Hamas'tan çağrı: "İnsani yardımların girişine bir an önce başlanmalı" Hamas'tan çağrı: "İnsani yardımların girişine bir an önce başlanmalı"
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan 2025 yılının ilk Enflasyon Raporu’nu açıkladı. Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 21'den yüzde 24'e yükseltirken, 2026 için yüzde 12 tahminini korudu. 2027 için de enflasyonun yüzde 8'e gerileyeceğini öngördü.
“İç talebin enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelere geldiğini, enflasyonun ana eğiliminin düşüş trendinde olduğunu değerlendiriyoruz” diyen Karahan, “Para politikasındaki sıkı duruşumuzu dezenflasyonun devamını sağlayacak şekilde sürdüreceğiz.” diye konuştu.
Karahan, cari işlemler dengesindeki olumlu seyrin devam ettiğini belirterek, “Önümüzdeki dönemde cari açıkta bir artış bekliyoruz, ancak söz konusu artış sıkı parasal duruşumuzun etkisiyle sınırlı olacaktır.” şeklinde konuştu.
Karahan şunları söyledi:
TCMB Başkanı Karahan, Kasım 2024’te yüzde 14’ten yüzde 21’e çıkardıkları 2025 yıl sonu enflasyon tahminin yüzde 24 olarak güncellediklerini açıkladı. Karahan, 2026 için yüzde 12 tahmininin korunduğunu, 2027’de enflasyonun yüzde 8’e gerilemesini tahmin ettiklerini belirtti.
“Tüm göstergeler ana eğilimde kademeli bir yavaşlamaya işaret ediyor.  Ana eğilim Ocak ayında öngörülerle uyumlu olarak yükseldi. Enflasyonun ana eğiliminin ilk çeyrekteki artış sonrası ikinci çeyrekte tekrar yavaşlayacağını öngörüyoruz.”
“Hizmet enflasyonu kademeli olarak güç kaybediyor. Hizmetlerde yıllık bazda düşüş sürüyor. Kira enflasyonu yüksek olmakla beraber yavaşlama eğiliminde. Yenilenen kira sözleşmelerindeki artış oranı düşüyor. Sözleşmelerindeki artış oranının mevcut yıllık kira enflasyonunun altında kaldığını görüyoruz.
Üretici enflasyonundaki zayıflama temel mallarda enflasyonu olumlu etkiliyor. Tüketici ve firmaların enflasyon beklentileri de gerileme eğiliminde. Son dönemde, tüketici ve firmaların enflasyon beklentilerindeki gerilemenin belirginleştiğini izliyoruz. Para politikasındaki kararlı duruşumuzla, beklentilerdeki düzelme devam edecek.”
“TL varlıklara olan ilgi ve güven devam ediyor. TL mevduatın payı yüzde 60’a yaklaşırken, KKM’nin payı yüzde 5 seviyesine geriledi. KKM’nin mevcut seviyesi düşünüldüğünde, bu uygulamayı yıl içerisinde tüzel kişileri önceleyecek şekilde sonlandırmayı planlıyoruz.”