04.12.2019, 00:01 63

'Cuma'mızı kim kararttı ?' 04.12.2019


Her yıl Kasım ayının dördüncü Cuma günü tüm dünyada kapitalist bir ritüel olarak kutlanan “Black Friday" yani “Kara Cuma" ülkemizin de son yıllarda gündemine düşmeye başladı. Bugüne neden “Kara Cuma" denildiği hususunda farklı görüşler öne sürülse de müslümanlar daha düne kadar mübarek Cuma gününün böyle bir isimle anılmasına tepki gösteriyorlardı.

Geçtiğimiz yıllarda Türkiye başta olmak üzere birçok İslâm ülkesinde bu sebeple protestolar düzenleniyor, sosyal medya üzerinden tepkiler ortaya konuluyordu. Bu durum küresel ölçekte kapitalizmin efendilerini rahatsız etmiş olacak ki onları bu soruna kökten bir çözüm üretmeye mecbur bıraktı. Yeryüzünün vampirleri Kapitalizmin en sadık(!) müşterilerinden olan Müslüman toplumların tüketim çukurundan bir gün bile geri kalmasına tahammül edemezlerdi. Kapitalizm bu krizi aşmak ve eskisinden de daha fazla kazanmak için hiç zorlanmadı. Sadece “Black Friday” yani “Kara Cuma" ismini değiştirmesi yetti...

Bu yıl 29 Kasım Cuma gününe denk gelen “Black Friday” günler öncesinden gerek internet ve tv reklamları gerekse mağaza reklamlarıyla Türkiye'de "Süper Cuma", "Şahane Cuma", "Muhteşem Cuma", "Bereketli Cuma" ve "Efsane Cuma" gibi isimler verilerek tüm toplumun sabırsızlıkla beklediği bir alışveriş festivaline dönüştürüldü. Toplum bu günü iple çekerek o günü hesapsız/kitapsız bir çılgınlıkla karşıladı. Tıpkı ABD ve Avrupa’da olduğu gibi...

Bankalararası Kart Merkezi bu ‘Kara’ günün ‘muhteşem ve bereketli (!)’ içler acıtan alışveriş verilerini açıklamış. Buna göre 29 Kasım Cuma günü ülkemizde 4,7 milyar TL kartlı ödeme gerçekleştirilmiş. Bu rakam, geçen yılın aynı gününe denk gelen cuma ile karşılaştırıldığında kartlı ödemelerde yüzde 36 artış olduğunu gösteriyor.

Verilere göre, 29 Kasım Cuma günü indirimlerin etkisiyle bir günde 2,6 milyon farklı kart internetten ödemelerde kullanılmış ve bir günde “en fazla kartla internetten ödeme rekoru da kırılmış!”

29 Kasım'da kullanılan kartların yüzde 5'i, yani 130 bin farklı kartın ise “ilk defa” internetten ödemelerde kullanılması, indirimlerden faydalanmak için kart kullanıcılarının internet kanalını tercih ettiğini de gösteriyor.

Gerçekten çok yazık!

Gecenin ilk saatlerinden itibaren internet başında ve sabahın ilk saatlerinde mağaza kapılarında bekleyen bu insanların bütün derdi Cuma'nın isminin “Kara” yerine “Bereketli” yada “Muhteşem” olması mıydı?
Cuma'yı Kara yapan, hakaret eden küresel emperyalizm veya kapitalizm değil, mübarek Cuma gününe hakaret eden ve kara çalan bu gerçekleri bildikleri hâlde bizzat kendi tüketim heveslerine yenik düşen ve bu sisteme hayat veren müsrif müslümanlardır..

Demek ki onlar için Cuma'ya;

"Muhteşem/efsane/şahane" denildiğinde iş bitiyor..

Kalpleri bir olan Allah'ın çağrısıyla birlikte atmayan insanların, yeryüzündeki bütün zulümlerin temelini oluşturan kapitalizmin çağrısına uyarak derin bir aşk ve heyecanla kalplerinin hep birlikte atması çok düşündürücüdür..

Size soruyorum hangi Cuma daha Karadır!?

Yeryüzünün imar ve ıslahından sorumlu biz müslümanların; yeryüzündeki bütün açlık ve yoksulluğun, gelir dağılımındaki adaletsizlik ve yoksunluğun, adaletsizlik ve zulmün, sömürü ve işgallerin temel sebebi olan Kapitalizmin bu şekilde bizim aklımızla, idrakimizle ve inancımızla alay etmesi mi yoksa onların Cuma gününe o kıt akıllarıyla kara demesi mi?

Biz biliriz ve iman ederiz ki yeryüzündeki bütün zülüm ve adaletsizlikleri, sömürü ve işgalleri durduracak, bütün kötülüklere engel olacak tek sistem İslâm'dır. Müslümanlar inançları gereği akıllarını kullanmak zorundadırlar. İnansın veya inanmasın bütün insanlık ümmetinin adil bir şekilde ve adil bir sistemle yönetilmesini tesis etmek bu aklın zekâtıdır. Aklımıza daha fazla zekât düşmeden kendimize gelmemiz lazım!

İnsanlık bu aklı ve vicdanı bekliyor..
Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:26
Güneş 05:52
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:24
Yatsı 20:44
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı