Dönmez'den doğal gaz açıklaması: Faturanın 750 TL'si devletten

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, doğal gaz stokuyla ve sübvansiyon açıklaması geldi. Karadeniz doğalgazı için tarih veren Dönmez, bin liralık faturanın 750 TL'sini devletin karşıladığını söyledi.

EKONOMİ 08.11.2022, 14:35 08.11.2022, 15:32
15
Dönmez'den doğal gaz açıklaması: Faturanın 750 TL'si devletten

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, doğal gazda hanelere uygulanan sübvansiyonun devam edeceğini açıkladı. Bakan Dönmez, faturaya yansıyan bin liranın 750 TL'sini devletin karşıladığını belirtti. Sakarya Gaz Sahası'nda keşfedilen doğal gazın Zonguldak'ın Filyos beldesinde karaya çıkarılması için boru hattının yapımı sürerken Bakan Dönmez gelinen son aşamayı "Yüzde 97 tamamlandı" diyerek duyurdu. Bakan Dönmez ilk gazın sisteme verilmesi için mart sonunu işaret etti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez bir TV kanalına verdiği röportajda, doğal gazda hanelere uygulanan sübvansiyonun devam edeceğini söyleyerek, "Doğal gazda sübvansiyonun yüzde 80'i aştığı dönemler oldu. Aylık fatura 250 liraysa 1000 lirayı 250 lira olarak fatura yapıyoruz. 750 lira milli bütçeden karşılanıyor demektir. Bu uygulama devam edecek" dedi. Dönmez, üretim kaynaklarına kaynak maliyetlerinin farklı olduğunu, yenilenebilir, linyitten üretilen elektrikle gazla üretilen elektriğin maliyetinin farklılaştığını ifade etti. 
"Avrupa geçen hafta buna benzer kararı komisyondan zorla geçirdi" diyen Dönmez, "Buna rağmen biz yüksek maliyetleri vatandaşlarımıza daha az oranda yansıtmak için ciddi oranda sübvansiyon uyguladık. Geçen yıl doğal gazda 80 milyar lira, elektrikte 20 milyar liraydı. Bu rakamların aşılacağı öngörülüyor. Zorunlu artışları yaptık. Hane halkını desteklemek için elektrikte kademeli uygulamaya geçtik" dedi.
Dönmez sözlerini şu şekilde sürdürdü: 
"Yaklaşık 2 yıldır Filyos'ta çalışma devam ediyor. Kıyıdan mesafesi 170 kilometreyi bulan çalışmadan bahsediyoruz. Büyük kısmı suyun altında ve görsel olarak gösteremiyoruz. Suyun altında enerji üssü kuruyoruz. Boru hattı denizdeki yüzde 97 oranında tamamlandı. Data hattını çekecek gemi gelmişti. Orada da önümüzdeki 10 gün içinde kablolamayı tamamlayacağız. Önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde ilk gazı sisteme vereceğiz. Herkes mutfağında bunu kullanabilir hale gelecek. Karadaki terminal çalışmaları devam ediyor. 30'u aşkın gemiyle Karadeniz'de işlem yapıyoruz. BOTAŞ boru hattı yapımı yapıyor. 6000 iş kalemini eş zamanlı olarak üretiyoruz. Böyle büyük bir çalışmayı kısa sürede dünyada bitirecek bir yer yok. 2,5 yıl içinde böyle bir sahanın üretime kazandırılması dünya tarihine rekor olarak geçmiş olacak. Normalde bu işler için 2-3 kat süre gerekiyor."

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:15
Güneş 05:43
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:30
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı