ABD'den Çin'e misilleme! Gemi ve uçaklarını Tayvan'a konuşlandırıyor

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi'nin yarın Tayvan'ı ziyaret edeceği haberlerinin ardından, Çin olası ziyarete tepkisini yineledi. ABD bölgeye uçak ve gemilerini konuşlandırıyor.

DÜNYA 01.08.2022, 18:20
ABD'den Çin'e misilleme! Gemi ve uçaklarını Tayvan'a konuşlandırıyor
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı  Nancy Pelosi'nin Tayvan'a yapacağı beklenen ama resmi olarak doğrulanmayan ziyareti nedeniyle ABD ile Çin arasındaki gerilim büyüyor. ABD ordusu, Pelosi'nin olası ziyaretinden önce bölgeye uçak ve gemileri konuşlandırmaya başladı.
The New York Times'da yer alan haberde, ABD ordusunun Pelosi'nin olası Tayvan ziyaretini desteklemediği ifade edildi. Ancak ABD ile Çin arasında Pelosi'nin ziyareti nedeniyle oluşan Tayvan geriliminin tırmanmasının ardından, ABD Silahlı Kuvvetleri yetkilileri bölgeye askeri konuşlanma hazırlığına başladı.
'Ordunun arkasına yaslanıp hiçbir şey yapmayacağı düşünülemez'Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Lician bugün yaptığı açıklamada, "Pelosi Tayvan'ı ziyaret ederse, bu Çin'in iç politikasına büyük bir müdahale olacak ve çok ciddi sonuçlara yol açacaktır" dedi.
Cao, Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun da karşılık vereceğini söyleyerek, "Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun arkasına yaslanıp hiçbir şey yapmayacağı düşünülemez" açıklamasını yaptı.
Tayvan yerel televizyonu TVBS muhabiri Tingting Liu sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Nancy Pelosi'nin Salı günü akşam saatlerinde adaya geleceğini söyledi.
The China Times ve CNN'de yayımlanan haberlerde, Tayvan ve ABD yetkililerin Pelosi'nin ziyaretini doğruladığı ifade edildi.
Pelosi dün yaptığı açıklamada, Hint-Pasifik gezisi çerçevesinde Singapur, Malezya, Güney Kore ve Japonya'yı ziyaret edeceğini açıklamıştı. Pelosi'nin açıklamasında, Tayvan ziyaretiyle ilgili bir detaya yer verilmedi.
ABD ve Singapur tarafından yapılan açıklamaya göre, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi gün içerisinde Singapur'da görüşmelere başladı. 
Singapur Dışişleri Bakanlığı yayımladığı bildiride, Pelosi ve ABD heyetinin Başbakan Lee Hsien Loong ve diğer üst düzey yetkililerle görüştüğü belirtildi.
Bakanlık, Singapur Başbakanı Lee'nin bölgede "güçlü ABD angajmanı" konusunda destek verdiğini belirterek, görüşmede " Ukrayna'daki savaş, boğazlar arası ilişkiler ve iklim değişikliği de dahil olmak üzere önemli uluslararası ve bölgesel gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulundukları" aktarıldı.
Açıklamada, "Başbakan Lee, istikrarlı ABD-Çin ilişkilerinin bölgesel barış ve güvenlik için önemini vurguladı" denildi.
Nikkei Asia'nın haberine göre, ABD'nin bölgedeki donanma varlıklarında gün içerisinde hareketlenme yaşandı. ABD'nin uçak gemisi USS Ronald Reagan, Güney Çin Denizi'nde konuşlanmış durumda. Ayrıca Japonya'nın Okinawa limanında bulunan USS Tripoli ve USS America'nın da bölgeye konuşlanmak için yola çıktığı ifade edildi.
Pasifik Okyanusu'nda bulunan USS Abraham Lincoln gemisi, helikopter gemisi USS Essex ve diğer 36 savaş gemisiyle birlikte 3 adet denizaltının Rim of the Pacific Tatbikatı'na (RIMPAC) katılmak için Hawaii açıklarında bulunduğu belirtilen haberde, bu gemilerin görev bölgesinin değişebileceği ifade edildi.
Pelosi'nin ziyareti ile aynı tarihler arasında düzenlenen ABD tatbikatının, Pelosi'nin Asya turunun sona ermesiyle bitmesi bekleniyor.
ABD Hava Kuvvetleri'ne bağlı iki HC-130J Combat King II'nin de Okinawa'ya hareket ettiği, ayrıca havadan yakıt ikmali yapan çok sayıda KC-135 Stratotanker'in de bölgede bulunduğu ifade edildi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:15
Güneş 05:43
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:30
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı