Yaşanan süreç, Türk basın tarihine kara bir leke olarak geçti

Türk basın tarihinde ilk kez bir bakanın TBMM Başkanlığına verdiği cevapla ilgili yapılan habere tekzip kararı verildi.

EKONOMİ 14.07.2022, 05:00
Yaşanan süreç, Türk basın tarihine kara bir leke olarak geçti
Türk basın tarihinde ilk kez bir bakanın TBMM Başkanlığına verdiği cevapla ilgili yapılan habere tekzip kararı verilirken, bu da yetmiyormuş gibi tekzibin de gazetede usulüne uygun yayınlanmadığı için Millî Gazete aleyhine ayrı bir kamu davası açıldı. Millî Gazete, açılan kamu davasından beraat etmesine rağmen, mahkemenin beraat kararına da itiraz edildi. Görülen dava geçtiğimiz ay sonuçlanırken, Millî Gazete nihayet TBMM Başkanlığına verilen bir soru önergesini haberleştirdiği için ağır bir ceza almaktan kurtulmuş oldu! Ancak Millî Gazete’nin yaşadığı bu süreç Türk basın tarihine kara bir leke olarak geçti.
Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman’ın TBMM Başkanlığına verdiği bir soru önergesini haber yapan gazetemizin başına gelmeyen kalmadı. Soru önergesini konu olan haberimize önce GÜBRETAŞ tarafından erişim engeli getirildi. Erişim engeli getirilen habere konu olan soru önergesi dönemin Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından cevaplandırıldı. Soru önergesine verilen cevapları yeniden haber yaptık. Bekir Pakdemirli’nin cevaplarını konu olan haberimiz ile ilgili bu sefer Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından gerçek dışı haber yapıldığı gerekçesiyle tekzip kararı aldırıldı.Tarım Kredi Kooperatiflerinde 3,5 yıl hukuksuz bir şekilde görev yaptıktan sonra ortaya çıkan yolsuzluk iddiaları üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından bir gece ansızın görevden alınan Fahrettin Poyraz, Millî Gazete’ye yönelik açtırdığı hukuksuz bir davayı daha kaybetti. Hukuksuz kararlarla aklı sıra Millî Gazete’yi diz çöktürmeye çalışan Poyraz’ın kirli oyunu yine mahkeme kararı ile bozuldu. Millî Gazete’de yayınlanan “Soru önergesine cevapsız cevap” haberi ile ilgili hukuksuz bir şekilde tekzip kararı aldıran ve tekzibin de gazetede usulüne uygun yayınlanmadığı gerekçesiyle Millî Gazete aleyhine ayrı bir dava daha açtıran Fahrettin Poyraz ile ilgili mahkemeden tokat gibi bir karar daha çıktı. Küçükçekmece 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Fahrettin Poyraz’ın genel müdürlüğü döneminde Tarım Kredi Kooperatiflerinin açtığı davada 4 Mayıs 2021 tarihinde Millî Gazete lehine beraat kararı vermesine rağmen Tarım Kredi Kooperatifleri, mahkemenin bu kararına da itiraz etmişti. Küçükçekmece 2. Asliye Ceza Mahkemesinde yeniden görünen davada, karar geçtiğimiz ay verilirken, Tarım Kredi Kooperatiflerinin iddiaları haksız bulunarak Millî Gazete lehine yeniden beraat kararı verildi.

* Beraat kararının verilmesinde; “Soru önergesine cevapsız cevap” başlıklı haberle ilgili tekzip kararı aldırılmasına rağmen Tarım Kredi Kooperatiflerinin, söz konusu haberin gerçek dışı olduğuna dair hiçbir meşru ve hukuki iddia ve delil ortaya koyamaması, savcılık nezdinde şikayet başvurusu yapmaması ve tazminat davası açmaması iddialarında samimi olmadığını ortaya koyarken, mahkemenin de Millî Gazete lehine beraat kararı vermesinde etkili oldu.

* Millî Gazete’de 3 Temmuz 2020 tarihinde yayınlanan “Soru önergesine cevapsız cevap!” başlıklı haberde şu ifadeler yer almıştı: Türkiye basın tarihinde büyük bir hukuk skandalına imza atılarak, TBMM Başkanlığına verilen soru önergesinin haberine mahkeme tarafından erişim engeli getirilirken, erişim engeline konu olan soru önergesi ise Bakan Pakdemirli tarafından cevaplandırıldı. Soru önergesine verilen cevapta Tarım Kredi Kooperatiflerindeki pahalı gübre ve GÜBRETAŞ hisselerinin 8 kat arttığı dönemde üst düzey yöneticilerin hisse alıp almadıklarına yönelik sorular cevapsız bırakıldı. Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından cevaplandırılmak üzere TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde pahalı gübre ve GÜBRETAŞ ile ilgili olarak 5 sorunun yanıtlanmasını istemişti. Karaduman’ın soru önergesinde, Tarım Kredi Kooperatiflerde rekabet şartları sağlanmadan GÜBRETAŞ ile imzalanan bayilik sözleşmesinden dolayı pahalı gübreye karşı Bakanlığın bir çalışmasının olup olmaması ve GÜBRETAŞ hisselerinin 8 kat arttığı dönemde üst düzey yöneticilerin hisse alıp almadıklarına yönelik soruları dikkat çekmişti.

Diğer yandan çiftçi kuruluşunda gündeme gelen büyük yolsuzluk iddiaları üzerine Tarım Kredi Kooperatifleri tarihinde ilk kez Devlet Denetleme Kurulu tarafından denetlenirken, yapılan denetimin hemen ardından Fahrettin Poyraz’ın bir gece kararı ile Ocak ayında aniden görevden alınması dikkat çekmişti. Fahrettin Poyraz, görevden alındıktan sonra adeta sırra kadem basarken, Devlet me Kurulunun ortaya çıkardığı yolsuzluklarla ilgili yasal bir sürecin başlatılmaması da manidar bulunuyor. Tarım Kredi Kooperatiflerinde paravan şirketler üzerinden yapılan yolsuzluklar bir tarafa Fahrettin Poyraz’ın asıl İris Akademi’nin ortağı Adnan Yüce ile GÜBRETAŞ hissesi üzerinden yapılan manipülasyonla milyonluk servet elde ettikleri iddiaları ortalığı karıştırmıştı. Söz konusu iddialarla ilgili somut belgelerin Devlet Denetleme Kurulunun kayıtlarına girmesi önemli bulunuyor.

Millî Gazete’de, söz konusu soruların yer aldığı ‘Yöneticiler hisse aldı mı?’ başlıklı habere GÜBRETAŞ’ın başvurusu üzerine İstanbul 4. Sulh Ceza Hakimliği tarafından ‘kişilik hakları ihlal edildiği’ gerekçesiyle erişim engeli getirilirken, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli haberine erişim engeli getirilen soru önergesini yanıtladı. Tarım Kredi Kooperatiflerinden alınan cevabi görüş ile soru önergesi yanıtlanırken, Tarım Kredi Kooperatiflerinden gübrenin pahalı satılmasına neden olan Bayilik Sözleşmesi ve üst düzey yöneticilerin hissenin 8 kat arttığı dönemde GÜBRETAŞ hissesi alıp almadıklarına yönelik soruları cevapsız bırakıldı.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 04:13
Güneş 05:42
Öğle 12:41
İkindi 16:26
Akşam 19:31
Yatsı 20:54
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı