26.05.2021, 11:19 92

ESNAFA İKİNCİ HİBE DESTEĞİ

               Koronavirüs salgınının etkilerini azaltmaya yönelik daha önce esnafa ocak-şubat-mart aylarında 1.000 er lira gelir kaybı desteği, büyükşehirlerde 750 tl diğer yerlerde 500 tl olmak üzere kira desteği verilmiş,  daha sonra gelir kaybı desteğin1 1 ay daha uzatarak toplamda gelir kaybı destek tutarı 4.000 tl olarak esnafa dağıtılmıştı. Ramazan ayında uygulanan tam kapanma nedeniyle zora düşen esnafa ikinci bir destek verilmesi kararlaştırıldı.20.05.2021 tarihli cumhurbaşkanlığı kararına göre, dağıtılması planlanan destekler ekonomik faaliyetlere göre iki gruba ayrılarak tek seferde 3 bin tl ve 5 bin tl  şeklinde olacaktır.

Destekten Kimler Faydalanabilir

                Mükellefiyeti 17.05.2021 tarihinden önce başlayan ve Ticaret Bakanlığı’nın yayınlamış olduğu faaliyetlerden biriyle iştigal eden, sadece gelir vergisine tabi esnaf ve sanatkarlar ile gerçek kişi tacirler faydalanabilir. Basit usule tabi çalışan mükellefler de açıklanan faaliyetlerden biriyle iştigal ediyorlarsa bu destekten faydalanabilirler.

5 Bin TL Destekten Faydalanacak Olan Birinci Grupta Toplam 35 Faaliyet Bulunuyor

                5 bin liralık hibe desteğinden faydalanacak olan birinci grupta başlıca; nikah salonu hizmetleri, eğlence yerleri, sinema salonları, kaplıca, içmeler, SPA merkezleri, dinlence yerleri, düğün salonları, hamam, sauna işletmeleri, zayıflama ve vücut geliştirme salonları, bilardo salonları, öğrenci yurtları, şehir içi yolcu taşımacılığı, çay ocakları, internet kafeler, öğrenci servisleri gibi sektörler bulunmaktadır. Listenin tamamı için Ticaret Bakanlığının https://ticaret.gov.tr/haberler/esnaf-ve-sanatkarlar-ile-gercek-kisi-tacirlere-koronavirus-salgini-nedeniyle-veri adresine bakabilirsiniz.

3 Bin TL Destekten Faydalanacak Olan İkinci Grupta Toplam 303 Faaliyet Bulunuyor

                İkinci grupta bulunan faaliyetler birinci gruba göre bir hayli geniş.Buna göre başlıca bulunan sektörler arasında; terziler, taksiciler, dolmuşlar, oto yıkamacılar, matbaacılar, kırtasiyeler, araç kiralama hizmetleri, fatura tahsilat büroları, erkek ve bayan kuaförleri vb.bulunmaktadır. Tam listeye Ticaret Bakanlığı’nın https://ticaret.gov.tr/haberler/esnaf-ve-sanatkarlar-ile-gercek-kisi-tacirlere-koronavirus-salgini-nedeniyle-veri adresinden bakabilirsiniz.

Başvuru 25 Mayıs 2021 Tarihinde Başlıyor

                E-devlet üzerinden alınacak olan başvurular 25.05.2021 tarihinde başlayarak bir ay boyunca devam edecek. Başvuru yapılırken sadece başvuru yapan kişiye ait olan Iban numarası bilgisi isteniyor. Bu konuda çokça karşılaştığım sorulardan biri; eşimin, annemin, kardeşimin vs. Iban numarasını yazsam olur mu? Hayır. Kişinin kendisi adına açılmış banka hesabına ait Iban numarası olması gerekiyor. Online başvuruda yaşanabilecek yoğunluğun, hizmete erişime engel olmasını önlemek için, TC Kimlik Numarasının son hanesine göre aşağıdaki gibi başvuru yapılacaktır;

  • 0 olan vatandaşlar 25 Mayıs 2021 Salı günü,
  • 2 olan vatandaşlar 26 Mayıs 2021 Çarşamba günü,
  • 4 olan vatandaşlar 27 Mayıs 2021 Perşembe günü,
  • 6 olan vatandaşlar 28 Mayıs 2021 Cuma günü,
  • 8 olan vatandaşlar 29 Mayıs 2021 Cumartesi günü,
  • 30 Mayıs - 23 Haziran 2021 tarihleri arasında tüm vatandaşlar başvurabilecektir.

Not: Başvuru sahibinin hesabına aktarılan tutarın hesaba geçtiği tarihten itibaren 3 ay içerisinde hak sahibi tarafından kullanılmaması halinde ilgili tutar banka tarafından Bakanlık hesabına iade edilir.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:44
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:29
Yatsı 20:51
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı