Yunanistan’la diyalog kurmak mümkün değil

Uluslararası hukuku hiçe sayarak burnumuzun dibindeki adalara silah ve asker yığan Yunanistan, bununla yetinmeyip pişkince Türkiye’ye iftira atmaya devam ediyor.

GÜNDEM 12.07.2021, 04:35
6
Yunanistan’la diyalog kurmak mümkün değil
Bu iftiralar Atina’nın gerçek yüzünü de ortaya çıkarıyor, tabii görmek isteyene…
Yunanistan, her fırsatta Türkiye karşıtı yalanlarını yinelemekten çekinmiyor. Yunanistan Savunma Bakanı Nikolaos Panagiotopulos’un Türkiye’ye yönelik, “bölgedeki huzuru tehdit ediyor” açıklamasını gazetemize değerlendiren Türk Denizcilik ve Global Strateji Merkezi Başkanı Doç. Doç. Cihat Yaycı, “Kendisi geçtiğimiz sene de ‘Türkiye ile savaşa hazırız…’ diye açıklama yaparak, hem tehdit dilinin boyutlarını hem de Yunanistan ile neden sağlıklı bir diyalog kurulamayacağını ortaya koymuştur. Yunan ukalalığını genel geçer sözlerle geçiştirmek Türk kamuoyunu artık tatmin etmeyeceği gibi, geri dönülemez kayıpların önlenmesini sağlamayacaktır.”  değerlendirmesinde bulundu.
Yunanistan Savunma Bakanı Nikolaos Panagiotopulos, katıldığı bir panelde Türkiye aleyhinde ifadeler kullanarak, Türkiye’nin uluslararası hukuka aykırı hareket ettiğini, tüm bölgeyi istikrarsızlaştırma riski bulunduğunu ileri sürmüştü. Panagiotopoulos, bir devlet adamı profiline oldukça aykırı bir imaj içinde olduğunu belirten Türk Denizcilik ve Global Strateji Merkezi Başkanı Doç. Doç. Cihat Yaycı, “Diplomatik dile ve uluslararası nezakete aykırı tavırları nedeniyle NATO’nun koordinasyonu ve politika yapıcılığını da sekteye uğratmaktadır. Diğer yandan Yunanistan’ın bu kışkırtıcı tavrı ve dili nedeniyle Adalar Denizi ve Doğu Akdeniz’de de gerilim artmaktadır. Yunan Savunma Bakanı Panagiotopoulos, oldukça provokatif ve saldırgan bir figürdür. Kendisi geçtiğimiz sene de ‘Türkiye ile savaşa hazırız…’ diye açıklama yaparak, hem tehdit dilinin boyutlarını hem de Yunanistan ile neden sağlıklı bir diyalog kurulamayacağını ortaya koymuştur. Yunanistan’ın Doğu Akdeniz’deki hukuksuz talepleri ve haksız faaliyetleri, Panagiotopoulos’un kaba ve kışkırtıcı diliyle bütünlük gösteriyor” diye konuştu.

Yunanistan Savunma Bakanlığı’nın Adalar Denizi’nde birçok hukuksuzluğa ama en önemlisi de insan hakları ihlallerine imza attığını belirten Yaycı, “Yunanistan sahil güvenlik unsurları doğrudan Savunma Bakanlığı emriyle, aralarında bebeklerin, yaşlıların ve engellilerin bulunduğu onlarca mültecinin botlarını patlatmış ve ne yazık ki bu insanların boğulmalarına sebep olmuştur. Panagiotopoulos, Adalar Denizi’nde yürek parçalayan onlarca trajedi görüntüsünün yaratıcısı ve mimarıdır. Yunan hükümeti uluslararası insan hakları ve mültecileri koruma standartlarına saygı göstermeyen hatta bunları savunma bakanlarının eliyle saldırganca ihlal eden bir politika izlemektedir. Bu nedenle Türkiye’ye yönelik bu nezaketsiz ve hukuksuz tavır da en çok Yunan Bakan Panagiotopoulos’a yakışıyor diyebiliriz” ifadelerini kullandı.

“Türkiye gerek Libya Anlaşması gerekse Ortadoğu’daki genel tavrı ile diğer ülkelerin egemenliğine ve hukukuna olan saygısını hakkaniyetle ortaya koymuştur.” diyen Yaycı, “Kendi egemenlik haklarımızdan taviz vermeyerek Doğu Akdeniz ve Adalar Denizi’ndeki milli menfaatlerimizi savunmaya devam etmemiz elzemdir. Türkiye hem diplomatik güç hem de stratejik imkânlar açısından oldukça iyi bir pozisyondadır. Bu potansiyelde bir güçle baş edemeyeceğini anlayan Yunanistan da tüm kadrolarıyla Türkiye’yi kışkırtmaya çalışmaktadır. Panagiotopoulos’un bu tavrı ve üslubu bir kere daha Yunanistan ile bu koşullarda sağlıklı bir diyalog ve diplomasi geliştirmenin imkânsızlığını göstermiştir. Türkiye, Doğu Akdeniz’de bu tavrı ve üslubu muhatap almayarak ve egemenlik haklarını her anlamda savunarak gerekli cevabı sahada da gösterecektir” dedi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 09 Mayıs 2024
İmsak 03:57
Güneş 05:30
Öğle 12:40
İkindi 16:28
Akşam 19:41
Yatsı 21:07
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı