Araç değer kaybı hesaplama nasıl yapılır?

Araç değer kaybı, yaşanan bir trafik kazasından sonra araçlarda meydana gelen hasarın hesaplanması ile ortaya çıkar. Araçların değer kaybı TRAMER kaydına işlenir.

ÇEVRE 22.03.2024, 07:00
2
Araç değer kaybı hesaplama nasıl yapılır?
Herhangi bir aracın trafik kazası sonucunda hasar alması ancak ilk hali gibi onarılması durumu çözmemektedir. Görünüşte araçlarda herhangi bir arıza ya da deformasyon olmasa da aracın hasarı TRAMER kaydına işlemektedir. Bu nedenle ikinci el araç alım satım işlemlerinde TRAMER kaydı incelemesi büyük bir öneme sahiptir.
Meydana gelen herhangi bir kaza neticesinde hasar alan araçta yapılan tamir, onarım ve parça değişimi gibi tüm işlemler, aracın ikinci el piyasasındaki değerinin düşmesine neden olur. Bu da araç değer kaybı ya da hasar değer kaybı olarak ifade edilir. Daha net bir ifade ile açıklamak gerekir ise aracın orijinalliğini kaybetmesi, piyasa değerinin de düşmesine neden oluyor.

Araç hasar kaybı, aynı marka ve modelde iki aracın kıyaslanması ile açıklanabilir. Bu araçlardan birinin kaza yaptığı ve yapılan kazanın kayıtlara geçmesi, ardından da bir motor parçasının değiştirildiğini varsayalım. Araca yeni takılan parça her ne kadar orijinal olsa da birçok kişi kazaya karışmış ve tamir görmüş aracı satın almak istemeyecektir. Bu da aracın ikinci el piyasasında ederinin altıda satılmasına neden olur. Nitekim araç satın alacak olan kişiler, kazaya karışan araç yerine ayı model ve markaya sahip olan hasarsız aracı satın almak isteyecektir.
Bunların yanı sıra kazaya karışan ve tamir görmüş aracın, ilgili kazada kusursuz olması da durumu değiştirmemektedir. Böyle bir durumun yaşanması halinde de aracın değer kaybı meydana gelecektir.

Olası bir kazada kişinin kusursuz olması halinde ya da karşı tarafa göre kusur oranının daha düşük olması halinde aracın değer kaybı, kusurlu olan taraftan istenebilir. Bunun için kusur oranı hesaplanır ve karşı tarafa bunun için dava açılması gerekir.
Aracın değer kaybını kaskonun karşılayıp karışılmayacağı ise merak edilen bir diğer konudur. Kusursuz ya da karşı tarafa göre daha az kusurlu olan tarafın değer kaybını, kusurlu olan tarafın trafik sigortası karşılar. Kasko sigortasının bu durumda devreye girmesi ise poliçede yer alan teminatlara bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Araç değer kaybının hesaplanması için farklı değişkenler bulunmaktadır. Bir aracın değer kaybının hesaplanmasında dikkate alınan unsurlar şu şekilde sıralanabilir;

Araç değer kaybı hesaplanırken dikkate alınan unsurlar şunlardır;

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 04:13
Güneş 05:42
Öğle 12:41
İkindi 16:26
Akşam 19:31
Yatsı 20:54
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı