak ise yüzde 1,18 oldu. Açıklanan bu rakamlar ışığında özel okul eğitim ücretlerinin fiyatlarında tavan zammın belirlendiğine dikkat çeken Özkan, velilerin gelirlerindeki artışın bu denli olmadığını ifade ederek, “Özel okul velileri, gelirlerindeki artışın üzerinde bir tavan zammı kabul etmiyor. Tavan zam, yıllık ortalama TÜFE ile sınırlandırılmalıdır” dedi.

Yapılan tavan zam düzenlemesinin fiyatları daha da yukarı çektiğini belirten Özkan, tavan zam düzenlemesinin elden geçirilmesi gerektiğini kaydederek, “2009 öncesinde tavan zam TÜFE ile sınırlıydı. Geçen yıl tavan zam formülüne eklediği yıllık ortalama ifadesi olmasa tavan zam yüzde 105 değil, yüzde 85 çıkacaktı. Bakanlık geçici çözüm yerine kalıcı bir düzenleme yaparak, 2009 yılı öncesindeki düzenlemeyi tekrar geri getirmelidir” ifadelerini kullandı.

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Kızılcahamam TOKİ Çağatay İlkokulu Açılış Töreni’nin ardından gazetecilerin sorusu üzerine, özel öğretim kurumlarının tüm temsilcileriyle birlikte bir değerlendirme yapacaklarını söyledi. Özer, “Tabii sadece TÜFE-ÜFE oranlarına bakmayacağız. Çünkü 2023 yılında enflasyonun düşme beklentisi çok yüksek. Velilerimizi, velilerimizin çıkarlarını koruyacak şekilde yeni oranı inşallah belirleyeceğiz ve kamuoyuna duyuracağız” diye konuştu.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 04:13
Güneş 05:42
Öğle 12:41
İkindi 16:26
Akşam 19:31
Yatsı 20:54
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı