Astronomiden tıbba bir ilk: İslam Medeniyetinde Bilim Öncüleri

İslam medeniyetine pozitif bilimler alanında yaptıkları çalışmalarla büyük katkı sağlayan 443 alim dünyada ilk kez 9 kitaplık “İslam Medeniyetinde Bilim Öncüleri” serisinde bir araya geldi.

KÜLTÜR SANAT 21.10.2021, 10:55
23
Astronomiden tıbba bir ilk: İslam Medeniyetinde Bilim Öncüleri
Astronomiden coğrafyaya, felsefeden fizik-kimya-biyolojiye, matematikten musikiye, sanat ve mimariden tarih ve tıbba çalışmalarıyla İslam medeniyetinin gelişmesine katkı sunan 443 alim ilk kez tematik olarak 9 kitapta ele alındı. Mana Yayınları’ndan çıkan eserin editörlüğü Prof. Dr. Mehmet Azimli yaptı. İlgiyle karşılanan kitaplar raflarda yerini aldı.
İslam Medeniyetinde Bilim Öncüleri kitabının tanıtımda şu ifadeler yer aldı:
“Müslüman dünyada dini ilimlerle ilgilenen bilim adamları çok itibar görmüştür. Diğer dünyevi ve pozitif ilimlerle ilgilenen bilim adamlarına karşı ise maalesef, birinci gruptakiler kadar ilgi gösterilmemiştir. Askere teknolojiyi, yazara kâğıdı, hastaya sağlığı, halkın rahatlığı için mimariyi üreten onlarken; belki de pozitif ayrımcılık sebebiyle, ilk grup gibi itibar görememişlerdir. Dahası zaman zaman ilk grup tarafından da aşağılanmışlardır.
Aslında İslam dünyası maddi boyutlarda o günden bugüne gelebildiyse bunda önemli bir oranda onların payı ve emeği vardır. Bundan dolayıdır ki bu bilim insanlarına karşı vefa borcumuz bulunmaktadır.
İşte bu projemizde dini ilimler dışındaki alanlarda yeni keşifler ve atılımlar yapmış “İslam Medeniyetindeki Bilim Öncüleri”ni araştırdık. Her bir ilim dalındaki öncü bilginlerimizi ayrı bir kitapta tanıtmak istedik. Bu sebeple dokuz alan belirledik ve her alanla ilgili yaklaşık elli bilim insanını kapsayacak bir kitap şeklinde projemizi hazırladık.
Projenin ismine de uygun olacak şekilde ilkesel olarak ilgili alanda yeni bir icat yapan, alana bir yenilik getiren, farklı bir şeyler ortaya koyan ve bilineni bir tık ileri götürenleri mercek altına aldık ve bu bilim insanlarının biyografilerini ve ilme katkılarını burada aktardık. Böylece İslam Medeniyet Tarihindeki bu kıymetli 443 bilim öncüsüne karşı borcumuzu bir nebze yerine getirmek amacında olduk.”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 04:13
Güneş 05:42
Öğle 12:41
İkindi 16:26
Akşam 19:31
Yatsı 20:54
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı