Son Dakika

“Maliyet artışlarını göğüsleyemiyoruz”

Temel İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fatih Akdağoğlu, Son 8 ayda yaşanan maliyet artışının yüzde 400’ler civarında olduğunu söyledi.

EKONOMİ 17.09.2022, 07:40 17.09.2022, 10:42
“Maliyet artışlarını göğüsleyemiyoruz”

Son 8 ayda yaşanan maliyet artışının yüzde 400’ler civarında olduğunu söyleyen Temel İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fatih Akdağoğlu, “Biz konut üreticileri olarak bu artışı göğüsleyemez hale geldik. Dolayısıyla biz maliyette her ay fiyat düzenlemesi yapıyoruz konutlarda. Fahiş fiyatlarla Türkiye’de konut satılıyor diye bir algı var. Bu doğru değil. Bizim sektörümüzde yüzde 25, yüzde 30’larda bir kâr marjı var. Konut fiyatlarındaki artışın önüne geçmek için maliyet artışlarının önüne geçmek lazım. Bununla ilgili bir adım atılmasını bekliyoruz” dedi.
Türkiye’de bir ekonomik türbülans yaşanıyor. İnşaat maliyetleri sürekli artıyor, insanların konutlara ulaşması zorlaşıyor. Siz inşaat sektöründe faaliyet gösteren bir firmasınız. Son günlerde hükümet tarafından bir sosyal konut hamlesi başlatıldı. Bu sosyal konut hamlesinin piyasaların ateşini alacağına inanıyor musunuz?
Sosyal konut hamlesinin bizim sektörün fahiş maliyet artışlarını ve piyasaların ateşini alacağına inanmıyorum. Bizim maliyetlerimizin artışının sebebi konut eksikliğinden değil. Piyasalardaki dalgalanmanın ve ateşin sebebi konut arz eksikliğinden de değil. Konut maliyetleri çok yüksek olduğu için konut arzının düşük olmasından. Burada alınması gereken önlemler konut maliyetlerindeki kalemlerin bu fahiş artışının önüne geçmesi. Burada bizim müteahhit arkadaşlarımız yetkili kurumlar nezdinde bazı taleplerde bulundu aslında. Şöyle bir teklifimiz olmuştu bizim. Üretilen konutlarda maliyetlerde KDV’den vazgeçilmesi. Dolayısıyla bu en az yüzde 18’lik maliyette bir düşüklüğe sebep olacağı için satışlara da olumlu yansıyacaktı. Bunu en yetkili kurumlara da dile getirdik biz. Ama buna hiç sıcak bakmadılar.
Bu arada siz Genç YENİAD başkanısınız. YENİAD’daki faaliyetlerinizden de biraz bahseder misiniz?
Genç YENİAD çok yeni bir kurum.  Yeni bir dünya, adil paylaşım üzerine tesis edilmiştir.  Tamamen Millî Görüş şuurunda genç işadamları yetiştirmek, onları bir araya getirmek, helal kazanç adil paylaşım düsturunda telkinlerde bulunmak üzere faaliyet göstermektedir. Derneğimize çok ciddi teveccüh var. Sadece Millî Görüşçü genç işadamlarından ziyade, adil paylaşım, helal kazancı düstur edinen tüm genç işadamlarımız da bizim derneğimizle ilgileniyor. Onlara da kapımız açık. İnşallah Genç YENİAD’ı sayılı sivil toplum örgütlerinden birisi haline sokacağız.
Genç yeniad’a üye olmanın şartlarından biraz bahseder misiniz?
Genç YENİAD’a üye olabilmek için biraz önce söylediğim gibi, helal kazanç; adil paylaşım düsturuna sahip olmaktır. Dürüstçe kazanan, helalinden kazanan tüm genç işadamlarımızı Genç YENİAD’a üye olmaya davet ediyorum.
Bunun dışında bazı kalemler var ki, tamamen hammaddesi Türkiye’mizde üretilmiş ve burada işlenmiş olmasına rağmen dolarizasyon bahane edilerek aynı dolar sıçramaları gibi yukarıya sıçratıyorlar. Bu konuda hükümetimiz yetkililerinden gerekli adımları atmasını bekliyorum Örnek vereyim: Çimento ülkemizde çıkıyor. Beton burada üretiliyor. Buna rağmen son 8 ayda yaşadığımız fiyat artışı yüzde 400’ler. Biz konut üreticileri olarak bu fiyat artışını göğüsleyemez hale geldik. Dolayısıyla biz maliyette her ay fiyat düzenlemesi yapıyoruz konut fiyatlarında. Fahiş fiyatlarla Türkiye’de konut satılıyor diye bir algı var. Bu doğru değil. Bizim sektörümüzde yüzde 25, yüzde 30’larda bir kâr marjı var. Konut fiyatlarındaki artışın önüne geçmek için maliyet artışlarının önüne geçmek lazım. Bununla ilgili bir adım atılmasını bekliyoruz.
Bu ekonomik türbülanstan kurtulabilmenin formülü nedir?
Tek çare Millî Görüş reçeteleridir. Reçete ise üretim ekonomisine geçebilmektir. Bu daha önce yapıldı. Bizim gibi konut üreticilerinin birçoğu finans kurumlarıyla çalışıyorlar. Bu da maliyetlerin içine bir kâr payı ve faiz olarak giriyor. Yıllar önce Türkiye’de DESİYAP modeliyle bu denendi. Bu konutlar elde edildi. Faizsiz şekilde üretim yapılabiliyordu sanayicilere. Türkiye’de bu modelin geliştirilmesi ve uygulanması gerekiyor. Bizim memleketimizde finans oranı yüzde 25 ile yüzde 35 oranında. Finansla çalışan bir kurumun konut fiyatlarına zaten yüzde 25 yüzde 35 finans maliyeti giriyor. Bunun geri çekilmesinde konut fiyatlarının direkt yüzde 30’ların altında olduğunu göreceksiniz. Dediğim gibi DESİYAP modeli geçmişte denendi, çok etkin ve faydalı oldu. Temel Karamollaoğlu Bey başkanlığında yapıldı bu. Bu da bir zenginlik. Bu modelin en kısa zamanda tüm detaylarıyla ilgililerden tekrardan yürürlüğe konulması gerekmektedir.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 04:13
Güneş 05:42
Öğle 12:41
İkindi 16:26
Akşam 19:31
Yatsı 20:54
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı