Tatvan, Bitlis şehrinin bir ilçesidir. Bitlis, Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan ve tarım başta olmak üzere pek çok sektörde gelişmiş bir şehirdir. Tatvan, oldukça büyük bir ilçedir. Tatvan; Ahlat, Güroymak, Bitlis, Gevaş ve Hizan ilçeleri ile komşudur. Buna ek olarak Tatvan ilçesi Van şehri ile de komşudur. Tatvan, pek çok açıdan gelişmiş bir ilçedir.
Tatvan ilçesi, Bitlis şehrine bağlı bir ilçedir.
Tatvan, Bitlis şehrine bağlı olan Doğu Anadolu Bölgesi’nin önemli ilçeleri arasında yer almaktadır. Bu ilçenin batısında Güroymak, kuzeyinde Ahlat, güneyinde Hizan, doğusunda ise Van şehrine bağlı olan Gevaş ilçesi yer almaktadır. Tatvan’ın şehir merkezine uzaklığı yaklaşık olarak 25 km’dir. İlçenin kuzey-doğu kısmından Van Gölü’ne de sınırı vardır. Bu özelliği de ilçeyi bölgede popüler ve turistik yapmaktadır.
Tatvan ilçesinin nüfusu, 2023 yılında yapılan sayıma göre 102.036 kişidir. İlçenin nüfusu 2016 yılında bir düşüş yaşasa da her dönem düzenli olarak artış göstermektedir. İlçede yaşayan insanların büyük bir kısmı şehir merkezinde yaşarken, bir kısmı da köy kırsalında yaşamaktadır. Tatvan’da yaşayan insanların geneli tarım ve hayvancılıkla ilgilenmektedir.
Tatvan’ın tarihi, ulaşılan ve son yapılan araştırmalar sonucunda edinilen bilgilere göre 5000 yıl öncesine dayanmaktadır. İlçe ve etrafının ilk yerleşim boylarından bir tanesi Subarlar’dır. MÖ 2000 yılında Yukarı Mezopotamya’ya hakim olan Hurrilerin de Tatvan bölgesinde hakimiyet kurmuşlardır. Daha sonrasında Urartular, Van ve çevresi ile beraber Tatvan’a üç asır süresince hakim olmuşlardır. Urartu egemenliğinin ardından Ermeniler de burayı yurt olarak kabul etmiştir. Şehrin adı ilk defa 6.yy’da Ermeni kaynaklarında Tadvan ya da Dadvan şeklinde geçmektedir.
Nemrut Dağı ve Krater Gölü: Tatvan merkeze 12 km uzaklıkta yer alan Nemrut Dağı, ilçenin en fazla ziyaret edilen yerlerin başında gelmektedir. 1440 yılına dek aktif bir yanar dağ olan Nemrut Dağının içinde bu patlamalar neticesinde meydana gelmiş 5 tane krater gölü vardır. Bu göllerin en büyüğü ise Nemrut Krater Gölüdür. Ülkemiz sınırlarında yer alan en büyük krater gölü olmasının yanında dünyada da ikinci büyük krater gölü olma özelliğini de taşımaktadır.
Tatvan Sahili: Van Gölü kenarında yer alan sahil, yaz aylarında sık sık ziyaret edilen yerlerdendir. İlçenin kıyısında belediye tarafından yapılan düzenlemelerin ardından ön plana çıkan Tatvan Sahili, yüzme, yürüyüş ve dinlenmek için uygun bir alandır.
Urartu Kaya Mezarları: Geniş tarihiyle pek çok uygarlığın yerleşim yeri olan Tatvan, zamanında Urartulara da ev sahipliği yapmış yerlerden bir tanesidir. Feribot iskelesinin yanında yer alan kaya mezarları, dönemin en güzel örneklerinden biridir. Odalardan meydana gelen bu mezarlar, ince taş işçiliği ve süslemeleri ile ön plana çıkmaktadır.
Tatvan Tuğ Kilisesi: Tatvan’ın Çağlayan Mahallesi’nde yer alan kilise, önemli tarihi yapılar arasında yer almaktadır. Kitabesi günümüze dek ulaşan kilisenin büyük bir kısmı hasar almış olsa da, iskeletinin sağlam olarak kalması, yapıyı gezebilme olanağı sunar.
St. George Manastırı: Tatvan ilçesinin Kahveler bölgesine yer alan manastır, Karçikan Piskoposluk Merkezine ev sahipliği yapmıştır. Kitabesine göre manastır, 900 yılında inşa edilmiş ve bölgede 1760’da onarım çalışmaları yapılmıştır. Kilise, Tatvan-Van yolu üzerinde yer almaktadır.