PANDEMİ DÖNEMİNDE TESPİH SATIŞLARI ARTTI

Antakya’da tesbih satan esnaflar, vatandaşlarda Kovid-19 stresinin artması ile birlikte tesbih satışlarının her geçen gün arttığını söyledi. Günümüzün en büyük sorunlarından olan stres ve günlük sıkıntılar, insanları bir şeylerle ilgilenmeye yöneltiyor. Hatay’da da kültüründe oldukça önemli bir yere sahip olan ve vatandaşların stres atmak için tek çare olarak gördükleri tesbihler, son yıllarda satışlarında azalma değil, artış oldu.

HABERDE İNSAN 07.01.2021, 11:28
155
PANDEMİ DÖNEMİNDE TESPİH SATIŞLARI ARTTI

Stres atmak isteyen vatandaşlar çareyi tesbih de buldu. Bin bir zahmet ile üretilen rengarenk tesbihler, tezgâhlarda yerini alıyor. Her bir taşının incelikle işlenen tesbihlerin fiyatları, kaliteden kaliteye değişiyor.

“TESHİPLERDE OLTU TAŞI ÖNCELİKLİ”

Antakya İlçesi’nde Anadolu’nun ilk ışıklandırılmış caddesi üzerinde yer alan dükkanında 10 yıldır tespih satışı yapan Antioch Coollection Tespih işletmesinin sahibi Onur Okyay, daha çok yerli ve yabancı turistlerin tespih aldığını ifade etti. Okyay açıklamasında,  “Gelişen teknoloji ile birlikte eskiden kullanılan birçok şey tarihe karıştı. Kültürümüzde oldukça önemli bir yere sahip olan tespih ise her geçen gün gelişen teknolojiye rağmen oldukça ilgi görüyor. Köklü bir kültüre sahip olan tesbihler, günümüz gençleri tarafından da ilgi odağı olmuş durumda. Değerinden hiçbir şey kaybetmeden günümüze kadar gelen tesbihlerin böyle ilgi görmesi tespihçileri de oldukça mutlu ediyor. Tesbih tercihinde ilk sırayı Oltu Taşı alıyor. Ancak günümüzde malzemesi kehribardan olanlar daha fazla talep görüyor. Kullanıldığı her geçen gün fiyatında artış olan Kehribar tesbih boncukları, 4-5 yıl içerisinde kırmızı renge dönüşüyor ve koku salıyor. Bin bir çeşit ve kalitede bulunan tesbihlerin fiyatı, 10 TL’den başlayıp 2 bin liraya kadar çıkıyor.” ifadelerinin kullandı.

“ TESPİHLER İLAÇ GİBİ TEDAVİ GÖRÜYOR”

Okyay ayrıca,  “Kimi zaman duaların, yakarışların aracı olan tespih, bazı psikologların stres atmak için tavsiye ettiği de oluyor. Sürekli kullanıldığında insanda alışkanlık yapan tesbihler, doktorlar tarafından bazı hastalıklar için tedavi olarak ön görülüyor. Birçok Psikolog danışman ilaçlı tedavinin yanında streste olan hastalar için tespih öneriyor. Kültürümüzde zengin bir yeri olduğu kadar hastalıkta da son yıllarda doktorlar tedavi için öneriyor. Tesbihi yapmak kadar süslemek de tesbihi güzelleştiren bir etkendir. Çeşitleri Ülkemizde kullanılan tesbihler çeşitlilik göstermekte olup ağırlıklı olarak , kehribar , oltu taşı ve kuka malzeme ile hazırlanan tesbihler nispeten daha fazla ilgi görmektedir. Kadınların en çok kullandıkları tesbihler ise genellikle doğaltaş tesbihlerdir. Bu malzemelerin kendilerine özel özellikleri olmakla beraber hepsi ustalarının elinde birer sanat eserine dönüşmektedir.” dedi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:26
Güneş 05:52
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:24
Yatsı 20:44
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı