Son Dakika

20 yaş dişleri ne zaman çekilmeli?

20 yaş dişleri ağzımızın en arkasındaki üçüncü azı dişleridir. Peki birçok insanın korkulu rüyası olan 20 yaş dişleri ne zaman çekilmelidir? İşte merak edilen sorunun cevabı...

SAĞLIK 08.06.2021, 12:35
11
20 yaş dişleri ne zaman çekilmeli?
Ağızda en son süren dişlere 20 yaş dişleri denir. Peki birçok insanın korkulu rüyası olan 20 yaş dişleri ne zaman çekilmelidir? Konu ile ilgili Dr. Beril Karagenç Batal 20 yaş dişleri hakkında önemli bilgiler verdi.
20 yaş dişleri ağzımızın en arkasındaki üçüncü azı dişleridir. Sağ-sol, alt-üst olmak üzere ağzımızda 4 adet bulunur.  Röntgenler ve ağız içi muayene yoluyla, yirmilik dişlerinizle ilgili sorunları ortaya çıkmadan önce teşhis edebiliriz. Sağlıklı oldukları, tamamen sürebildikleri, tamamen gömülü oldukları, doğru şekilde çiğneme yapabildikleri ve uygun şekilde temizlenebildikleri sürece her zaman çekilmesine gerek olmaz.
Ama çoğunluğa baktığımızda 20 yaş dişlerinin sürebilmesi için ağızda yeterli yer yoktur. Diğer dişleriniz için sorun yaratır. Ağızın en arkasında yer aldıkları için hastalar genellikle temizlemekte zorlanır. Özellikle yarı gömük olduklarında, yani sadece kısmen ağız içine çıktıkları, geri kalan parçanın dişeti ile kaplı olduğu durumlarda fırça ile o bölgeyi temizlemek, gıda artıklarını, bakteri plağını uzaklaştırmak neredeyse imkansızdır. Dolayısıyla böyle 20 yaş dişleri komşu dişler için çürük riski oluşturur.
20 yaş dişlerinin çiğnemeye katkıları çok az, hatta hiç yok denecek kadar. Ama zararları, oluşturdukları risk katsayısı faydalarından çok daha fazla.

Henüz 20 yaş dişlerinin olumsuz yan etkilerini yaşanmadan çekim planlanması önleyici bir fikir olarak düşünülmelidir.
Diş hekiminizle birlikte dişlerinizin konumu ve sağlığı hakkında konuşarak sizin için en iyi çözümü belirleyebilirsiniz. 20'lik dişlerin çekimini ertelemeyi seçerseniz, dişlerinizde değişiklik veya aşağıdaki belirtilerden herhangi birini yaşamaya başlar başlamaz bir diş hekimine gitmelisiniz:

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 30 Nisan 2024
İmsak 04:08
Güneş 05:38
Öğle 12:41
İkindi 16:26
Akşam 19:33
Yatsı 20:57
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı